Hľadáte recept na roládu? Z týchto receptov na lahodné maškrty si vyberiete

Hľadáte recept na roládu? Z týchto receptov na lahodné maškrty si vyberiete

Aké veľkonočné pochúťky si počas sviatkov najviac doprajete vy? Ste skôr za slané dobroty, a teda šunku s klobáskou či pečené mäsko, alebo vyjedáte všetko sladké, čo doma nájdete? K Veľkej noci neodmysliteľne patrí napríklad veľkonočný baránok, mazanec či rôzne druhy kysnutých koláčov. A zabudnúť nemožno ani na lahodné zákusky, ktoré majú niektorí ešte radšej ako tradičné koláče.

Spomedzi zákuskov rozhodne odporúčame rolády. Roláda je obvykle stočená tenká piškóta naplnená krémovou plnkou. Pripraviť sa dajú na najrôznorodejšie spôsoby. Cesto môže byť vanilkové, čokoládové, orechové či trebárs aj kokosové. Taktiež plnky môžu byť rozličné, napríklad čokoládová, tvarohová alebo s ovocím. 

Prinášame vám tipy na niekoľko chutných rolád, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Ktorú si zamilujete najviac?

Malinová roláda

Ingrediencie: 

  • 2 PL hladkej múky

  • 2 PL polohrubej múky
  • 5 PL práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g mrazených malín
  • 100 g masla

Postup: Vajíčka vymiešame s cukrom a pridáme po lyžičkách múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto natrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme 15 minút pri teplote 170 °C. Po upečení pokvapkáme vodou a pomocou utierky zrolujeme. Necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku z tvarohu, cukru a zmäknutého masla. Pridáme maliny a vymiešame. Vychladené cesto rozložíme, naplníme krémom a zrolujeme. Uchováme v chladničke. 

Zamatová roláda

Suroviny na cesto:

  • 6 ks vajec

  • 5 PL kryštálového cukru
  • 3 PL tmavého kakaa
  • 0,5 KL sódy bikarbóny

Suroviny na plnku:

  • 0,5 l mlieka

  • 5 PL polohrubej múky

  • 1 vajce
  • 250 g masla
  • 2 vanilínové cukry
  • 5 PL práškového cukru
  • 2 PL kakaa

Postup: Bielky vyšľaháme s cukrom na sneh. Pridáme žĺtky, sódu bikarbónu s kakaom a jemne vymiešame vareškou. Cesto natrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Po upečení ju pomocou utierky stočíme. V mlieku rozmiešame vajce a múku a uvaríme hustú kašu.

Do nej vmiešame maslo, vyšľaháme a rozdelíme na dva rovnaké diely. Do jednej časti zamiešame vanilínové cukry a do druhej práškový cukor s kakaom. Plát cesta po ochladnutí rozostrieme, natrieme naň najprv svetlú plnku a potom tmavú. Zavinieme do rolády a necháme v chlade stuhnúť. Môžeme obliať čokoládou. 

Čokoládová roláda

Suroviny na cesto: 

  • 5 vajec

  • 5 PL kryštálového cukru
  • 2 PL oleja
  • 2 PL vlažnej vody
  • 5 PL hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • 1 KL kypriaceho prášku
  • štipka soli

Suroviny na krém:

  • 200 g čokolády (aspoň 60 % kakaa)

  • 500 g mascarpone
  • 2 PL práškového cukru

+ čokoládová ryža na posypanie

Postup: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom. Do peny následne prilejeme olej a vodu. V druhej miske zmiešame hladkú múku s kakaom, kypriacim práškom a soľou. Sypkú zmes následne primiešame do tekutej zmesi a vymiešame cesto. Rozotrieme ho na plech s papierom na pečenie a pečieme 10 minút pri teplote asi 180 °C. Horúce cesto stočíme do rolády a necháme vychladnúť.

Zatiaľ si pripravíme krém vymiešaním mascarpone s cukrom. Pridáme vo vodnom kúpeli rozpustenú čokoládu. Vymiešame hladký krém. Vychladnuté cesto roztvoríme, natrieme naň krém. Asi dve lyžice krému si odložíme nabok. Roládu stočíme a vrch potrieme krémom. Posypeme čokoládovou ryžou a dáme stuhnúť do chladničky. 

Odporúčame: ​Ricotta nasladko i naslano – TOP recepty na pochúťky, ktoré si ťa získajú

Fit kávová roláda s banánmi

Suroviny na cesto:

  • 5 bielkov

  • 4 žĺtky
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL ovsenej múky
  • 2 PL hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 PL brezového cukru (xylitolu)

Suroviny na krém:

  • 250 g ricotty

  • 1 ČL instantnej kávy
  • 2 PL brezového cukru
  • 2 banány

Postup: Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky si zase vymiešame s cukrom a následne jemne zamiešame k bielkam. V ďalšej mise zmiešame ovsenú aj celozrnnú múku s kypriacim práškom a kakaom. Sypkú zmes pridáme do mokrej a zľahka vymiešame nadýchané cesto. Rozotrieme ho na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút.

Upečené cesto ešte teplé zvinieme spolu s papierom na pečenie a odložíme, kým úplne vyhladne. Medzitým si pripravíme krém. Zmiešame ricottu s kávou a cukrom. Keď cesto vychladne, rozvinieme ho, stiahneme papier a natrieme naň krém. Do prostriedku uložíme banány. Roládu opäť zatočíme a odložíme do chladničky. 

Piškótová roláda s mascarpone a jahodami

Suroviny na cesto:

  • 120 g polohrubej múky

  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 150 g kryštálového cukru
  • 4 malé vajcia
  • 1 PL kakaa
  • 4 PL vody

Suroviny na plnku:

  • 250 g mascarpone

  • 250 ml šľahačky
  • 3-4 PL práškového cukru
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • za hrsť čerstvých jahôd

Postup: Celé vajcia si vymiešame s cukrom do peny. Do vajec následne primiešame preosiatu múku, v ktorej sme rozmiešali kypriaci prášok a kakao. Pridáme vodu a zľahka premiešame. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme 8 minút pri teplote 180 °C. Po upečení cesto zrolujeme aj s papierom na pečenie a necháme ochladnúť.

Pripravíme si plnku zmiešaním cukru, vanilkového cukru, mascarpone a šľahačky. Ochladnuté cesto rozbalíme, natrieme plnkou a navrch poukladáme nakrájané jahody. Roládu stočíme, pričom odstránime papier na pečenie. Odložíme do chladu. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Nepečená kokosová roláda

Suroviny na cesto:

  • 300 g maslových sušienok 

  • 150 g práškového cukru 
  • 3 PL kakaa 
  • 50 ml silnej čiernej kávy
  • 10 ml tuzemáku

Suroviny na plnku:

  • 150 g masla

  • 50 g práškového cukru
  • 50 g strúhaného kokosu

+ strúhaný kokos na obalenie rolády

Postup: Sušienky rozomelieme a zmiešame s práškovým cukrom, kakaom, kávou a tuzemákom. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odstáť hodinu. Medzitým si pripravíme plnku vyšľahaním masla s cukrom do peny. Pridáme strúhaný kokos. Odstáte cesto vyvaľkáme na plát s hrúbkou 0,5 cm medzi dvomi fóliami. Následne cesto potrieme kokosovou plnkou a zatočíme. V chladničke necháme postáť. Pred podávaním obalíme v strúhanom kokose. 

Odporúčame: ​Recepty s mascarpone - po týchto sa budete zalizovať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní