K jeseni neodmysliteľne patrí mnoho plodov, či už hovoríme o druhoch ovocia, zeleniny či iných daroch prírody. K akýmsi symbolom jesenného obdobia patria bez pochýb aj šípky. Lahodný šípkový čaj je skvelý na podporu imunity, preto je vítaným spoločníkom do sychravých dní. V jedálničku sú vítané jabĺčka i slivky, tiež sa možno vybrať na zber gaštanov. Svoju sezónu majú obvykle aj brusnice či rakytník, rovnako je ideálny čas na hľadanie húb.
Zo zeleniny zase neodmysliteľne k jeseni patria tekvice. Ktoré druhy tekvíc najčastejšie využívate pri varení a pečení vy? Siahate hlavne po klasickej tekvici na varenie, z ktorej sa dá pripraviť chutná polievka či prívarok? Alebo neváhate vyskúšať aj iné druhy tekvice, ktoré nájdete na predajných pultoch? V obchodoch možno naraziť napríklad aj na maslovú či špagetovú tekvicu, veľmi populárna je však aj tekvica hokkaido.
Z hokkaido tekvice sa dá pripraviť skutočne všeličo. Jej veľkou výhodou je, že nie je potrebné ju šúpať. Stačí ju nakrájať na menšie kúsky, pridať trochu olivového oleja a korenín a upiecť. Pečené hokkaido je skvelou prílohou napríklad k mäsu. Čo ďalšie z tejto oranžovej tekvičky pripraviť?
Hokkaido gnocchi
Domáce gnocchi z hokkaido tekvice sú jemné, lahodné a vynikajú s maslom a šalviou alebo ľahkou syrovou omáčkou. Navyše sú krásne oranžové, takže potešia aj na pohľad.
Ingrediencie:
400 g hokkaido tekvice
200 g hladkej múky (plus na podsypanie)
1 vajce
soľ
maslo a čerstvá šalvia na podávanie
Postup: Tekvicu upečieme domäkka v rúre, necháme vychladnúť a rozmixujeme na pyré. Do zmesi pridáme vajce, soľ a postupne zapracujeme múku, až kým nevznikne mäkké, ale tvarovateľné cesto. Z cesta vyšúľame valčeky a nakrájame malé kúsky, ktoré jemne pritlačíme vidličkou. Gnocchi varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Podávame s rozpusteným maslom a lístkami šalvie alebo obľúbenou omáčkou.
Shutterstock®Hokkaido polievka
Asi najbežnejšou pochúťkou, ktorú z tekvice hokkaido pripravujeme, je krémová polievka. Polievky sú skvelé na zahriatie, doplnenie živín aj podporu pravidelného vyprázdňovania. Ak sa vám krémová hokkaido polievka zdá trochu obyčajná, skúste ju pripraviť s mrkvou, zázvorom a muškátovým orieškom. Zázvor je navyše skvelým posilňovačom imunity, čo príde počas nadchádzajúcej jesene vhod.
Ingrediencie:
- 1 menšia hokkaido tekvica
- 20 g koreňa zázvoru
- 100 g mrkvy
- 500 ml vývaru
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
- 1/2 ČL mletého muškátového orieška
Postup: Hokkaido tekvicu umyjeme, vnútro očistíme a nakrájame na menšie kocky. Mrkvu podľa potreby ošúpeme a rovnako nakrájame. Zeleninu orestujeme na troche olivového oleja, pridáme vývar, soľ, korenie a muškátový oriešok a necháme variť do zmäknutia. Počas toho očistený zázvor vložíme do mixéra pridáme asi 100 ml vody a rozmixujeme. Zmes scedíme, aby sme sa zbavili prípadných tuhších kúskov.
Zázvorovú šťavu prilejeme do variacej sa polievky. Keď zelenina zmäkne, polievku odstavíme z ohňa a do hladka ju rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa potreby ešte osolíme a môžeme podávať, napríklad aj s krutónmi z celozrnného chlebíka.
Shutterstock®Hokkaido rizoto
Na aký spôsob obľubujete rizoto? Máte radi rizoto s hubami, červenou repou, špargľou, hráškom či rovno mixom zeleniny? V taliansku patrí k najzákladnejšiemu druhu takzvané risotto bianco, ktoré sa pripravuje len s cibuľkou, šalviou, maslom, vínom a parmezánom. Zvyčajne sa podáva ako príloha. Ak patria rizotá k vašim obľúbeným pokrmom, vyskúšajte aj toto z tekvice hokkaido.
Ingrediencie:
- 1 menšia hokkaido tekvica
- 400 g ryže arborio
- 1 cibuľa
- olivový olej
- 200 ml bieleho suchého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g parmezánu
- 50 g masla
- soľ
- tekvicové semienka
Postup: Tekvicu rozrežeme a vyberieme vnútro. Približne 1/3 tekvice nakrájame na malé kocky, poukladáme ich na plech, zľahka pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a domäkka upečieme pri teplote 18 °C (asi 15 minút). Zvyšnú tekvicu tiež nakrájame na menšie kusy a tie necháme rozvariť v 500 ml zeleninového vývaru. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme ju s vývarom ponorným mixérom a pridáme aj zvyšný zeleninový vývar. Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ryžu a tiež ju chvíľu restujeme.
Podlejeme vínom a na miernom plameni ho necháme redukovať. Následne začneme zmes postupne podlievať vývarom s rozmixovanou tekvicou. Vždy, keď sa vývar odparí, prilejeme znova, až kým ryža nezmäkne. Potrvá to asi 20 minút. Keď je ryža mäkká, pridáme nastrúhaný parmezán aj maslo a premiešame. Rizoto odstavíme z ohňa a zakryté ho necháme ešte chvíľu odpočívať. Podávame s opečenými kúskami tekvice a tekvicovými semienkami.
Hokkaido cheesecake
Ak máte radi netradičné dezerty, skúste cheesecake s prídavkom hokkaido tekvice. Je krémový, jemne sladký a škorica s muškátovým orieškom mu dodajú typickú jesennú chuť.
Ingrediencie:
200 g sušienok (napr. Bebe)
80 g masla
400 g krémového syra (napr. Philadelphia)
250 g hokkaido pyré (varená alebo pečená tekvica)
120 g cukru
2 vajcia
1 ČL škorice
štipka muškátového orieška
1 ČL vanilkového extraktu
Postup: Sušienky rozdrvíme a zmiešame s roztopeným maslom, zmes natlačíme na dno formy a dáme stuhnúť do chladničky. Medzitým si pripravíme krém – vyšľaháme syr s cukrom, pridáme hokkaido pyré, vajcia, vanilku a koreniny. Hmotu nalejeme na sušienkový základ a pečieme pri 160 °C asi 50 minút. Po vychladnutí necháme cheesecake odpočívať aspoň 4 hodiny v chladničke, ideálne cez noc.
Shutterstock®Hokkaido placky
Na Slovensku sú zemiakové placky, alebo takzvané harule, úplnou klasikou. Chutné placky však možno pripravovať aj z iných druhov zeleniny. Mnoho fanúšikov majú napríklad i cuketové placky. A čo tak vyskúšať placky práve z tekvice hokkaido? Okrem krásnej farby vás prekvapia aj svojou chuťou. Navyše sú pečené v rúre a len s minimom tuku.
Ingrediencie:
- 1 menšia hokkaido tekvica
- 60 g čedaru (prípadne iného tvrdého syra)
- 1 vajce
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL majoránky
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Tekvicu umyjeme, vydlabeme vnútro a nakrájame na menšie kúsky. Tie následne aj so šupkou nastrúhame na hrubšom strúhadle. K tekvici nahrubo nastrúhame aj čedar. Premiešame, pridáme vajíčko, pretlačený strúčik cesnaku, olivový olej aj majoránku. Taktiež podľa potreby dochutíme soľou a korením a všetko dôkladne vymiešame.
Z hutnej zmesi tvarujeme guľôčky, ktoré po bokoch stlačíme a vytvarujeme tak placky. Tie poukladáme na plech s papierom na pečenie. Placky pečieme pri teplote 170 °C asi 15 minút.
Hokkaido koláč
Ak máte radi sladké, hokkaido tekvica vás nesklame ani pri pečení. Koláč z nej je nadýchaný, šťavnatý a príjemne aromatický vďaka škorici a vanilke. Skvele sa hodí k šálke čaju počas jesenných večerov.
Ingrediencie:
300 g hokkaido pyré
200 g polohrubej múky
150 g trstinového cukru
100 ml oleja
2 vajcia
1 ČL mletej škorice
1/2 ČL muškátového orieška
1 prášok do pečiva
štipka soli
vanilkový extrakt
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme olej, vanilku a hokkaido pyré. V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a muškátový oriešok. Suchú zmes prisypeme k tekutej a premiešame. Cesto nalejeme do vymastenej formy a pečieme pri 180 °C približne 35 – 40 minút. Koláč podávame posypaný práškovým cukrom alebo s jogurtom.
Hokkaido – hviezda jesennej kuchyne
Tekvica hokkaido je skutočným pokladom jesene. Vďaka svojej jemnej, orieškovej chuti a univerzálnemu využitiu v kuchyni si získala srdcia mnohých gazdiniek aj šéfkuchárov. Dá sa z nej pripraviť sýta polievka, ľahké rizoto, chutné placky, originálne gnocchi či dokonca dezerty, ktoré prekvapia svojou nadýchanosťou a vôňou. Navyše, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré naše telo v chladnom období ocení.
Či už hľadáte recept na rýchlu večeru, slané pohostenie alebo sladkú bodku k šálke čaju, hokkaido nikdy nesklame. Skúste si ju pripraviť na rôzne spôsoby a objavte, že aj jedna oranžová tekvica dokáže premeniť jesenný stôl na hostinu plnú farieb, chutí a vôní.
Aktualizovaný článok: 26.09.2025