Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať

Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať

Blížia sa veľkonočné sviatky, ktoré všetci strávime v kruhu najbližšej rodiny. Možno teraz v čase pandémie máme trochu viac času na to, aby sme si pripravili domáci veľkonočný mazanec. Pre gazdinky, ktoré už majú s kváskovaním skúsenosti, to nebude žiaden problém.

veľkonočný mazanec

Zdroj: Redakcia TvojeZDRAVIE.sk - Leona Sovjaková

Na veľkonočný mazanec budeme potrebovať:

Rozkvas:

  • 150 g hladkej pšeničnej múky
  • 20 g kryštálového alebo trstinového cukru
  • 65 g vlažnej vody
  • 2 PL ražného kvásku

V menšej miske zmiešame všetky suroviny na rozkvas. Hmota je dosť tuhá. Po 6 až 12 hodinách (záleží od sily kvásku) bude mať hotový rozkvas pekné bublinky.

Pripravíme si cesto:

  • rozkvas
  • 300 g hladnej múky
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 130 ml mlieka
  • 60 g kryštálového alebo trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 80 g masla
fantastický veľkonočný mazanec

Zdroj: Redakcia TvojeZDRAVIE.sk - Leona Sovjaková

Postup:

Mlieko si zohrejeme, pridáme kryštálový a vanilkový cukor. Do teplého mlieka pridáme maslo a miešame, aby sa všetko pekne roztopilo. Sladké mlieko necháme vychladnúť, aby bolo vlažné.

Zvyšné ingrediencie a vlažné sladké mlieko vložíme do misy a miesime aspoň 20 až 30 minút. Vznikne nám vláčne, voňavé a nelepivé cesto. Misu prikryjeme fóliou a necháme kysnúť asi 4 hodiny. Ak by bolo v miestnosti dosť teplo, môžeme čas aj skrátiť. Počas kysnutia môžeme 2-krát cesto preložiť ako pri chlebe.

Po 4 hodinách cesto vyberieme na dosku, kúsok z neho odkrojíme a odložíme bokom. Zo zvyšného cesta vytvarujeme okrúhly bochníček. Odkrojenú časť cesta rozdelíme na 6 rovnakých častí. Vyšúľame 6 dlhých prútikov. Upletieme 2 vrkoče (jeden vrkoč z 3 prútikov). Uložíme ich na mazanec v tvare kríža a v spodnej časti ich zatlačíme do cesta.

Takto nachystaný mazanec necháme finálne kvasiť prikrytý fóliou pri izbovej teplote aj 2 – 3 hodiny. Musí viditeľne zväčšiť svoj objem. Cesto má byť nadýchané.

Pri kváskovaní môžeme využiť aj nočné pomalé kvasenie v chladničke. V tom prípade si finálne kvasenie na linke skrátime na 1 hodinu. Potom cesto vložíme do chladničky. Ráno ho necháme pred pečením otepliť pri izbovej teplote. Pred vložením do rúry mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Rúru si zohrejeme na 200 °C zo záparou a pečieme asi 10 minú. Potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme do zlatohneda ešte 20 minút. Po upečení urobíme skúšku špáradlom alebo špajľou. Ak je suchá, mazanec je upečený.

Veľkonočný mazanec je možné piecť aj v uzavretej nádobe bez zápary. Stupne v rúre a čas pečenia sú aj pri tomto pečení rovnaké.

Upečený mazanec po vytiahnutí z rúry potrieme sladkou vodou a necháme vychladnúť na mriežke. Krájame až po vychladnutí.

Prajem požehnané veľkonočné sviatky a prajem dobrú chuť.

- Veľkonočný mazanec z kvásku
1 z 17
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk
Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať - TvojeZdravie.sk

Zdroj: Redakcia TvojeZDRAVIE.sk - Leona Sovjaková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní