Sociálne médiá a 4 tipy na udržanie efektivity: Ovládaš ich?

Sociálne médiá a 4 tipy na udržanie efektivity: Ovládaš ich?
  • 21.11.2018
  • Beáta Hnátová

Technická doba, v ktorej teraz žijeme, nás často núti byť dostupnými 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Vznik sociálnych sietí a mailov nám pomohol získať mnohé kontakty a môžeme s nimi byť aj v lepšom styku, ako to bolo v dobe listov. No tento krok si žiaľ vypýtal aj svoju daň v podobe závislostí na týchto sociálnych médiách a neustálom sledovaní toho, čo je nové. Ako mať svoju aktivitu pod kontrolou, sa dozviete práve v tomto článku, v ktorom nájdete 4 tipy na udržanie efektivity.

1. Obmedzte svoju aktivitu na sociálnych sieťach!

Aj keď si myslíte, že nesedíte za počítačom každý večer, skúšali ste sa zamyslieť nad tým, koľko času strávite pri mobile? Je pochopiteľné, že ich nemáte úplne eliminovať, no skúste ich naozaj používať menej. Siete sú počas dňa aj užitočné, no akonáhle sa pustíte do prezerania príspevkov, čítania článkov či pozerania videí, váš čas vám uteká a vy nestihnete to, čo ste mali v pláne. Napríklad novinka, ktorú pridali do novej aktualizácie vývojári od Applu vám vo svojom iPhone ukáže, koľko ste venovali svojmu telefónu a aj jednotlivým aplikáciám. V prípade, že viete, ktoré jednotlivé stránky sú vaším žrútom času, využite na počítači jednoduché blokovacie softvéry, ktoré vám umožnia stránku úplne zablokovať alebo jej venovať len určitý čas, ktorý bude limitovaný. Po jeho vypršaní sa na danú stránku už nebudete môcť dostať.

Bude sa ti páčiť: Time manažment: Ako si zorganizovať svoj čas a byť efektívny?

sledovanie aplikácií

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock

2. Obmedzte používanie telefónu!

Ak ste majiteľmi iPhonu, pozreli ste si v predošlom tipe, koľko času trávite na mobile? Koľko to je hodín denne a aký je váš týždenný súhrn? Ak vás prekvapilo vysoké číslo, mali by ste s tým niečo robiť. Dať si digitálne prázdniny a dopriať si trochu oddychu od všetkých vašich aplikácií rozhodne nie je zlý nápad. Problém môže byť aj množstvo pracovných hovorov alebo SMSiek, ktorými by ste však nemali byť zasypávaní napríklad cez víkend. Môžete si namiesto toho radšej otvoriť knihu alebo vybehnúť s priateľmi von, pretože takéto chvíle sú na nezaplatenie. Dôležité bude, aj keď si uvedomíte, že nemusíte mať všetko zdokumentované a uverejnené na vašej sociálnej sieti, ale miesto takéhoto života budete žiť radšej ten reálny a užívať si prítomný okamih.

Pozri aj: Nestíhaš a si zavalená povinnosťami? Metóda GTD ti pomôže!

čas s priateľmi

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock

3. Obmedzte kontrolovanie svojej pošty!

Ďalším užitočným pomocníkom sú emaily. V prípade, že pracujete v spoločnosti, v ktorej sa komunikuje výlučne mailami, je náročné vám niečo odporučiť. Ak však ide o spôsob manažovania vlastnej pošty, mali by ste si osvojiť pravidlo, ktoré vám umožní tieto maily vybavovať efektívnejšie. Skúste si ich vybavovanie naplánovať a nevybavujte ich v tom momente, kedy ku vám dorazia. Takéto vybavovanie v dávkach je efektívnejšie, pretože keď niečo vybavujete hromadne, stojí vás to menej času aj námahy, ako keby ste odbiehali ku každému mailu jednotlivo. Odporúčaný je počet 2 až 3 takéto cykly, ktoré môžete skúsiť zrealizovať napríklad pred obedom, popoludní a prípadne aj na konci pracovnej doby.

čítanie emailov

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock

4. Naplánujte si vybavovanie svojej pošty!

Pod naplánovaním rozumieme jednoduchú radu, ktorej sa držia aj úspešní podnikatelia. Neodporúča sa totiž vybavovať svoju poštu ani ráno a ani neskoro večer z jednoduchého dôvodu. Ranné vybavovanie elektronickej pošty vám môže narušiť plány, ktoré ste na daný deň mali. V opačnom prípade a to vo vybavovaní pošty neskoro večer alebo pred spaním, je to neefektívne, nakoľko už nemáte možnosť niečo z toho vyriešiť a zhoršujete si svoj spánok. Skúste si osvojiť aj toto pravidlo – svoju poštu vybavujte až po tom, čo splníte najdôležitejšiu úlohu tohto dňa. Tá býva zväčša  naplánovaná už deň vopred a vy viete, že jej máte venovať plnú pozornosť. Ak maily odložíte až po jej splnení, viete sa na ňu plne sústrediť a jej splneniu tak nebude stáť nič v ceste.

Bude sa ti páčiť: Mávaš problémy so sústredením? Tak toto musíš vyskúšať!

čítanie v noci

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock

Veríme, že tieto 4 tipy budú pre vás prínosné a pomôžu vám lepšie a efektívnejšie využívať čas, ktorý máte. Veď čas, ktorý dostávame, je vzácny, preto by bola škoda venovať ho v takejto forme elektronickým zariadeniam, ktoré vám nedávajú spätnú väzbu. Preto radšej využite tento čas plnohodnotne v kruhu svojich najbližších a za pomoci aktivít, ktoré vás bavia.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní