Šťastie a jeho efekt na zdravie ľudí: Dôkaz, že naozaj existuje​

Šťastie a jeho efekt na zdravie ľudí: Dôkaz, že naozaj existuje​

Šťastie je v súčasnosti nedostatková jednotka a každý jeden človek, aj ten najšťastnejší na svete, by si zaslúžil šťastia ešte o niečo viac. Prečo je to tak? Pretože cítiť sa šťastne a radostne, to nie je len dobrý pocit a úsmev od ucha k uchu... Ide o oveľa viac. Výskumy dokonca dokázali, že šťastie je merateľné a nepôsobí len na našu psychiku. Dumáte nad tým, či môže mať šťastie efekt na zdravie človeka? Ste na správnom mieste!

Praje životnému štýlu ​

Možno sa to zdá ako pomerne nemožné, no šťastie praje životnému štýlu a nie hocijakému, ale zdravému! Ukázalo sa, že šťastní ľudia viac inklinujú k zdravším jedlám, k pravidelnému pohybu a dokonca sa často môžu pochváliť aj lepším a kvalitnejším spánkom. Toto vedie k lepšej fyzickej aj psychickej kondícii. Byť šťastný sa v tomto smere naozaj oplatí, nemyslíte?

Bude sa ti páčiť: Vysadenie antikoncepcie: Toto sa udeje, keď ju prestaneš užívať!

ako okabátiť chorobu

Zdroj: Shutterstock®

Lepšia imunita ​

Bez dobrého imunitného systému by sme príliš ďaleko nezašli alebo možno zašli, no pomaly a s veľkým množstvom nákaz a chorôb. Prirodzená obranyschopnosť tela proti infekciám a chrípkam súvisí aj so šťastím. Ľudia, ktorých môžeme označiť ako nešťastných, sa s bežnou chrípkou či inými infekciami štatisticky potýkajú až trikrát častejšie, ako ľudia, ktorí sú radostní. Aj keď je tomu možno ťažké uveriť, za skúšku predsa nič nedáme...

Proti stresu a chorobám srdca ​

To, že stres spôsobuje zvyšovanie hormónu kortizol v krvi, už dávno vieme. S týmto sa vlečie ruka v ruke nekvalitný spánok, priberanie, nábeh na cukrovku či vysoký krvný tlak. Je celkom logické, že tieto nepriaznivé účinky stresu by mohla neutralizovať práve radosť. A je to tak. Štúdie ukázali, že hladina kortizolu v krvi klesá so stúpajúcimi hormónmi šťastia. Znamená to, že v stresových situáciách produkujú žľazy šťastného človeka kortizolu oveľa menej, ako žľazy nešťastného človeka.

Stres úzko súvisí aj s vysokým krvným tlakom, ktorý zasa súvisí s vážnymi kardiovaskulárnymi chorobami. Aj keď v tejto oblasti sa vyžaduje ešte viacero štúdií a výskumov, všetko doposiaľ naznačuje tomu, že šťastie dokáže znižovať krvný tlak a ochraňovať tak ľudské srdce.

návod na šťastie

Zdroj: Shutterstock®

Dlhší život ​

Na to, aby sme na tejto planéte pobudli ešte o čosi dlhšie, nepotrebujeme žiadny elixír nesmrteľnosti, ale celkom obyčajné šťastie. Asi s tým súvisí najmä bod číslo jeden a to, že šťastnejší ľudia vedú všeobecne zdravší život a tak sa dožívajú vyššieho veku. Nepodliehajú takému veľkému stresu, čo z nich robí všeobecne zdravších jedincov.

Pýtate sa, aké je tajomstvo šťastia? Skúste tieto tipy:

  • Hýbte sa. Po každej pohybovej aktivite sa vám do tela vyplavujú hormóny šťastia. Tak prečo ich nevyužiť naplno?
  • Buďte vďační. Vďační za to, čo ste dosiahli, ale aj za to, čo vás ešte čaká. Zamerajte sa na pekné veci vo vašom živote a hormóny šťastia na seba nenechajú dlho čakať.
  • Doprajte si spánok. Bez spánku sa šťastie dostaví len ťažko, pretože vaše telo oddych potrebuje. Sedem až osem hodín denne je ideálnych.
  • Jedzte zdravšie. Zdravé jedlo sa rovná pozitívnym výsledkom a tie sa rovnajú šťastnejšiemu životu. Skúste to a neoľutujete.
  • Choďte von. Stráviť čas na čerstvom vzduchu je naozaj pôvodcom šťastia. Choďte sa prejsť do parku alebo len tak medzi uličkami vo vašom meste. Alebo sa jednoducho vyžívajte vo vašej záhradke. Buďte vonku, nasávajte energiu z prírody a buďte šťastní.

Zaujme ťa: Hliník vo vode a v potravinách: Neuveríš, čo robí s tvojím telom!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Krátka 25.10.18 08:13

SK
karma
114.00

šťastný človek - zdravý človek, spolu s manželom sa snažíme žiť zdravo, hýbeme sa, chodíme na prechádzky, začali sme chodit na tajchi, jeme zdravo, uvedomujeme si, že sme tu a teraz , že máme okolo seba svoju rodinu, tešíme sa z nej, hlavne tie naše malé vnúčatká... sme za to vďační, za každý deň, ešte tak ten spánok vylepšiť, ale asi je to okrem stresov a menopauzy aj vekom, budeme na tom stále pracovať

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 30.10.18 20:57

AV
karma
100.00

Pekne spracovaní článok. Súhlasím s ním.Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že šťastie má veľký vplyv na zdravie.Ak ste s niekým šťastní, ak chcete šťastie prežívať aj naďalej, jednoducho nedovolite chorobe zvíťaziť, jednoducho veríte, že šťastie stojí aj naďalej pri Vás.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní