TOP bylinky na nepravidelnú menštruáciu: Ktoré upravia cyklus?

TOP bylinky na nepravidelnú menštruáciu: Ktoré upravia cyklus?

Existujú rozličné príčiny nepravidelnej menštruácie. Často sú za tento stav zodpovedné ženské a mužské hormóny v tele, respektíve hormonálna nerovnováha. Vplyv však môžu mať i hormóny štítnej žľazy, stres či nadváha. 

Pri pretrvávajúcich problémoch s nepravidelnou menštruáciou, ktorá sa z času na čas dokonca nedostaví, je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom. V rámci tradičnej ľudovej medicíny sú veľkým pomocníkom mnohé bylinky, ktoré priaznivo vplývajú na ženské telo. Prezradíme vám, aké sú bylinky na nepravidelnú menštruáciu a s ktorými ďalšími ťažkosťami vám pomôžu.

1. Alchemilka

Medzi najznámejšie ženské bylinky dozaista patrí hlavne alchemilka žltozelená. Charakteristická je dlaňovito laločnatými listami a žltými kvetmi. 

Jej vňať pomáha nielen pri nepravidelnej menštruácii, ale rovnako podporuje funkciu maternice, zvyšuje pravdepodobnosť otehotnenia, posilňuje maternicu pred pôrodom a celkovo prispieva k pohodliu v období menštruácie. Taktiež potláča silné menštruačné kŕče. K zlepšeniu zdravotného stavu môže dôjsť do jedného až troch mesiacov.

Odporúčame: Prečo spať nahí? Je to skvelý spôsob, ako spaľovať kalórie bez námahy?

2. Rebríček obyčajný

Ďalšou užitočnou rastlinou je známy rebríček obyčajný, ktorému sa ľudovo hovorí myší chvost. Táto bylinka je značne rozšírená i v našom okolí. Na liečebné účely sa využíva vňať s drobnými bielymi kvetmi.

Rebríček pomáha pri poruchách menštruácie, no rieši mnohé ďalšie neduhy. Znižuje krvný tlak, podporuje trávenie, eliminuje tráviace ťažkosti a pri použití zvonka tiež upokojuje podráždenú pokožku.

rebríček

Zdroj: Shutterstock®

3. Ostružina malinová

Skvelé účinky má v tomto smere aj ostružina malinová. Nie však jej chutné ružové plody, ale listy. Čaj z malinových listov pomáha pri problémoch s nepravidelným cyklom, upokojuje organizmus počas menštruácie a je vhodný aj pre tehotné ženy počas posledného trimestra.

Tento čaj totiž podporuje sťahy maternice, a tak môže uľahčiť pôrod. Okrem tohto je vhodné odvarom z malinových listov i premývať kožné rany.

4. Srdcovník obyčajný

Ako už názov ďalšej bylinky napovedá, blahodarný vplyv má najmä na srdcovo-cievny systém. Reč je o rastline zvanej srdcovník obyčajný. Ten podľa tradičnej ľudovej medicíny priaznivo pôsobí na stav a činnosť srdca, zmierňuje búšenie srdca a tiež podporuje spánok.

Prispieva však aj k pravidelnosti menštruácie a pocitu pohodlia počas ženských dní. Srdcovník rovnako prospieva ženám v prechode. Napomáha telo uvoľniť a bojuje s nepokojom a úzkosťou.

srdcovník

Zdroj: Shutterstock®

5. Hluchavka biela

Výbornou ženskou bylinkou je aj hluchavka biela, ktorá sa vzhľadom podobá na žihľavu. Charakteristické sú pre ňu jej biele kalichové kvety a listy, ktoré však nepŕhlia. Liečivá droga z hluchavky zabezpečuje, aby menštruácia chodila načas a rovnako prispieva k pocitom pohodlia.

Pomáha pri rôznych menštruačných ťažkostiach aj zápale vaječníkov. V mužskom tele zase pozitívne ovplyvňuje prostatu. Uľahčuje močenie a podporuje zdravie močových ciest.

6. Borievka obyčajná

Pri problematickej menštruácii môžete vyskúšať aj borievku obyčajnú. Z nej sa na liečebné účely využívajú plody. Droga z borievky výrazne prečisťuje organizmus, podporuje funkciu obličiek aj močových ciest a zlepšuje látkovú premenu.

Má močopudné a dezinfekčné účinky. Okrem toho tiež podporuje menštruáciu. Taktiež znižuje hladinu cukru v krvi a prispieva k zdraviu dýchacích ciest.

borievka

Zdroj: Shutterstock®

7. Šalvia lekárska

Nakoniec má na ženský menštruačný cyklus vplyv aj šalvia lekárska, ktorá má estrogénne vlastnosti. Taktiež pôsobí dezinfekčne a upokojuje nervový systém človeka. Šalvia je užitočná pri strese, nervozite či psychickom preťažení. Je skvelým pomocníkom pri problémoch s nočným potením.

V tomto smere sa oplatí dopriať si kúpeľ so šalviovým odvarom. Kloktanie odvaru z tejto bylinky zase podporuje zdravie zubov a ďasien.

Ďalšie bylinky na nepravidelný menštruačný cyklus:

TOP bylinky pri bolestivej menštruácii:

TOP bylinky vhodné pri ťažkostiach spojených s menštruáciou:

  • železník lekársky,
  • karbinec európsky,
  • ploštičník strapcovitý.

TOP bylinky v období menopauzy a klimaktéria:

  • šalvia lekárska,
  • kotvičník zemný,
  • ľubovník bodkovaný,
  • medovka lekárska,
  • rebríček obyčajný,
  • valeriána lekárska,
  • kvet ďateliny lúčnej.

Aktualizovaný článok: 1.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní