Vertikálna záhrada: Dekoratívne riešenie nielen pre malú záhradu

Vertikálna záhrada: Dekoratívne riešenie nielen pre malú záhradu
  • 21.09.2019
  • Michaela Kožáková

Kto by nemiloval kvitnúce kvety, voňavé bylinky alebo pichľavé kaktusy? Mnohí z nás túžia po nádherných farebných záhonoch a chutných paradajkách z vlastnej záhrady. Keď sa však pozrieme na našu malú záhradku alebo panelákový balkón, tak sa naše predstavy stratia niekam do neznáma. 

Nezúfajte. Nemusíte mať záhradu ako golfové ihrisko alebo terasu s plochou tridsať metrov štvorcových. Máme pre vás skvelé riešenie, ktoré splní vaše očakávania. Počuli ste už o vertikálnych záhradách?

Pozri aj: Nenáročné rastliny: Tieto sú vhodné aj pre „vrahov“ kvetov

Záhrady v mestách

Zdroj: pinterest.com

Vkusné, priestorovo nenáročné, ekologické

Čo je to vertikálna záhrada? Ide o techniku používanú pri sadení rastlín nie klasickým spôsobom, ale na vertikálne zavesenom paneli. Tieto konštrukcie môžu byť pripevnené k stene alebo voľne stojace. Vertikálne záhrady nie sú len skvelým riešením pre malé záhrady alebo balkóny. Zdobia a spríjemňujú kancelárie, budovy v mestách, interiéry domácností. 

Takéto záhrady vyzerajú veľmi krásne a štýlovo, ale sú takisto prospešné pre životné prostredie. Pomáhajú totiž znížiť uhlíkovú stopu vo veľkomestách, a to filtrovaním škodlivých látok zo vzduchu. Taktiež sú nápomocné pri znižovaní absorpcie tepla, čo môže viesť k výrazným úsporám energie v oblastiach, v ktorých sa ľudia počas teplejších častí roka spoliehajú na klimatizáciu. V neposlednom rade zlepšujú kvalitu vzduchu. 

Vertikálne záhrady v mestách sú ekologickým plusom, architektonickým dielom a vytvárajú príjemné zelené prostredie v budovách, popri cestách, na uliciach. 

Patric Blanc

Zdroj: pinterest.com

Kde sa vzali?

Napriek tomu, že vertikálne záhrady sú horúcim trendom posledných rokov, nejde o žiadnu novinku. S nápadom umožniť mestám mať zelené plochy aj napriek hustému zastavaniu prišiel parížsky botanik Patric Blanc. Jeho prvý projekt vertikálnej záhrady sa datuje do roku 1994, keď prvýkrát predstavil svoju tvorbu na festivale International des jardins di Chaumont-sur-Loire. Jeho vynález vzbudil zvedavosť, nadšenie, vášeň a následne Jacqueline Nebout, ktorá bola v tom čase zodpovedná za záhrady v Paríži, požiadala Patrica o vertikálnu záhradu pre park Floral Bois de Vincennes. Od tej chvíle sa nezastavil a dnes stále pestuje vertikálne rastliny po celom svete. Dokonca i svojím vzhľadom vyjadruje svoju vášeň pre botaniku – niekoľko vlasov má sfarbených do zelena.

Patricove projekty nezahŕňajú iba parky, jeho šikovné ruky a nápady sa postarali o steny butikov, dôležité budovy ako Orangiere v Palais du Luxembourg a hotely. 

Dnes má Patric šesťdesiatšesť rokov a stále sa venuje svojim milovaným rastlinám. 

Neprehliadni: Zelená letná oáza: Ktoré kvety sú vhodné pre slnečný balkón?

Urob si sám

Zdroj: pinterest.com

Urob si sám

Vertikálnu záhradu môžete mať i vy. Či už vo vašej záhrade, v interiéri, na balkóne alebo terase. Na vytvorenie vám stačia drevené palety, kvetináče, poháre, ríny na dažďovú vodu, rám z obrazu, rebrík, dosky, špagáty. Jednoducho do nich nasaďte bylinky, okrasné rastliny alebo zeleninu vhodnú na pestovanie v črepníkoch. Pripevnite, oprite alebo zaveste váš výtvor na stenu. 

Dúfame, že sme vás inšpirovali a s radosťou sa pustíte do zhotovenie svojej vlastnej vertikálnej záhrady. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní