Vplyv vitamínu C na zdravie: Na čo ho vôbec potrebujeme?

Vplyv vitamínu C na zdravie: Na čo ho vôbec potrebujeme?

Odborníci uvádzajú, že vitamín C patrí medzi najúčinnejšie živiny, ktoré môžeme nášmu telu dopĺňať. Nejde len o vitamín, ktorý by sme si mali dopĺňať vtedy, keď na nás doliahne prechladnutie alebo chrípka. Výhody vitamínu C alebo teda jeho vplyv zahŕňa posilnenie imunitného systému, ale tiež ochranu pred kardiovaskulárnymi chorobami, očnými chorobami a dokonca aj pred vráskami. Samotný vitamín C bol podrobený mnohým štúdiám, v ktorých sa preukázalo, aký je dôležitý pre ľudský organizmus.

Vitamín C, ktorý je tiež známy ako kyselina L-askorbová, je nevyhnutnou živinou, ktorá udržuje náš organizmus vo skvelej kondícii. Nachádza sa v potravinách, ale aj výživových doplnkoch, ktoré sú nápomocné pri mnohých biologických funkciách organizmu. Vitamín C je potrebný pri syntéze kolagénu, je nápomocný pri hojení rán a „oprave“ chrupavky, kostí a zubov. Je to tiež antioxidant, ktorý dokáže neutralizovať voľné radikály. Keď už spomíname práve voľne radikály, tak by ste mali mať na pamäti, že sú zodpovedné za poškodzovanie buniek na genetickej úrovni. Ako však vplýva na samotný organizmus a aká je odporúčaná denná dávka?

Odporúčame: Ktoré cestoviny sú najzdravšie? Skúste cestoviny zo strukovín!

vitamín C v strave

Zdroj: Shutterstock®

Koľko vitamínu C potrebujeme denne?

Pokiaľ sa jedna o vitamín C, tak pre každého človeka je odporúčaná iná denná dávka. Všetko závisí od veku a rovnako od pohlavia. Logický teda platí, že čím je človek starší, tým potrebuje vyššiu dávku vitamínu C. Okrem toho tiež platí, že fajčiari by mali v priemere prijať vyššiu dávku tohto vitamínu, aby ochránili svoj organizmus. Denná dávka sa teda pohybuje v rozmedzí od 50 do 100 mg denne. Na trhu však nájdete rôzne výživové doplnky, ktoré obsahujú dokonca 500, 1000, 2000 či 3000 mg vitamínu v jednej dávke. Internistka Etela Janeková však tvrdí, že nemá zmysel užívať väčšie množstvo vitamínu C denne. Uvádza, že: „telo vstrebe maximálne od 200 do 500 mg vitamínu denne.“

Mnohí odborníci tiež uvádzajú, že pokiaľ sa rozhodnete svojmu organizmu dopĺňať C-éčko prostredníctvom výživových doplnkov, tak je najlepšie siahnuť po lipozomálnej forme vitamínu C. V takejto forme dochádza k lepšiemu vstrebávaniu kyseliny L-askorbovej a tým aj k zlepšeniu samotných účinkov.

Ako vplýva vitamín C na zdravie?

Kyselina L-askorbová má množstvo pozitívnych účinkov a jej vplyv na zdravie človeka je neuveriteľný. Ako všetci vieme, tak v prvom rade posilňuje imunitný systém. Je to presne ten vitamín C, ktorý vám pomôže skrátiť nádchu o pár dní a dokonca vám pomôže zmierniť aj jej prejavy. V druhom rade ide o vitamín, ktorý je prospešný pre jednotlivcov, ktorých imunitný systém bol oslabený v dôsledku stresu.

Štúdiou tiež bolo preukázané, že vitamín C pomáha znižovať krvný tlak, a to ako u zdravých jedincov, tak aj u tých, ktorým bola diagnostikovaná hypertenzia. Samozrejme tento fakt je potrebné brať s rezervou, nakoľko štúdie ešte stále prebiehajú! Vitamín C tiež:

  • pomáha pri vstrebávaní minerálov – predovšetkým železa,
  • podieľa sa na regulácii hormónov v organizme,
  • podporuje tvorbu bielych krviniek,
  • prispieva k regenerácii organizmu,
  • prispieva k zníženiu cholesterolu.

Nesmieme tiež zabudnúť ani na fakt, že vitamín C je potrebný pri syntéze kolagénu v organizme. Ide o vitamín, ktorý podporuje jeho tvorbu. A keďže kolagén sa postupne z tela vytráca, netreba zabúdať ani na jeho dopĺňanie do organizmu. Okrem toho, že kolagén prospieva vlasom, nechtom a pokožke, tak prospieva aj kĺbom, chrupavkám, kostiam i tráviacemu systému.

V bežnom živote je doplnenie kolagénu kvalitným výživovým doplnkom prospešné aj v náročných obdobiach, napríklad pre ženy po pôrode, prípadne dokáže zmierniť aj vypadávanie vlasov na jeseň.

Inca Collagen

Zdroj: Inca Collagen

Odkiaľ vziať vitamín C?

V prvom rade môžete svojmu organizmu doplniť vitamín C prostredníctvom stravy. Nachádza sa v čerstvom ovocí a rovnako aj zelenine, preto mnohí odborníci uvádzajú, že by ste si denne mali dopriať aspoň 9 porcií týchto surovín. Napríklad 100 gramov kivi obsahuje 92 mg vitamínu, 100 gramov pomarančov zase 53 mg, červená kapusta obsahuje na 100 gramov 57 mg vitamínu a pod.

Ak vaša strava nie je pestrá a bohatá na tieto suroviny, tak je vhodné začať užívať výživové doplnky, ktoré urobia rovnakú službu. Teraz ku kúpe kolagénu – Inca Collagen získate mesačné balenie vitamínu C so šípkami. Navyše s kódom „KZK“ získate 5 € zľavu z každej zakúpenej krabičky kolagénu.

Ak sa pýtate, prečo by ste mali Inca Collagen vyskúšať, tak odpoveď je jednoduchá. Inca Collagen predstavuje 100 % morský kolagén, ktorý je spracovaný tzv. studenou technológiou, pri ktorej si zachováva svoju čistotu a bio-aktivitu. Bio-aktívny kolagén je najpodobnejší tomu ľudskému, preto ho organizmus dokáže lepšie vstrebávať a distribuovať práve tam, kde ho telo najviac potrebuje. Dermatologička Mudr. Jana Molčanová uvádza: „Kolagén tvorí 30 % bielkovinového tkaniva v ľudskom tele a až 70 % kože. Jeho nedostatok môže stáť za veľkým množstvom problémov.“ Je preto prospešné ho do organizmu dopĺňať pravidelne.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní