Zaspíte aj počas vášnivého rozhovoru? Toto sú príznaky narkolepsie!

Zaspíte aj počas vášnivého rozhovoru? Toto sú príznaky narkolepsie!

Azda najznámejšou a najrozšírenejšou spánkovou poruchou je nespavosť – známa aj ako insomnia. Zatiaľ čo pri tejto poruche spánku nevedia ľudia večer zaspať a pozerajú do stropu aj niekoľko dlhých hodín, existuje aj druhý extrém, ktorý je oveľa menej rozšírený. Narkolepsia postihuje asi 3 milióny ľudí na svete, no len 25 percent z nich vyhľadá pomoc a aktívne sa lieči. Keď si prečítate, aké sú príznaky narkolepsie, zistíte, že ani túto spánkovú poruchu by ste rozhodne nechceli mať.

Keď spánok útočí

Narkolepsia by sa dala opísať ako nadmerný spánok počas dňa, pričom ju charakterizujú spánkové útoky. Pacient s narkolepsiou dokáže zaspať v momente, a to aj pri aktívnych bežných činnostiach, napríklad aj uprostred vášnivého rozhovoru. Najčastejšie však ľudia postihnutí narkolepsiou pociťujú extrémnu únavu počas dňa, ktorá ich akosi pohltí a nevedia sa jej nijako ubrániť. Poznáme dva typy narkolepsie. Prvý typ sprevádza aj kataplexia, čo je náhla svalová slabosť, druhý typ je narkolepsia bez problémov so svalmi.

Zaujme ťa: Používať bujónové kocky alebo nie? Budete zarazení z toho, čo obsahujú!

čo je spánková paralýza

Zdroj: Shutterstock®

Ako rozpoznať narkolepsiu?

Narkolepsiu najjednoduchšie identifikujete podľa už spomínanej prehnanej dennej únavy, ktorá často vyústi až do nečakaného spánku. Narkolepsiu však sprevádzajú aj ďalšie problémy, medzi nimi svalová slabosť alebo strnulosť. Niektorí pacienti s narkolepsiou napríklad nedokážu rozprávať alebo myslieť, teda strácajú koncentráciu a pamäť. Sprievodným príznakom je aj spánková paralýza alebo živé strašidelné sny a nekontrolovateľná mimika tváre. Narkoleptici majú často problém s plnohodnotným nočným spánkom.

mikrospánok za volantom

Zdroj: Shutterstock®

Liečba narkolepsie

Štatisticky vyhľadá odbornú pomoc a aktívne sa na svoje ochorenie lieči len štvrtina narkoleptikov. Ostatní pacienti si zrejme neuvedomujú závažnosť tohto ochorenia, ktoré môže vyústiť až do extrémov. Okrem toho, že sa im môže stať, že zaspia napríklad za volantom, čo môže mať až fatálne následky, narkoleptikov môže potrápiť obezita.

Preto je dôležité symptómy prebrať s lekárom, ktorý nastaví príslušnú liečbu. Tá často zahŕňa antidepresíva alebo serotonín. Zlepšiť však môžete svoje ochorenie aj sami. Pravidelne cvičte, porozprávajte sa so zamestnávateľom, pretože narkolepsii pomáha pravidelný plánovaný spánok počas dňa, ďalej zdravý životný štýl bez nikotínu či alkoholu.

Inšpiruj sa: Prírodná liečba vypadávania vlasov: Spoľahnite sa na týchto 5 pomocníkov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní