Diabetická noha nie je jediná komplikácia cukrovky. Aké sú ďalšie?

Diabetická noha nie je jediná komplikácia cukrovky. Aké sú ďalšie?

Jednou z najčastejších komplikácií cukrovky je takzvaná diabetická noha, respektíve syndróm diabetickej nohy. Reč je o infekcii, vrede či hlbokom poškodení tkanív nižšie od členka, čiže chodidla. Výrazným rizikovým faktorom tohto chronického ochorenia, ktoré sa u jedinca s cukrovkou môže rozvinúť po dlhých rokoch, je poškodenie nervového tkaniva a nedokrvenie dolných končatín, ktoré vzniká vplyvom dlhodobo zvýšených hladín glukózy v krvi. Diabetická noha však nie je jedinou komplikáciou cukrovky. Rôzne zdravotné komplikácie vznikajú primárne z dôvodu pôsobenia vysokých hladín cukru v krvi, k čomu môže dôjsť hlavne pri neliečení ochorenia či nedostatočnej alebo nesprávnej liečbe. V článku sa pozrieme na to, prečo rozhodne nepodceňovať liečbu tejto vážnej choroby, pretože inak hrozia viaceré problémy.

Diabetická ketoacidóza

Takzvanú diabetickú ketoacidózu radíme medzi akútne komplikácie cukrovky, čiže komplikácie, ktoré sa môžu rozvinúť náhle a za krátky čas. Diabetická ketoacidóza predstavuje vážny stav, ktorý vzniká spravidla hlavne v dôsledku nedostatku inzulínu, ktorý by za normálnych okolností znižoval hladinu cukru v krvi. Pri tomto stave telo z dôvodu nedostatku glukózy začne spaľovať tuky, čo vedie k produkcii ketónov a ich uvoľňovaniu do krvného obehu. Diabetická ketoacidóza sa častejšie vyskytuje pri cukrovke 1. typu. Príznaky sa spravidla dostavujú veľmi rýchlo, pokojne v priebehu 24 hodín. Typický je acetónový zápach z úst, ktorého príčinou je veľké množstvo uvoľnených ketokyselín. Ďalšie príznaky zahŕňajú extrémny smäd, nadmernú únavu, časté močenie, zrýchlené dýchanie. Problémy sa môžu stupňovať a vyústiť až do hyperglykemickej kómy.

Odporúčame: Ako sa prejavuje tetanus? Čo o tomto vážnom ochorení musíme vedieť?

hypoglykémia

Zdroj: Shutterstock®

Hypoglykémia

Medzi akútne komplikácie cukrovky taktiež môžeme zaradiť hypoglykémiu. Ide o stav, kedy u jedinca klesne hladina cukru v krvi pod spodnú hranicu normy. Človek s cukrovkou býva zvyknutý na to, že jeho hladina cukru v krvi býva zvýšená, no v niektorých prípadoch môže dôjsť k jej výraznému zníženiu. Príčinou môže byť napríklad nedostatočný príjem potravy po použití inzulínu, nadmerná fyzická záťaž či predávkovanie sa inzulínom. Táto komplikácia je skutočne nebezpečná. Takýto pokles glykémie môže viesť k bezvedomiu či dokonca smrti. Medzi typické príznaky radíme dezorientovanosť, fyzickú slabosť, bolesť hlavy, studený pot, závraty, bledosť kože. Pacientovi je v tomto prípade nevyhnutné poskytnúť prvú pomoc, ideálne je postihnutému podať nejaký zdroj jednoduchých cukrov. 

Poškodenie malých a veľkých ciev

Prechádzame na chronické komplikácie cukrovky. Ide o komplikácie, ktoré sa z dôvodu problémov s hladinami cukru v krvi rozvíjajú dlhý čas, pokojne celé roky. Cukrovka predstavuje z dlhodobého hľadiska veľkú hrozbu v prvom rade pre cievy. Môže dôjsť k poškodeniu veľkých ciev, čo odborne nazývame diabetická makroangiopatia. Pri tejto komplikácii dochádza k urýchlenému kôrnateniu ciev (ateroskleróze), následne sa zvyšuje riziko výskytu kardiovaskulárnych a cerebrovaskulárnych príhod (napríklad srdcového infarktu), problémov s nedokrvovaním častí tela, ischemickej choroby srdca a podobne. V dôsledku cukrovky tiež môže dôjsť k poškodeniu malých ciev, čo nazývame diabetická mikroangiopatia. Poškodené sú najmenšie cievy, ktoré privádzajú krv do vnútra tkanív, z dôvodu čoho môže dochádzať následne k poškodeniu očí či obličiek. 

retinopatia

Zdroj: Shutterstock®

Diabetická retinopatia

Pod pojmom diabetická retinopatia rozumieme ochorenie postihujúce oči a zrak, ktoré je charakteristické poškodením ciev zásobujúcich sietnicu oka kyslíkom a živinami. Toto ochorenie sa vyskytuje primárne ako chronická komplikácia cukrovky 1. aj 2. typu z dôvodu dlhodobo zvýšenej glykémie. Čím dlhšie cukrovka u pacienta trvá, tým vyššie môže byť riziko rozvoja diabetickej retinopatie. Ochorenie dlhodobo prebieha bez príznakov, pacient si však postupom času môže všímať zhoršovanie ostrosti zraku. Videnie je rozmazané, taktiež môže dôjsť k zhoršeniu farebnej citlivosti. Príznakom sú aj problémy s čítaním, čierne škvrny či plávajúce útvary v zornom poli. Neskôr sa objavuje aj bolesť. Diabetická retinopatia pritom patrí k najčastejším príčinám slepoty, o to dôležitejšia je prevencia, ktorá zahŕňa hlavne dôkladnú liečbu cukrovky. 

Diabetická neuropatia

Ďalšou komplikáciou je takzvaná diabetická neuropatia. Ide o chronické nezápalové ochorenie nervového systému, pri ktorom dochádza k poškodeniu rôznych typov nervov, k narušeniu ich štruktúry a funkcie. Dôvodom je opäť spravidla dlhodobo zvýšená glykémia. Rôzne prejavy diabetickej neuropatie sa po desiatich rokoch pretrvávajúcej cukrovky objavujú takmer u každého druhého pacienta. Rôzne formy diabetickej neuropatie zahŕňajú nervové poruchy chodidiel, dlaní, ale aj poškodenie nervov riadiacich činnosť srdca či ďalších orgánov. Pri postihnutí nervov horných alebo dolných končatín dochádza k pocitom mravčenia, bolestiam, zhoršeniu citlivosti v končatinách či strate hmatu v prstoch aj k problémom s chôdzou a rovnováhou. Objaviť sa môžu mnohé iné príznaky, ktoré závisia od toho, ktoré časti tela a orgány sú postihnuté. Poškodenie nervov môže viesť k zažívacím problémom, zvýšeniu srdcovej frekvencie aj inkontinencii. 

nefropatia

Zdroj: Shutterstock®

Diabetická nefropatia

Ako poslednú môžeme ešte spomenúť diabetickú nefropatiu, ktorá sa rozvíja u značnej časti pacientov s cukrovkou 1. alebo 2. typu. Ide o poškodenie obličiek, ktoré sa z dôvodu poškodenia malých ciev v dôsledku zvýšených hladín cukru v krvi rozvíja pokojne aj 10 až 15 rokov. Na ochorenie začne v prvom rade poukazovať zvýšený obsah bielkovín v moči, ktorý môže byť odhalený pri vyšetrení moču. K rýchlejšiemu rozvoju tohto ochorenia môže prispieť vysoký krvný tlak či fajčenie. Ochorenie je nebolestivé, no pri podcenení problému vedú zmeny na cievach postupne k zhoršenej činnosti obličiek. Postupom času obličky nie sú schopné filtrovať krv a môže dôjsť k ich úplnému zlyhaniu. V tom prípade je už pacient odkázaný na dialýzu či transplantáciu obličky.

Odporúčame: Aké sú časté prejavy hypertyreózy? Pri týchto signáloch spozornite!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní