Kyselina hyalurónová v ľudskom tele – aký má pre nás význam a ako ju doplniť?

Kyselina hyalurónová v ľudskom tele – aký má pre nás význam a ako ju doplniť?

Kyselina hyalurónová je známa predovšetkým ako súčasť kozmetických produktov zameraných na hydratáciu a boj proti vráskam, ale aj ako látka, ktorá sa používa na zväčšovanie pier. Často sa však zabúda na to, že kyselina hyalurónová predstavuje v prvom rade telu vlastnú látku, respektíve sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele. Pre ľudský organizmu má táto látka nemalý význam, vplýva na našu krásu aj zdravie. Čo všetko by sme o kyseline hyalurónovej mali vedieť? Ako ju môžeme svojmu telu dopĺňať?

Kyselina hyalurónová v ľudskom tele

Kyselina hyalurónová, nazývaná aj hyalurónan alebo označovaná skratkou HA (z anglického hyaluronic acid), predstavuje prirodzene sa vyskytujúci biopolymér, ktorý je zložený z mnohých disacharidových molekúl. Pozostáva z dvoch cukrov, a to kyseliny glukurónovej a N-acetyl-glukozamínu. Názov tejto látky je prevzatý z gréckeho slova hyalos, čo v preklade znamená sklo. Prvýkrát bola totiž izolovaná zo sklovca kravského oka. 

Kyselina hyalurónová je látka prirodzene sa vyskytujúca v živých organizmoch. V tele človeka nájdeme asi 15 g HA. Je súčasťou bunkových stien organizmu, v určitých množstvách sa nachádza prakticky v každej tekutine či tkanive. Najvyšší podiel kyseliny hyalurónovej (asi 50 %) sa ukrýva v našej koži. Zvyšok nájdeme v kĺboch či očiach, perách, vlasových folikuloch, ďasnách či synoviálnej tekutine (ktorá má za úlohu znižovať trenie medzi kĺbmi počas pohybu). 

Odporúčame: Trápia vás rôzne neduhy? Vyrobte si harmančekovú masť, balzam či pleťovú vodu

účinky kyseliny hyalurónovej

Zdroj: Shutterstock®

Aké má kyseliny hyalurónová účinky?

Najcharakteristickejšou vlastnosťou kyseliny hyalurónovej je jej schopnosť viazať na seba vodu. Nasať dokáže až 1000-krát väčšie množstvo vody ako je jej vlastná hmotnosť. Z tejto vlastnosti vyplývajú jej skvelé hydratačné účinky. Hoci sa často hovorí len o priaznivom vplyve HA na pokožku, v našom tele napĺňa omnoho viac funkcií. 

Hlavné funkcie:

  • posilňuje prirodzené bariéry pokožky a pomáha zadržiavať vlhkosť,

  • povzbudzuje tvorbu kolagénu v pokožke,
  • podporuje hojenie kožných rán a popálenín,
  • pomáha predchádzať stareckým škvrnám a problémom s pigmentáciou,
  • udržuje tekutinu v očných tkanivách,
  • funguje ako antioxidant,
  • chráni kĺby a nervové tkanivo,
  • pôsobí ako tlmiaci a premasťujúci prostriedok, ktorý je odolný voči tlaku na kĺby,
  • upravuje narušenú sliznicu vagíny,
  • má protizápalovú funkciu.

Nedostatok kyseliny hyalurónovej

V našom tele dochádza k stálemu rozkladu a syntéze kyseliny hyalurónovej. Naše telo je schopné túto látku produkovať a obnovovať. Táto schopnosť však prirodzené klesá so zvyšujúcim sa vekom. Na produkciu HA v tele má teda značne nepriaznivý vplyv najmä starnutie. Po 40. roku života je telo človeka schopné produkovať asi len polovičné množstvo spomínanej látky oproti mladosti. Negatívny vplyv na tento proces však má do istej miery napríklad aj fajčenie, hormonálne zmeny a ďalšie faktory.

Nedostatok sa prejaví najmä známkami starnutia na pleti, teda vráskami, ale aj postupnou stratou elasticity kože a jej vysúšaním. Chýbajúca kyselina hyalurónová sa tiež môže negatívne podpísať na stave kĺbov a pohybového aparátu. 

Možnosti dopĺňania kyseliny hyalurónovej telu:

• ​Potraviny s obsahom kyseliny hyalurónovej

Kyselinu hyalurónovú môžeme svojmu telu dodávať v prvom rade prostredníctvom vyváženej a pestrej stravy. Samozrejme, príjem tejto látky z potravín je značne obmedzený, no i málo sa počíta. Niektoré potraviny, najmä tie živočíšneho pôvodu, obsahujú určité dávky cennej kyseliny, iné zase skôr pomáhajú podporovať jej tvorbu v tele. Kyselinu hyalurónovú nájdeme najmä v silných vývaroch z kostí, kĺbov, kože a šliach, prípadne i v huspenine. Skvelé sú vývary z hydiny, ale napríklad aj špikových hovädzích kostí. Zdrojom je i mäso a vnútornosti.

Pre podporu produkcie vlastnej HA sa odporúča do jedálnička pridať napríklad sóju a výrobky zo sóje, a to pre obsah fytoestrogénov. Práve estrogén napomáha tvorbe väčšieho množstva kyseliny hyalurónovej. Vítaná v jedálničku je aj škrobová koreňová zelenina alebo ovocie a zelenina bohatá na vitamín C.

Odporúčame: Trebuľka voňavá – prečo si ju pestovať v záhradke či na okne?

injekcie kyseliny hyalurónovej

Zdroj: Shutterstock®

• ​Kozmetika s kyselinou hyalurónovou

Potraviny obsahujúce HA alebo podporujúce jej tvorbu môžu byť všeobecne prospešné pre naše zdravie a krásu, no nemožno od nich očakávať napríklad zjemnenie vrások okolo očí. Na podporu zdravia a mladistvého vzhľadu pleti sa odporúča kyselinu hyalurónovú vyhľadávať v kozmetike. Túto látku nájdeme v pleťových denných a nočných krémoch, očných krémoch, telových mliekach, pleťových sérach a esenciách, balzamoch na pery, ale napríklad aj v šampónoch alebo čistiacich prípravkoch. 

Kozmetika s HA je skvelá najmä na hydratáciu pleti a pokožky tela. Obvykle sú prípravky s HA zamerané na podporu pružnosti a pevnosti kože, prispievajú k jej jemnému a sviežemu vzhľadu. Preventívne pôsobia proti predčasnému starnutiu pokožky a napomáhajú zjemňovať vrásky. V prípade vlasovej kozmetiky HA pomáha najmä suchším a poškodeným vlasom. Chráni ich pred stratou vlhkosti, lámaním a štiepením. Napomáha uhladzovať vlasové vlákna a podporovať lesk koruny krásy. 

• ​Kyselina hyalurónová ako výživový doplnok

Okrem stravy možno telu kyselinu hyalurónovú dopĺňať zvnútra aj iným spôsobom, a to oveľa efektívnejšie. Na trhu sú totiž dostupné rôznorodé výživové doplnky práve s obsahom tejto vzácnej látky, respektíve doplnky podporujúce jej tvorbu v tele. Kyselina hyalurónová je dostupná v tekutej forme, respektíve v podobe nápojov a drinkov, taktiež možno zohnať HA v prášku (ktorý sa dá rozmiešať vo vode) či kapsulách a tabletách.

Doplnky s HA telo hydratujú zvnútra na bunkovej úrovni. Sú určené nielen na podporu zdravia, krásy a mladistvého vzhľadu pleti a pokožky či vlasov, ale okrem toho spravidla aj podporujú vitalitu kĺbov. Uplatňujú sa napríklad aj ako podporný prostriedok pri problémoch s kĺbmi, ktoré súvisia či už so starnutím, nejakým ochorením alebo aj nadmernou záťažou pri športe. 

• ​Kyselina hyalurónová vo forme injekcií

Zabudnúť nakoniec nemožno ani na injekčnú aplikáciu kyseliny hyalurónovej. Injekcie s HA, ktoré by mal vždy aplikovať odborník, majú rôznorodé využitie. V estetickej medicíne sa používajú predovšetkým na vypĺňanie vrások, zväčšenie a skrášlenie pier či na úpravu poprsia. Je však nutné spomenúť, že aplikovaná kyselina hyalurónová je telom postupne vstrebaná, keďže ide o telu vlastnú látku.

Injekcie HA prinášajú okamžitý účinok, no trvácnosť tohto účinku je obmedzená (obvykle na niekoľko mesiacov). Okrem skrášľovania sa injekcie HA podávajú aj do oblasti kĺbov, a to najmä pri rôznych zdravotných problémoch, napríklad pri artritíde

Odporúčame: Sacha Inchi olej a jeho účinky – čo dokáže olej z peruánskych orieškov?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní