Nádcha v tehotenstve – na vine nemusia byť len vírusy. Aké sú príčiny a možnosti liečby?

Nádcha v tehotenstve – na vine nemusia byť len vírusy. Aké sú príčiny a možnosti liečby?

Jedným z najčastejších zdravotných problémov naprieč všetkými vekovými kategóriami je nádcha. Bežný človek sa s ňou môže stretnúť i viackrát ročne, v prípade oslabenej imunity aj veľmi často. Nádcha nie je závažným zdravotným problémom, no rozhodne je nepríjemná, keďže navonok sa prejavuje pocitom upchatého a plného nosa a neschopnosťou voľne dýchať.

Pod pojmom nádcha pritom máme najčastejšie na mysli zápal nosovej sliznice, odborne nazývaný rinitída. Pri nádche dochádza k opuchu sliznice nosa a zvýšenej tvorbe a vylučovaniu hlienov. Príčinou týchto patologických stavov je zvýšené prekrvenie ciev v nose, ktoré môže byť zapríčinené rôznorodými faktormi. Nádcha si nevyberá a stretnúť sa s ňou môžu napríklad aj tehotné ženy. Nádcha v tehotenstve však nemusí byť spôsobená len infekciou. Aké sú príčiny a možnosti liečby?

Nádchu najčastejšie spôsobujú vírusy

Nádcha sa v prvom rade vyskytuje ako infekčné ochorenie horných dýchacích ciest, alebo ako jeden z prejavov bežného prechladnutia, prípadne aj závažnejších ochorení respiračného systému, napríklad chrípky, zápalu priedušiek a podobne. Až v 90 % prípadov je nádcha spôsobená vírusovou infekciou. Sliznicu nosa a dýchacie cesty často napádajú napríklad rinovírusy či adenovírusy šíriace sa kvapôčkami, ktoré jedinec vylučuje pri kašľaní, kýchaní či rozprávaní. 

Nádcha môže byť v niektorých prípadoch spôsobená aj baktériami, napr. baktériou Streptococcus pneumoniae, veľmi zriedkavo plesňami. Obvykle však ide o sekundárne infekcie vzniknuté po primárnej vírusovej nákaze, prípadne to môže byť následok výrazného oslabenia imunity. Pri bežnej nádche, ako sprievodnom príznaku prechladnutia, sa môžu objaviť aj ďalšie zdravotné ťažkosti, ako napríklad:

  • zachrípnutie,
  • bolesť v hrdle,
  • bolesť hlavy,
  • únava,
  • kašeľ,
  • zriedkavo zvýšenie telesnej teploty.

Odporúčame: ​Stravovanie podľa 5 elementov pre naše zdravie – o čo ide?

Neinfekčné formy nádchy

Nádcha nemusí byť len infekčná. Existuje mnoho druhov nádchy, ktoré nie sú spôsobené patogénnymi mikroorganizmami. Tieto druhy nádchy majú obvykle chronickú formu, teda pretrvávajú dlhodobo, a to viac ako 12 týždňov, v niektorých prípadoch s obdobiami remisie (bez sprievodných ťažkostí) aj celoročne. Ak nie je nádcha spôsobená infekciou, najčastejšou príčinou je alergia. Pôvodcom ťažkostí s upchatým nosom a nadmernou tvorbou hlienov teda môžu byť rôzne alergény, ako je napríklad zvieracia srsť alebo peľ. 

Medzi ďalšie možné príčiny nádchy (spúšťače) radíme okrem infekcie a alergie aj:

  • zmeny teploty (napr. chlad) či vlhkosti,

  • chemické látky alebo silné arómy v ovzduší,
  • hormonálne zmeny v organizme,
  • niektoré lieky (napr. beta-blokátory, protizápalové lieky, perorálna antikoncepcia),
  • rôzne potraviny a nápoje, 
  • cudzie teleso v nose (napr. nádor alebo polyp),
  • niektoré systémové neinfekčné ochorenia (napr. cystická fibróza, systémový lupus).

Môže byť za nádchu zodpovedné priamo tehotenstvo?

Ako sme spomenuli vyššie, spúšťačom nádchy môžu byť aj hormonálne zmeny v organizme. A jednou z príčin hormonálnych zmien je aj tehotenstvo. Tehotenská nádcha vzniká na podklade zvýšených hladín hormónov v tele (najmä estrogénu), ktoré okrem iného spôsobujú aj väčšie prekrvenie nosových dutín a zvýšenú náchylnosť k podráždeniu. Výsledkom môže byť opuch sliznice, začervenanie a zvýšená produkcia hlienov.

Tehotenskú nádchu je možné od klasickej infekčnej nádchy odlíšiť pomerne jednoducho:

  • tehotenská nádcha je sprevádzaná len výtokom z nosa, ktorý je obvykle riedky (prípadne trochu hustejší) a bezfarebný a môže spôsobovať opakované upchávanie nosa, prípadne kýchanie,
  • pri infekčnej nádche sa spravidla dostavujú aj ďalšie symptómy, ako bolesť hlavy, bolesť v krku, znížená schopnosť čuchu, niekedy zvýšená teplota či zachrípnutie, výtok z nosa býva v tomto prípade skôr hustejší a rôzne sfarbený, napríklad žltý alebo zelený. 

V prípade, že ženu pred tehotenstvom netrápila chronická nádcha, spôsobená napríklad alergiou, je vysoká pravdepodobnosť, že ide práve o tehotenskú nádchu spôsobenú hormonálnymi zmenami. Tehotenská nádcha môže trvať niekoľko týždňov. U mnohých žien pretrváva najmä počas prvého trimestra, u iných aj počas celej gravidity. Spravidla nejde o zdravotný problém, ktorý by ohrozoval priebeh tehotenstva a vývoj bábätka. Obvykle po pôrode úplne odznieva. 

Odporúčame: Rakovina hrdla – aké časti môžu byť postihnuté a aké sú príznaky?

Ako sa zbaviť nádchy v tehotenstve?

Liečba nepríjemnej nádchy v tehotenstve závisí v prvom rade od vyvolávajúcej príčiny. Záleží totiž na tom, či ide o infekčnú nádchu, respektíve prechladnutie, alergiu alebo spomínanú tehotenskú nádchu vyvolanú hormonálnymi zmenami. Za bežných okolností sa na tlmenie príznakov nádchy využívajú rôzne druhy liečiv, najčastejšie vo forme nosných sprejov. Uplatňujú sa:

  • dekongestíva – klasické spreje na uvoľnenie nosných dutín pri akútnej infekčnej nádche, určené sú na krátkodobé použitie,
  • kortikosteroidné nosové spreje – účinkujú pri pravidelnom používaní, pôsobia protizápalovo a využívajú sa napríklad pri sennej nádche, astme, nealergickej rinitíde, nosových polypoch a podobne,
  • nosové roztoky s morskou či minerálnou vodou alebo éterickými olejmi – obvykle sú určené na dlhodobé používanie, pomáhajú odvádzať prebytočnú vodu z opuchnutej sliznice nosa, sú menej účinné ako klasické dekongestíva. 

Pri nádche počas tehotenstva je však používanie týchto liečiv na nádchu limitované. Napríklad účinné látky, ako oxymetazolín, xylometazolín alebo nafazolín, ktoré sú v bežných voľnopredajných dekongestívach, sa v tehotenstve neodporúčajú. Najbezpečnejšou voľbou sú nosové roztoky s morskou či minerálnou vodou, hoci nemusia byť vždy dostatočne účinné.

Výber vhodného liečiva, či už pri infekčnej alebo tehotenskej nádche, vždy konzultujte s lekárom alebo lekárnikom. V prípade vážnych ťažkostí pri alergickej alebo hormonálne podmienenej nádche môže lekár predpísať antihistaminiká alebo kortikoidné spreje. 

Ďalšie tipy na zmiernenie ťažkostí pri nádche v tehotenstve:

  • zvlhčujte doma ovzdušie, aby ste predišli vysúšaniu slizníc – skvelým pomocníkom môže byť aj difuzér, do ktorého môžete pridať esenciálne oleje (na dýchanie je výborný eukalyptový olej),
  • ak sa vám zle dýcha v noci, podoprite si hornú časť tela a spite v polosede (toto opatrenie je nápomocné aj pri pálení záhy v tehotenstve),
  • dodržiavajte dostatočný pitný režim,
  • dostatočne sa hýbte, aj pravidelné prechádzky zlepšujú cirkuláciu krvi a pomôžu znížiť problémy s nepriechodnosťou dýchacích ciest,
  • pri akútnej infekčnej nádche nezabúdajte na oddych, dostatočný príjem tekutín a zdravú stravu, aby prechladnutie čo najskôr ustúpilo.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní