Najúčinnejšie spôsoby na odstránenie plesňového ochorenia chodidiel

Najúčinnejšie spôsoby na odstránenie plesňového ochorenia chodidiel
  • 24.01.2024
  • Lenka Biba Slovak

Plesňové ochorenia chodidiel sú bežným problémom, ktorý postihuje veľa ľudí. Tieto ochorenia sa vyskytujú vo forme infekcie kože na chodidlách spôsobenej hubami. Väčšina plesňových infekcií chodidiel sa vyskytuje, keď sa huby dostanú do kontaktu s pokožkou chodidiel. Tieto huby sa najčastejšie nachádzajú v verejných bazénoch, sprchách, šatniach a iných vlhkých miestach, kde je dostatok tepla a vlhkosti na rast a množenie.

Plesňové infekcie chodidiel môžu spôsobiť rôzne príznaky, vrátane svrbenia, pálenia, začervenania, odlupovania pokožky, výskytu šupiniek, nepríjemného pachu, bolesti a tvorby trhlín medzi prstami na nohách. Ak máte podozrenie na plesňovú infekciu chodidiel, je dôležité čo najskôr vyhľadať lekára alebo odborníka na dermatológiu. Väčšinou sa používajú antifungálne lieky vo forme mastí, krémov alebo sprejov, ktoré pomáhajú bojovať proti infekcii a znižujú riziko jej šírenia.

Kožné plesne

Plesňové ochorenia chodidiel sú bežným problémom, ktorý postihuje veľa ľudí. Tu je o nich niekoľko informácií:

  • Atletická noha - atletická noha je najčastejšou formou plesňového ochorenia chodidla. Je spôsobená hubou nazývanou dermatofytom, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v teplých a vlhkých prostrediach, ako sú verejné bazény, sprchy a šatne. Symptómy zahŕňajú svrbenie, pálenie a šupinaté a škvrnitý vzhľad pokožky.
  • Kandidóza - kandidóza je druhým najbežnejším typom plesňového ochorenia chodidla. Je spôsobená hubou zvanou Candida, ktorá je prirodzene prítomná na našej koži, ale jej nadmerný rast môže spôsobiť problémy. Kandidóza sa prejavuje vyrážkou, svrbením, peelingom pokožky a zápachom.
  • Onychomykóza - inychomykóza alebo plesňové ochorenie nechtov je infekcia nechtov spôsobená plesňami. Je často spôsobená dermatofytmi, ale môže ju tiež spôsobiť huba Candida. Postihuje často nechty na nohách, ale môže postihnúť aj nechty na rukách. Symptómy zahŕňajú zmeny farby, zhrubnutie, krehkosť a rozpadávanie nechtov.
  • Interdigitálna plesňová infekcia - tento typ infekcie sa vyskytuje medzi prstami na nohách. Je spôsobený dermatofytmi a zvyčajne vzniká v dôsledku zvýšenej vlhkosti vo vnútri topánok alebo nedostatočnej hygieny. Symptómy zahŕňajú začervenanie, pálenie, svrbenie a šupinatú pokožku.

Liečba plesňových ochorení chodidiel zahŕňa antifungálne lieky, vo forme krémov, mastí alebo tabliet. Je tiež dôležité udržiavať chodidlá čisté a suché, vyhýbať sa spoločnému používaniu uterákov a topánok, a nosiť priedušné topánky a ponožky vyrobené z prírodných materiálov.

Ak máte podozrenie na plesňové ochorenie chodidiel, odporúčame sa poradiť s lekárom alebo dermatológom.

Kožná mykóza - aké sú príčiny vzniku?

Kožná mykóza na nohách, známa tiež ako atletická noha, je spôsobená hubou a je veľmi nákazlivá.

Existuje niekoľko príčin, ktoré môžu prispievať k vzniku kožnej mykózy na nohách:

  • Teplé a vlhké prostredie - huby sa najlepšie vyvíjajú v prostredí s vyššou teplotou a vlhkosťou. Ak sú nohy dlhodobo mokré alebo vlhké (najmä v uzavretých topánkach alebo teniskách), vytvára sa ideálna pôda pre rast húb.
  • Nedostatočná cirkulácia vzduchu - nosenie príliš tesných topánok alebo tenisiek môže obmedziť prirodzenú cirkuláciu vzduchu okolo nôh a spôsobiť nadmernú potiacu sa pokožku. Toto vytvára opäť ideálne prostredie pre rast húb.
  • Zdieľanie osobných vecí - zdieľanie uterákov, ponožiek, topánok alebo iných osobných vecí s infikovanou osobou môže viesť k šíreniu húb medzi ľuďmi.
  • Osýpky na nohách - ak sa na pokožke nôh nachádza prasklina, ranka alebo osýpky, ide o vstupné miesto pre hubu, ktorá sa môže začať šíriť.
  • Zmena pH pokožky - ak sa pH pokožky, napríklad v dôsledku dlhodobého používania antibakteriálnych mydiel alebo nadmerného používania kozmetiky, zmení na kyslé prostredie, môže to vytvárať priaznivé prostredie pre huby.

Je dôležité venovať primeranú pozornosť svojim nohám, udržiavať ich čisté a suché, nosiť vzdušné topánky a vyhnúť sa zdieľaniu osobných vecí. Ak sa objavia príznaky kožnej mykózy na nohách, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc na diagnózu a liečbu.

Mykóza nechtov na nohách

Mykóza nechtov na nohách je infekčné ochorenie nechtov spôsobené hubou. Táto huba sa nazýva dermatofyt a najčastejšie zaťažuje pokožku, nechty alebo vlasy. Mykóza nechtov je veľmi bežná a postihuje asi 10% populácie.

Príznaky mykózy nechtov môžu zahŕňať:

  • Zmena farby nechtu - necht sa môže stať žltým, hnedším alebo čiernym.
  • Zhrubnutie nechtu a deformácia nechtu - necht môže byť hrubší, rozpadnutý a deformovaný.
  • Zmena textúry nechtu - nechty môžu byť krehké, matné, s nerovnou povrchovou štruktúrou a ľahko sa olupujú.
  • Praskliny a odlupovanie kože okolo nechtu - okolie nechtu môže byť suché, svrbivé a podráždené.

Existuje niekoľko rizikových faktorov, ktoré môžu prispievať k vzniku mykózy nechtov, a to:

  • Vlhké a teplé prostredie - huba sa ľahšie rozmnožuje v mokrom, teplom prostredí, ako napríklad v bazénoch, sprchách alebo saunách.
  • Osobné hygienické návyky - nedostatočná starostlivosť o nechty a nedostatočné sušenie nôh môžu byť príčinou infekcie.
  • Používanie priedušných topánok a nevhodných ponožiek - nedostatok cirkulácie vzduchu spôsobuje, že nohy sa potia a vytvárajú sa ideálne podmienky pre rast húb.
  • Poškodenie nechtov - ak sa necht poškodí alebo je príliš krátko, môže sa huba ľahšie vniesť a spôsobiť infekciu.

Liečba mykózy nechtov môže zahŕňať antifungálne lieky vo forme krémov, mastí, šampónov alebo tabletiek. V niektorých prípadoch je potrebné aplikovať lieky priamo na postihnuté miesto alebo použiť dlhodobú liečbu pre dosiahnutie postupného rastu zdravého nechtu. V závažných prípadoch sa môže vyžadovať chirurgický zákrok na odstránenie postihnutého nechtu.

Okrem liečby je dôležité prijímať preventívne opatrenia, ako napríklad udržiavať nohy čisté a suché, používať priedušné topánky a ponožky, pravidelne strihať a zabezpečiť nechty, a minimalizovať kontakt s infikovanými povrchmi.

Ak máte podozrenie, že máte mykózu nechtov, odporúčame vám, aby ste sa poradili s lekárom, ktorý vám určí správnu diagnózu a predpíše vhodnú liečbu.

Neprehliadnite: Top liečivé rastliny pre domácu lekárničku. Týchto 12 nutne musíte mať!

Liečba mykózy

Mykóza na nohách, často nazývaná aj atletická noha, je plesňové infekcia, ktorá sa najčastejšie vyskytuje medzi prstami nôh. Ak máte túto plesňovú infekciu, tu je niekoľko spôsobov, ako ju liečiť:

  • Upravte svoju hygienu - dôležité je udržiavať nohy čisté a suché. Po umytí si dôkladne osušte nohy od vlhkosti, špeciálne medzi prstami. Zvážte túžbu nosiť otvorené topánky, aby sa zvýšilo vetranie.
  • Používajte antifungálne krémy alebo masti - rôzne antifungálne krémy a masti s obsahom liečivých látok, ako je klotrimazol alebo mikonazol, sú dostupné bez lekárskeho predpisu v lekárni. Tieto krémy a masti aplikujte na postihnuté miesta podľa pokynov na obale.
  • Používajte antifungálne prášky alebo spreje - na rozdiel od krémov a mastí môžu prášky a spreje dobre pôsobiť na dosiahnutie suchej a čistej povrchu.
  • Používajte antifungálne kúpele - rôzne antifungálne kúpele na nohy môžu pomôcť pri zmierňovaní symptómov mykózy a eliminovať plesňový rast. Ak budete postihnuté nohy namáčať vo vani s antifungálnym prípravkom, môže to pomôcť.
  • Vyhnite sa infikovaným oblastiam - pokiaľ možno, nechoďte bosí na verejných miestach, ako sú bazény, sprchy, telocvične a verejné toalety, pretože môžu byť zdrojom infekcie.

Pálenie chodidiel - ako zmierniť pálenie a zbaviť sa pálenia chodidiel?

Ak máte pálenie alebo pocit tepla vo vašich chodidlách, tu je niekoľko spôsobov, ako to môžete zmierniť:

  • Namáčanie chodidiel v studenej vode - studená voda pomôže zmierniť zápal a znecitlivenie.
  • Sprcha so studenou vodou - dajte si sprchu so studenou vodou a púšťajte vodu na svoje chodidlá. Studená voda môže pomôcť znecitliveniu a zmierneniu pálenia.
  • Masáž chodidiel - naplňte misku chladnou vodou a namočte do nej chodidlá. Potom pomocou rúk jemne masírujte chodidlá, aby ste stimulovali krvný obeh a znecitlivenie.
  • Používanie ľadových obkladov - zabaľte kocku ľadu do tenkej handričky a jemne ju prikladajte na postihnuté miesto na chodidle. Chlad môže pomôcť zmierniť pálenie a zápal.
  • Nosenie pohodlných topánok - vyhnite sa príliš úzkej alebo tesnej obuvi, ktorá môže spôsobovať pálenie a nepríjemné pocity vo vašich chodidlách. Namiesto toho si zvoľte pohodlné topánky s dostatočným priestorom pre vaše chodidlá.
  • Používanie gélových vložiek - vložte do svojich topánok gélové vložky, ktoré poskytujú tlmiace a chladivé účinky. Tieto vložky môžu pomôcť zmierniť pálenie a znecitlivenie.

Ak trpíte dlhodobým alebo intenzívnym pálením chodidiel, je vhodné konzultovať s lekárom, pretože to môže byť príznakom závažnejších ochorení.

Odporúčame aj: Neuveriteľné účinky jablčného octu: Top 7 pre naše zdravie!

Produkty na liečbu plesňového ochorenia chodidiel + domáca liečba mykózy

Mykóza nôh, známa aj ako húb v oblasti nechtov alebo atletická noha, je bežné ochorenie, ktoré môže byť liečené doma. Tu sú niektoré tipy na domácu liečbu mykózy nôh:

  • Antifungálne krémy a masti - tieto produkty obsahujú liečivé látky, ako je klotrimazol, terbinafín alebo mikonazol, ktoré účinne bojujú proti plesni. Krémy a masti sa aplikujú priamo na postihnuté miesto a pravidelné používanie môže pomôcť zneškodniť a vyliečiť infekciu.
  • Antifungálne spreje a prášky do topánok - tieto produkty sa používajú na prevenciu a liečbu plesňových infekcií chodidiel. Spreje sa striekajú na chodidlá a medzi prsty, zatiaľ čo prášky sa aplikujú do topánok a ponožiek. Tieto produkty zabraňujú šíreniu húb a tvorbe vlhkého a priaznivého prostredia pre ich rast.
  • Antifungálne kúpele - antifungálne kúpele sa robia namáčaním chodidiel v roztoku s obsahom liečivých látok, ako je kyselina boritá alebo tea tree olej. Tieto kúpele pomáhajú zlepšovať stav pokožky chodidiel a zabraňovať šíreniu infekcie.
  • Súpravy na liečbu plesňových infekcií chodidiel - niektoré značky ponúkajú kompletné sady na liečbu plesňových infekcií, ktoré obsahujú kombináciu antifungálnych krémov, sprejov a kúpeľov. Tieto sady sú pohodlné a zvyčajne účinné pri liečbe infekcií chodidiel.
  • Zabráňte chôdzi bosými nohami v verejných sprchách a bazénoch - noste šľapky alebo obuv, ktorá ochráni vaše nohy.
  • Dodržiavajte zásady osobnej hygieny - umiestnite osobné predmety, ako sú ponožky a uteráky, preč od iných členov rodiny a nezdieľajte ich. To pomôže zabrániť šíreniu húb na iné časti tela.
  • V prípade potreby používajte etablované domáce lieky - prírodné zložky, ako je tea tree oil, ocot alebo cesnak, môžu byť účinné pri liečbe mykózy nôh. Ak sa rozhodnete používať nekonvenčné liečivé prostriedky, mali by ste byť opatrní a porozprávať sa s lekárom o ich bezpečnosti a účinnosti.

V prípade, že domáca liečba nezlepšuje príznaky alebo ak sa problém zhoršuje, je dôležité to s lekárom. Lekár môže predpísať antifungálne lieky vo forme tabliet alebo iných liečebných metód.

1. Nosenie priedušnej obuvi

Nosenie priedušnej obuvi má mnoho výhod. Tu je niekoľko z nich:

  • Zlepšená ventilácia vzduchu - priedušná obuv umožňuje cirkuláciu vzduchu okolo vašich nôh, čo pomáha udržiavať ich suché a chladné. Toto môže zabrániť tvorbe potu a zápachu.
  • Pohodlnosť - priedušná obuv často ponúka lepší komfort vďaka dobrému odvetrávaniu. Mäkké materiály a dostatočné odvetrávanie môžu pomôcť znížiť tlak a trenie na nohy.
  • Zdravie nôh - nosenie priedušnej obuvi môže pomáhať udržiavať zdravie nôh. Priedušné materiály často odstraňujú vlhkosť, pot a nečistoty, čím sa znižuje riziko infekcií a vzniku pľuzgierov alebo odrenín.
  • Správne podmienky pre vaše nohy - rôzne typy priedušnej obuvi je možné používať v rôznych klimatických podmienkach. Niektoré sú navrhnuté na ochladenie nohy v horúcom počasí, zatiaľ čo iné ponúkajú izoláciu a tepelnú ochranu v chladnom počasí.
  • Prevencia pachov - priedušná obuv môže pomôcť predchádzať zápachu nôh vďaka schopnosti odvetrávať a udržiavať nohy suché. Tým sa minimalizuje tvorba baktérií a nepríjemného zápachu.

Všimnite si, že tieto výhody môžu závisieť od konkrétneho typu priedušnej obuvi a materiálov, z ktorých je obuv vyrobená. Je tiež dôležité venovať pozornosť správnemu ošetrovaniu obuvi a jej pravidelnému čisteniu, aby sa zachovala jej priedušnosť a dlhá životnosť.

2. Kúpeľ nôh a zlepšenie hygieny

Kúpeľ nôh má veľa pozitívnych účinkov na zlepšenie hygieny nohy. Tu je stručný popis, ako kúpeľ nôh pôsobí na zlepšenie hygieny nôh:

  • Hydratácia - kúpeľ nôh pomáha zvlhčiť pokožku nohy a zabrániť vysychaniu. Predchádza tvorbe suchých a popraskaných nôh, ktoré môžu byť vstupnou bránou pre baktérie a infekcie.
  • Odstraňovanie nečistôt - kúpeľ nôh pomáha odstrániť nečistoty a odumreté bunky z pokožky nohy. To znižuje riziko infekcií a zlepšuje celkovú hygienu.
  • Prevencia pachov - kúpeľ nôh môže pomôcť zmierniť nepríjemný zápach nôh tým, že odstraňuje baktérie a huby, ktoré spôsobujú pach.
  • Relaxácia - okrem zlepšenia hygieny, kúpeľ nôh je tiež skvelý spôsob, ako si oddýchnuť a uvoľniť napätie. Príjemná teplá voda a prípadne pridané esenciálne oleje sú blahodarné pre unavené nohy a dokážu zlepšiť celkový stav.

Je dôležité pamätať, že aj keď má kúpeľ nôh veľa výhod pre zlepšenie hygieny, je stále potrebné dodržiavať základné hygienické opatrenia, ako je pravidelné umývanie nôh mydlom a vodou, používanie čistých ponožiek a obuvi a starostlivosť o nechty a pokožku nôh.

Tip pre vás: Známky úplného vyčerpania: 7 varovných signálov

3. Prírodné produkty na liečbu mykózy

Určité prírodné produkty a liečebné metódy môžu byť užitočné pri liečbe mykózy. Tu je niekoľko príkladov:

  • Tea tree olej - má protiplesňové vlastnosti a je účinný pri liečbe mykózy pokožky a nechtov. Môžete ho aplikovať miestne na postihnuté miesto.
  • Cesnak - cesnak má antifungálne vlastnosti a môže byť účinný pri liečbe mykózy nôh a nechtov. Môžete ho jesť v surovom stave alebo priamo aplikovať na postihnuté miesto.
  • Oreganový olej - oreganový olej obsahuje zlúčeniny, ktoré bojujú proti kvasinkám a plesniam. Môžete ho použiť miestne na postihnuté miesto.
  • Echinacea - echinacea je bylina, ktorá stimuluje imunitný systém a pomáha bojovať proti infekciám. Môžete ju užívať vo forme doplnku stravy alebo ju aplikovať miestne na postihnuté miesto.
  • Jogurt - biely jogurt obsahuje probiotiká, ktoré pomáhajú obnoviť rovnováhu mikroorganizmov v tele. Môžete ho konzumovať alebo aplikovať do postihnutých oblastí.

Je však dôležité si uvedomiť, že prírodné produkty nemusia byť tak účinné ako lieky na predpis alebo lokálna antifungálna liečba. Ak máte vážny prípad mykózy alebo ak vaše príznaky neustále pretrvávajú, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc. Lekár vám môže odporučiť vhodné lieky na liečbu mykózy a určí, čo je pre vás najlepšie.

4. Lokálne lieky

Na liečbu mykózy nôh je možné používať lokálne lieky, ktoré sa aplikujú priamo na postihnuté miesto. Niektoré z týchto liekov sú:

  • Antifungálne krémy
  • Antifungálne gély
  • Antifungálne spreje
  • Antifungálne pudry

Pri výbere a používaní lokálnych liekov na liečbu mykózy nôh však vždy dbajte na pokyny lekára alebo farmaceuta a dodržiavajte pokyny na obale lieku. Ak sa príznaky mykózy nezlepšia alebo sa zhoršia počas liečby, je dôležité vyhľadať lekára na ďalšie hodnotenie a prípadnú zmenu liečby.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní