Poznáte pojem skinny fat? Prečo je štíhla obezita pre nás nebezpečná?

Poznáte pojem skinny fat? Prečo je štíhla obezita pre nás nebezpečná?

Obezitu môžeme pokojne zaradiť medzi civilizačné ochorenia, ktoré trápia nemalé percento populácie. V súčasnosti predstavuje čoraz väčší problém. Hoci vplyv na jej rozvoj môžu mať do istej miery aj genetické faktory, tie spravidla vždy idú ruka v ruke aj s faktormi životného štýlu, spôsobom stravovania, mierou fyzickej aktivity, prípadne ďalšími faktormi. Obezita je pritom nebezpečná hlavne z dôvodu zvyšovania rizika rozvoja mnohých zdravotných problémov, vrátane ochorení pohybového aparátu, cukrovky 2. typu, srdcových  chorôb aj problémov s tehotenstvom. Vedeli ste však o tom, že existuje aj takzvaná štíhla obezita? A teda že obézny môže byť aj jedinec, na ktorom to tak na prvý pohľad nevyzerá? Zistite o štíhlej obezite viac!

Odporúčame: Zistite, čo je ileus a ako sa prejavuje. Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

štíhla obezita

Zdroj: Shutterstock®

Čo je štíhla obezita?

Vo svete známy pojem skinny fat môžeme u nás nahradiť slovným spojením štíhla obezita. Tento termín je pritom určený na opis jedincov, ktorí sú na prvý pohľad štíhli, no zároveň majú spravidla málo svalovej hmoty a výrazný nepomer medzi množstvom svalov a tuku. Takéto osoby vyzerajú v oblečení chudo, no pod ním sa zvyčajne ukrýva ochabnutejšie a nevyvinuté svalstvo, prípadne aj ovisnutejšia pokožka, taktiež menšie tukové vankúšiky. Tuk sa však ukladá viac v okolí orgánov, než v oblasti zadku či brucha, takže ho nie je až tak vidieť.

Osoba so štíhlou obezitou pritom môže mať normálny index telesnej hmotnosti, teda BMI, čo naznačuje, že jej váha je vzhľadom k výške úplne v poriadku. Tieto čísla a najmä ručička na váhe však môžu byť zavádzajúce. Aj osoby so zdravou váhou môžu trpieť na štíhlu obezitu, a teda môžu mať málo svalov a v pomere k tomu nadbytok tuku. Rozlišujeme pritom tri typy štíhlej obezity, a to hlavne podľa toho, ako sa človek k štíhlej obezite dopracoval. Ide o nasledujúce tri kategórie:

  • 1. typ – sem spadajú jedinci s veľmi rýchlym metabolizmom, ktorí sa nemusia obávať priberania a ktorí si zároveň nedávajú pozor na stravu, konzumujú väčšie množstvo jedla, ako je zdravé,
  • 2. typ – druhú kategóriu predstavujú osoby, ktoré sa k štíhlej obezite dopracovali hlavne kombináciou nevhodnej stravy (najmä nízky kalorický príjem) a zlého tréningu (preferovanie kardia, aby čo najviac spaľovali kalórie),
  • 3. typ – predstavuje osoby, ktoré sa spravidla nevenujú cvičeniu (takže nie je možnosť budovať si svalovú hmotu), ale dlhodobo sa snažia udržať si štíhlu líniu prostredníctvom rôznych diét či detoxikačných kúr. 

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory rakoviny pažeráka? Toto treba vedieť!

typy postavy

Zdroj: Shutterstock®

Čo štíhlu obezitu spôsobuje?

Príčiny vzniku štíhlej obezity sme sčasti už načrtli vyššie, výrazne totiž súvisia práve so životným štýlom jedinca. Rolu však môžu v prvom rade zohrávať aj isté genetické faktory, respektíve genetická predispozícia pre typ postavy, s ktorou sa človek, takpovediac, narodí. Rozlišujeme pritom tri základné typy postáv, ktoré sa líšia určitými charakteristickými znakmi. Platí však, že človek nemusí úplne spadať do jedného z týchto troch typov, ale môže byť napríklad aj kombináciou dvoch typov. Ide o nasledujúce 3 základné typy postáv:

  • ektoform – človek s týmto typom postavy je nízky alebo vysoký, je však hlavne chudý a má aj málo svalov, aj málo tuku,
  • endoform – táto osoba má na pohľad silnejšiu postavu, ruka v ruke s vyšším podielom tuku ide však aj vyšší podiel svalov,
  • mezoform – spravidla predstavuje človeka so športovou postavou, ktorý má väčšiu svalovú hmotu a zároveň menej tuku.

Osoby so štíhlou obezitou predstavujú kombináciu čŕt charakteristických pre ektoforma (konkrétne málo svalov) a endoforma (konkrétne veľa tukov). Ako sme však už viackrát zmienili, rozvoj štíhlej obezity súvisí i so životným štýlom človeka – spôsobom jeho stravovania, mierou alebo druhom fyzickej aktivity a podobne. K rizikovým faktorom pre rozvoj štíhlej obezity radíme:

  • nevhodné stravovacie návyky (drastické diéty, nezdravá strava),
  • deficit dôležitých zložiek potravy (napríklad tukov, cukrov či bielkovín),
  • nedostatočný prísun kalórií,
  • nadmerný kardio tréning,
  • zanedbanie silového tréningu,
  • sedavý spôsob života.
cukrovka

Zdroj: Shutterstock®

Môže byť štíhla obezita nebezpečná?

Nech už hovoríme o obezite vo všeobecnosti, je potrebné si uvedomiť, že rozhodne nie je reč výhradne o estetickom probléme. Obezita sa vždy spája s vyšším rizikom rozvoja viacerých zdravotných problémov. To, že je človek na pohľad chudý, neznamená, že je aj zdravý. Aj štíhla obezita môže byť pre človeka nebezpečná. Problém môže spočívať v prvom rade v tom, že štíhla obezita sa vie dobre skrývať. Človek s normálnu hmotnosťou (podľa BMI) môže mať pocit, že je zdravý, a tak daný problém ani nerieši. Ďalším problémom je vyšší podiel tuku, ktorý sa ukladá hlavne v okolí orgánov. Takýto útrobný tuk, ktorý na postave veľmi nevidíme, môže byť pre naše zdravie oveľa škodlivejší ako podkožný tuk. 

Jeho nadbytok sa spája s vyššou hladinou tukov v krvi a následne s vyšším rizikom rozvoja viacerých chronických ochorení, najmä chorôb srdca a ciev alebo aj cukrovky 2. typu. Tento typ cukrovky patrí dnes k najrozšírenejším civilizačným chorobám, ktoré postihujú čoraz viac jedincov a čoraz mladších. Rozvoj cukrovky 2. typu výrazne súvisí so spôsobom života človeka. Nadmerné množstvo viscelárneho (útrobného) tuku sa tiež spája s vyšším rizikom rozvoja niektorých druhov rakoviny. 

Odporúčame: Ako sa prejavuje tetanus? Čo o tomto vážnom ochorení musíme vedieť?

zdravý životný štýl

Zdroj: Shutterstock®

Ako proti štíhlej obezite bojovať?

V boji proti štíhlej obezite je možné podniknúť viaceré kroky. Tie by sa mali týkať hlavne úpravy životného štýlu. V prvom rade je potrebná zmena jedálnička, a teda napravenie chýb, ktoré človek v súvislosti so stravovaním robí. Strava by mala byť vyvážená, kvalitná a zdravá. Potrebné je zamerať sa na príjem dostatočného množstva kalórií pre dospelú ženu alebo dospelého muža. Strava by mala pozostávať z bielkovín, sacharidov aj zdravých tukov v správnom pomere, taktiež vlákniny a vitamínov s minerálmi. Ich deficit spravidla vždy súvisí s rozvojom nejakých zdravotných problémov. V jedálničku je vo veľkom množstve vítaná zelenina a ovocie, celozrnné produkty, strukoviny, ryby, hydina či hovädzie mäso, orechy aj olejnaté semienka. Vhodné je obmedziť konzumáciu priemyselne spracovaných potravín, potravín s vysokým obsahom nezdravých tukov (napríklad saturované tuky) alebo veľkým množstvom jednoduchých cukrov (najmä v rôznych cukrovinkách a sladkostiach).

Druhým krokom pri riešení problému so štíhlou obezitou je zaradenie potrebného pohybu do života. Zamerajte sa pritom hlavne na silový tréning, ktorý je skvelý na budovanie zdravej svalovej hmoty a formovanie krajšej a pevnejšej postavy. Zacvičiť si môžete s vlastnou váhou, ale aj menšími závažiami, čím posilníte rôzne svalové partie. Ak chcete zabojovať so štíhlou obezitou, vyhnite sa nadmernému kardio cvičeniu, taktiež skoncujte s rôznymi hladovkami a extrémnymi diétami. Vhodné je tiež netrápiť sa toľko číslom na váhe, ktoré nie je až takým dobrým ukazovateľom zdravia, ako by sa mohlo zdať. Nemôžeme zabúdať na to, že svaly sú ťažšie ako tuk. Dve osoby s rovnakou výškou a rovnakou váhou môžu vyzerať úplne inak, stačí, že u jednej osoby je prítomný nadbytok tuku a u druhej zase tvorí hmotnosť hlavne svalstvo.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní