Rozpustná a nerozpustná vláknina: Aký je medzi nimi rozdiel?

Rozpustná a nerozpustná vláknina: Aký je medzi nimi rozdiel?

Z každej strany počúvame, aká dôležitá je pre nás vláknina. Mnohí však o nej vedia len to, že je dôležitá pre naše črevá či správne trávenie. Ide však o veľmi dôležitú súčasť našej stravy, preto by sme mali dobre vedieť, aké funkcie má v našom tele, ako ju vieme organizmu doplniť a čo všetko sa môže stať, ak jej príjem podceníme. V prvom rade si môžeme povedať, čo to vlastne vláknina je. Pod pojmom vláknina rozumieme zmes nestráviteľných sacharidov, ktoré sú prirodzenou súčasťou rastlinnej potravy.

Vláknina nemá takmer žiadnu výživovú hodnotu a naším tráviacim traktom prechádza skoro v nezmenenom stave, no i tak jej každodenne potrebujeme prijať v priemere 30 gramov, inak hrozia rôzne zdravotné problémy. Vláknina je pritom často rozdeľovaná do dvoch kategórií, a to na rozpustnú vlákninu a nerozpustnú vlákninu. I v tom prípade by sme mali vedieť, ako konkrétne pracujú v našom tele, prečo nám nesmú chýbať a ktoré potraviny sú ich najlepšími zdrojmi. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aký je rozdiel medzi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou, aký majú význam a ktoré signály tela môžu poukazovať na ich nedostatok. 

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory kŕčových žíl? Na toto si treba dávať pozor!

význam vlákniny

Zdroj: Shutterstock®

Čo je rozpustná vláknina?

Najskôr sa môžeme pozrieť na rozpustnú vlákninu. I keď je vo všeobecnosti nazývaná ako rozpustná, neznamená to, že sa v našom tele úplne rozpustí. Tento druh vlákniny sa v našom tele a počas prechodu črevami iba do istej mieri mení. Rozpustná vláknina má schopnosť reagovať s vodou, konkrétne na seba naberá veľké množstvo tejto tekutiny, zväčšuje svoj objem, napučiava sa a mení sa na akýsi rôsolovitý gél. V tráviacom trakte fermentuje a môže byť využitá ako zdroj energie. Telo ju z veľkej časti využíva v podstate ako potravu pre prospešné črevné baktérie, čiže zastáva funkciu prebiotika.

Rozpustná vláknina, v menšej miere aj spolu s nerozpustnou, prispieva k pocitom sýtosti. Rozpustná vláknina priaznivo vplýva aj na metabolizmus cukrov a hladinu cukru v krvi, taktiež niektoré jej zložky napomáhajú udržiavať hladinu cholesterolu v krvi v norme, respektíve prispievajú k jej zníženiu. Tento druh vlákniny tvoria látky, ako napríklad pektíny, betaglukány či rastlinné slizy a polyméry z pentózy. Rozpustnú vlákninu nájdeme vo veľkom množstve v strukovinách, obilninách, orechoch, ovocí aj zelenine. 

Odporúčame: KVÍZ: Ako dobre poznáte vitamíny dôležité pre zdravie človeka?

vláknina v potravinách

Zdroj: Shutterstock®

Čo je nerozpustná vláknina?

Nerozpustná vláknina v našom tele pracuje trochu inak. Nerozpúšťa sa vo vode, respektíve sa pri kontakte s vodou nenapučiava, nefermentuje, nie je zdrojom energie a v tráviacom trakte sa nijak inak nemení. Jej hlavnou úlohou je zväčšiť objem tráveniny, respektíve objem obsahu v črevách. Vďaka tomuto pôsobeniu prispieva k urýchleniu prechodu jedla a odpadových látok črevami a výrazne skracuje dobu, počas ktorej potrava v črevách zostáva. Nerozpustná vláknina zvyšuje schopnosť tela tvoriť stolicu, posúvať ju cez tráviaci systém a zbavovať sa odpadu. Podporuje pravidelné vyprázdňovanie a prispieva k ochrane pred zápchou.

Medzi nerozpustnú vlákninu patria najmä látky, ako napríklad celulóza či lignín. Medzi zdroje tohto druhu vlákniny rovnako radíme mnohé potraviny rastlinného pôvodu, podobne ako v prípade rozpustnej vlákniny. Skvelým zdrojom nerozpustnej vlákniny sú v prvom rade rozličné druhy zeleniny a ovocia, veľa vlákniny nájdeme hlavne v ich šupkách či zrniečkach. Do jedálnička pridajte zelené fazuľky či karfiol. Určite by v ňom tiež nemali chýbať celozrnné potraviny, napríklad celozrnné pečivo či cestoviny, taktiež hnedá ryža, či pšeničné otruby. Nerozpustnú vlákninu rovnako nájdeme aj vo výživných a na bielkoviny bohatých strukovinách, ako aj orechoch a olejnatých semienkach. 

Odporúčame: Ako sa prejavuje syfilis? Toto je hlavný príznak!

nedostatok vlákniny

Zdroj: Shutterstock®

Aké príznaky poukazujú na nedostatok vlákniny?

Vlákninu vo všeobecnosti potrebuje naše telo pre správnu funkciu tráviaceho traktu a hlavne činnosť čriev. Zdroje vlákniny nám poskytujú pocit sýtosti, uľahčujú presun tráveniny v črevách, živia črevné baktérie, znižujú cholesterol a majú priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Nedostatočný prísun vlákniny sa pritom môže prejaviť rôznymi zdravotnými problémami. Nedostatok vlákniny sa v mnohých prípadoch prejavuje v prvom rade zápchou a nepravidelným vyprázdňovaním.

Nízky obsah vlákniny v strave, ktorý vedie k nepravidelnému vyprázdňovaniu, navyše radíme k rizikovým faktorom v súčasnej dobe často sa vyskytujúcej rakoviny hrubého čreva a konečníka. Nedostatok vlákniny však môže spôsobiť aj ďalšie ťažkosti, napríklad nadúvanie a iné problémy s trávením, tiež problémy s telesnou hmotnosťou, vysoký cholesterol či neustály a častý hlad. Pri spomenutých ťažkostiach je vítané pridať do stravy viac zdrojov cennej vlákniny, rozpustnej aj nerozpustnej. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní