Tipy, ako vyvolať stolicu – 10 dobrých rád, ktoré pomôžu pri nepríjemnej zápche

Tipy, ako vyvolať stolicu – 10 dobrých rád, ktoré pomôžu pri nepríjemnej zápche

Koho ešte nikdy nepotrápila zápcha, teda problém s vyprázdnením stolice? U niektorých jedincov nie je tento problém až taký častý, iných naopak trápi pravidelne. Zápchu možno charakterizovať ako poruchu črevnej činnosti, ktorá sa prejavuje tuhou stolicou. Ak u vás vyprázdňovanie prebieha menej ako trikrát týždenne a je kvôli tuhšej konzistencii stolice náročnejšie a nekomfortné, máte problém so zápchou. 

Obstipácia, ako sa zápche odborne hovorí, môže byť sprevádzaná aj bolesťou pri defekácii, teda vyprázdňovaní, ako aj bolesťou a nafúknutím brucha či nepríjemnými pocitmi tlaku v brušnej oblasti. Pri chronických zápchach sa neraz objavuje pocit nedostatočného vyprázdnenia konečníka. 

Problém so zápchou mnohí ignorujú a berú na ľahkú váhu, no pravdou je, že môže vyústiť do závažnejšieho stavu, ktorý si bude vyžadovať zásah lekára. Čo nám môže pomôcť vyvolať stolicu, keď nás trápi bolestivá zápcha? Prinášame niekoľko dobrých tipov, ako aj prírodné recepty na boj s obstipáciou. 

Možné príčiny a rizikové faktory zápchy

Než sa pozrieme na 10 tipov a rád na vyvolanie stolice a zmiernenie zápchy, povedzme si, čo všetko sa môže za zápchou skrývať. Vo veľkom množstve prípadov súvisí problém s vyprázdňovaním s naším životným štýlom – našou stravou, pitným režimom, mierou pohybu a rôznymi návykmi týkajúcimi sa spôsobu života.

Práve preto niekedy stačia aj malé zmeny v životnom štýle a opakované problémy so zápchou ustúpia. Ak vám však zápcha nie je cudzia a stretávate sa s ňou pravidelne, pričom úprava životosprávy nemala väčší efekt, je vhodné konzultovať to s lekárom, ktorý nariadiť potrebné vyšetrenia. Chronické zápchy totiž môžu byť sprievodným príznakom závažnejšieho ochorenia, ktoré si vyžaduje liečbu nastavenú lekárom. 

Toto sú možné príčiny zápchy a faktory, ktoré riziko jej výskytu zvyšujú:

  • nesprávne stravovanie – napríklad nadmerná konzumácia mäsitej stravy, nedostatok vlákniny, nevhodné redukčné diéty, náhla zmena stravovania,

  • nedostatočný príjem tekutín,
  • nedostatočný pohyb a sedavý spôsob života,
  • zmena prostredia (napr. pri cestovaní),
  • hormonálne zmeny (napr. v tehotenstve),
  • nadmerný stres, napätie (psychogénne faktory sú časté napr. u detí),
  • niektoré lieky, napr. antidepresíva, antibiotiká, antiepileptiká a iné,
  • potravinové alergie a intolerancie,
  • ochorenia tráviaceho traktu – Crohnova choroba, ileus, divertikulóza, ulcerózna kolitída,
  • rôzne iné zdravotné stavy pacienta – diabetes, hypokalémia, myopatia, poruchy nervového zásobenia, ochorenia štítnej žľazy. 

Odporúčame: 7 dôvodov, prečo jesť chia semená: Prekvapivé, čo všetko dokážu

10 tipov, ako pomôcť vyvolať stolicu:

1. Voľnopredajné preháňadlá

Vyvolať defekáciu môžu pomôcť v prvom rade rôzne formy laxatív z lekárne. Ide obvykle o veľmi účinný spôsob, ako vyhrať boj s nepríjemnou zápchou. Avšak, je treba mať na pamäti, že rôzne laxatíva sa môžu zároveň spájať aj s nežiaducimi účinkami, a to hlavne pri častom a nadmernom užívaní. Následkom môže byť dehydratácia, nerovnováha minerálov, zhoršenie zápchy alebo vznik hnačiek, nadúvanie, bolesti brucha a iné.

Laxatíva je vhodné zvoliť len v nevyhnutnom prípade, ideálne po konzultácii s lekárom. Dostupné sú vo foriem kapsúl a tabliet, roztokov, práškov či čapíkov. Fungujú rôznym spôsobom, napríklad zväčšujú alebo zmäkčujú stolicu, prípadne stimulujú pohyb čriev. Ich použitie v prípade potreby a výber najvhodnejšieho liečiva (napr. aj pre deti) konzultujte s lekárom alebo lekárnikom.

2. Teplý nápoj

Než siahnete po laxatívach z lekárne, skúste niektoré ďalšie tipy na prirodzené vyvolanie stolice. Rizikovým faktorom zápchy je aj spomínaný nedostatočný pitný režim, preto v prvom rade treba piť viac vody i v rámci prevencie. Ak vás už zápcha trápi, skúste ráno po zobudení vypiť teplý nápoj, ktorý podporí pohyb stolice.

Mnohým pomôže napríklad aj teplá voda na prázdny žalúdok, pokojne tiež do teplej vody pridajte odšťavený citrón. U niektorých zase najlepšie pomáha ranná šálka teplej kávy, ktorá vďaka svojmu zloženiu podporuje pohyblivosť a činnosť čriev. Dobrým pomocníkom môže byť aj teplý čaj, najmä pripravený z byliniek pôsobiacich proti zápche. Odporúča sa sennový list, ľan, čakanka, sladké drievko i harmanček.

3. Psyllium

Veľmi účinným spôsobom, ako vyvolať stolicu, je pomocou psyllia. Psyllium je rozpustná vláknina zo semien skorocela indického. V lekárňach, na internete aj v predajniach so zdravou výživou možno tento rastlinný výťažok zohnať vo forme doplnku stravy. Psyllium sa zarába s vodou, pričom vytvára akúsi gélovú substanciu. Vďaka tomu zväčšuje objem stolice, zmäkčuje a uľahčuje jej odchod.

Okrem toho psyllium predstavuje aj výživu pre prospešné baktérie tráviacej sústavy, teda probiotiká, čo má následne priaznivý vplyv na činnosť zažívacieho traktu. Už po pár dňoch pravidelného užívania dokáže upraviť vyprázdňovanie stolicu a zároveň preventívne pôsobiť pred vznikom ďalšej zápchy. Pri užívaní psyllia je však nevyhnutný dostatočný pitný režim, pri nedostatočnom príjme tekutín sa môže problém so zápchou ešte zhoršiť.

4. Sušené slivky

Aj sušené slivky sú známym pomocníkom v boji so zápchou. Pomáhajú najmä vďaka obsahu sorbitolu. Ide o alkoholový cukor, ktorý počas prechodu črevom naberá na seba vodu, zväčšuje objem stolice a podporí vyprázdňovanie. Pozitívny vplyv má v tomto smere aj vysoký obsah vlákniny. V prípade zápchy sa odporúča sušené slivky namočiť na noc do vody a ráno nalačno skonzumovať aj s vodou, v ktorej sa máčali.

TIP: Pri deťoch sa odporúča podávanie šťavy zo slivkového kompótu na podporu vylúčenia stolice.

5. Ľanové semienka

Ak vás z času na čas potrápi zápcha, isto majte doma aj zásobu ľanových semienok. Tie je vhodné pravidelne pridávať do stravy s cieľom predchádzať zápche. Upozorňujeme, že je ich potrebné konzumovať pomleté. Sú bohaté na vlákninu aj omega-3 mastné kyseliny.

Keď vás trápi zápcha, môžete skúsiť napríklad vypiť pohár teplého mlieka s lyžicou mletých ľanových semien, a to ideálne pred spaním. Semienka je vhodné v tekutine (pokojne aj vode) nechať napučať. Tieto semienka totiž majú na schopnosť na seba viazať vodu. 

Odporúčame: ​Ako znížiť diastolický krvný tlak – o aký tlak ide a ako sa prejavuje jeho zvýšenie?

6. Chia semená

Podobným pomocníkom sú aj chia semená, ktoré po kontakte s vodou alebo inou tekutinou taktiež vytvárajú akúsi rôsolovitú hmotu. Vzniknutý gél zmäkčí stolicu a uľahčí jej vyprázdnenie. Ak sa chcete zbaviť zápchy, 2 až 3 PL chia semien nechajte napučať (pár hodín) v dostatočnom množstve vody (pokojne 300 až 500 ml) a konzumujte priebežne počas dňa.

7. Kvasená kapusta a kapustová šťava

A trik na prirodzené vyvolanie stolice, ktorý rozhodne poznali aj naše prastaré mamy, je použitie kvasenej kapusty a šťavy z nej. Kvasená kapusta a kapustová šťava sú výborným zdrojom probiotík, čo sú cenné črevné baktérie, ktoré sú nevyhnutné pre správnu činnosť čriev.

Pitie kapustovej šťavy dokáže rýchlo rozpohybovať črevá. Tento trik možno pokojne uplatniť aj pri menších deťoch, napríklad od jedného alebo dvoch rokov. Stačí podať dieťatku za lyžičku kvalitnej kapustovej šťavy a úľava môže prísť rýchlo.

8. Cvičenie

Nedostatok pohybu a sedavý spôsob života predstavujú významný rizikový faktor vzniku zápchy. Najmä, ak máte sedavé zamestnanie, je potrebné to kompenzovať a telu dopriať vo voľnom čase pohyb, čo pomôže nielen v prevencii zápchy, ale aj mnohých ďalších zdravotných problémov.

Ak už vás zápcha priamo trápi, pohyb rovnako môže veľmi dobre pomôcť. Pohyb totiž dobre vplýva aj na pohyby čriev, s ktorými nastáva pri zápche problém. Črevnú peristaltiku môžete stimulovať napríklad behom, plávaním i domácimi cvikmi, napríklad jogou. Je mnoho jogových cvičení, ktoré sa osvedčili priamo pri zápche a tráviacich problémoch.

9. Masáž brucha

Jednoduchý spôsob, ako vyvolať stolicu, resp. podporiť jej odchod, je masáž brušnej oblasti. Túto metódu možno uplatňovať prakticky už pri najmenších detičkách. Aj bábätkám sa odporúča masírovať bruško pri problémoch s bolestivým vyprázdňovaním.

Vhodné je masírovanie brucha v smere hodinových ručičiek. Pokojne pri masáži použite nejaký rastlinný olej, napríklad harmančekový alebo sezamový. Masáž si dobre rozumie aj s teplom, ktoré podporí pohyby čriev. Buď na bruško pred masážou aplikujte príjemne teplý olej, alebo vopred bruško nahrejte termoforom či teplým uterákov. Vhodný je aj teplý kúpeľ pred masážou.

10. Zmena polohy na toalete

Ako vyvolať defekáciu pomocou vhodnej polohy na toalete? Ak pociťujete nutkanie na vyprázdnenie, ale pri sadnutí na toaletu sa, takpovediac, nič viac nedeje, skúste trochu zmeniť polohu pri sedení. Klasický sed, a to hlavne na vyšších toaletách, nie je na defekáciu práve najvhodnejší, resp. neuľahčuje funkciu čriev a odchod stolice.

Ak sedíme na toalete s vystretým chrbtom a nohy sú v 90° uhle, naše črevá sú horšie priechodné. Ak máte zápchu, no cítite, že by ste potrebovali konečne vylúčiť stolicu, skúste dve veci. V prvom rade si vypodložte nohy vyššie, položte si ich napríklad na nejaký stupienok alebo krabicu. Vhodné je mať kolená nad úrovňou bokov. Už táto poloha je oveľa vhodnejšia na vylučovanie stolice a môže rýchlo ukončiť boj so zápchou.

Ak vyloženie nôh ešte nezabralo, skúste sa zároveň aj predkloniť dopredu s rukami na stehnách, vďaka čomu ešte viac zlepšíte priechodnosť čriev. Správna poloha pri sedení môže významne uľahčiť vyprázdnenie stolice, pričom nie je potrebné nevhodné silné tlačenie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní