Neuveríte! TOTO prezrádzajú zuby o našom zdraví a stravovaní

Neuveríte! TOTO prezrádzajú zuby o našom zdraví a stravovaní
  • 31.01.2024
  • Lenka Biba Slovak

Ústna a dentálna hygiena je veľmi dôležitá pre zdravie ústnej dutiny a celkové zdravie tela. Pravidelné a dôkladné čistenie zubov pomáha odstraňovať baktérie a potenciálne zubné plaky, ktoré môžu spôsobiť ochorenia zubov a ďasien.

Zubný plak, nazývaný aj zubný povlak, je tenká vrstva lepkavej baktérií, ktoré sa tvoria na povrchu zubov po jedle a pití. Ak nie je odstránený, môže sa zmeniť na tvrdú a pigmentovanú zložku zubov, čo vedie k vzniku zubného kameňa. Tento proces môže spôsobiť zápal ďasien, krvácanie ďasien či zubný kaz.

Celkové zdravie = zdravá strava

Zdravá strava je dôležitá pre celkové zdravie z niekoľkých dôvodov:

  • Zabezpečuje potrebné živiny - zdravá strava obsahuje vyvážený podiel živín, ako sú vitamíny, minerály, bielkoviny, sacharidy a tuky, ktoré naše telo potrebuje na správne fungovanie. Tieto živiny pomáhajú udržiavať imunitný systém silný, podporujú rast a vývoj a sú nevyhnutné pre správne fungovanie orgánov.
  • Podporuje zdravú hmotnosť - zdravá strava pomáha udržiavať zdravú hmotnosť. Mnoho nezdravých potravín je bohatých na kalórie, tuky a pridaný cukor, ktoré môžu prispievať k nadmernej hmotnosti a obezite.
  • Dlhodobé zdravie - zdravá strava môže pomôcť znížiť riziko vzniku mnohých chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, vysoký krvný tlak, diabetes typu 2, niektoré druhy rakoviny a ochorenia pečene. Obsah potravín v strave bohatých na vlákninu, ako sú ovocie, zelenina a celozrnné obilniny, môže pomôcť udržiavať zdravé srdce a tráviaci systém.
  • Zlepšuje výkon a energiu - zdravá strava môže mať vplyv na energiu a výkon. Jedlo bohaté na zdravé sacharidy, ako sú ovocie, zelenina a celozrnné obilniny, môže dodávať telu potrebnú energiu na každodenné aktivity. Zvyšovanie príjmu bielkovín môže pomôcť s regeneráciou svalov po cvičení a vylepšiť svalový tonus.
  • Zlepšuje duševné zdravie - zdravá strava má aj pozitívny vplyv na duševné zdravie. Niektoré výskumy naznačujú, že strava bohatá na zeleninu, ovocie, celozrnné potraviny a ryby môže zlepšiť náladu a znížiť riziko depresie a úzkosti. Potraviny obsahujúce zdravé tuky, ako sú avokádo, orechy a semená, môžu podporiť zdravú funkciu mozgu.

Je dôležité si uvedomiť, že zdravá strava by mala byť súčasťou zdravého životného štýlu a mala by sa kombinovať s dostatkom fyzickej aktivity a dostatkom odpočinku.

Zdravie a stravovanie - prečo je výber stravy veľmi dôležitý?

Zdravá strava je dôležitá pre udržanie dobrého zdravia a fungovanie organizmu, a to aj z nasledujúcich dôvodov:

  • Rovnováha - zdravá strava znamená udržiavať vyvážený príjem živín. Jedzte rôznorodé potraviny z každej skupiny potravín vrátane ovocia, zeleniny, obilnín (najmä celozrnných), mliečnych výrobkov, bielkovín a zdravých tukov.
  • Kontrola veľkosti porcií - je dôležité dodržiavať správne veľkosti jedál.
  • Obmedzte príjem pridaného cukru - vysoký príjem cukru môže spôsobiť zvýšený riziko ochorení, ako sú obezita, cukrovka a srdcové choroby. Snažte sa minimalizovať príjem sladených nápojov, sladkostí a spracovaných potravín.
  • Ovocie a zelenina - vhodná konzumácia ovocia a zeleniny je kľúčová pre zdravie. Tieto potraviny sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré napomáhajú optimálnemu fungovaniu organizmu.
  • Zdravé tuky - nie všetky tuky sú škodlivé. Zahrňte do svojej stravy zdravé tuky, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v orechoch, semienkach, avokáde, olivovom oleji a podobne.
  • Obmedzte príjem soli - vysoký príjem soli môže viesť k vysokému krvnému tlaku a zdravotným problémom. Snažte sa obmedziť príjem soli a zvážte použitie ľahšieho príchute a byliniek na dochutenie jedál.
  • Pite dosť vody - dostatočný príjem vody je dôležitý pre normálne fungovanie organizmu. Piť dostatok vody každý deň a vyhnúť sa sladeným nápojom a nápojom s vysokým obsahom kofeínu.
  • Obmedzte konzumáciu alkoholu - nadmerná konzumácia alkoholu môže byť škodlivá pre zdravie.
  • Predpríprava a varenie - skúste pripravovať si doma jedlá čo najviac. To vám umožní kontrolovať prísady a množstvo tukov a soli, ktoré používate pri varení.
  • Vyhnite sa automatickému prejedaniu sa - naučte sa počúvať svoje telo a jesť, keď cítite hlad a zastavte sa, keď ste sýty.

Neprehliadnite: 9 zlozvykov, ktorými si ničíme zuby: Čo nerobiť, aby nám vydržali do staroby?

Čo zuby prezrádzajú o našom zdraví?

Zuby môžu poskytovať veľa informácií o našom zdraví a stravovaní. Niektoré z nich zahŕňajú:

  • Stav zubov - zuby môžu prezrádzať, ak trpíme niektorým zubným ochorením, ako je zubný kaz, zubný kameň, parodontitída, nervové zapálenie a podobne. Tieto problémy môžu byť dôsledkom nevhodného zubného hygienického a stravovacieho režimu.
  • Zubný povlak - prítomnosť zubného povlaku môže naznačovať nedostatočné čistenie zubov. Nadmerný povlak sa tvorí hlavne po konzumácii sacharidov a môže prispievať k tvorbe zubného kazu.
  • Zubná sklovina - zuby môžu byť oslabené, ak konzumujeme veľa kyslých potravín a nápojov, ako sú citrusové plody, džúsy, sýtené nápoje atď. To môže viesť k rozvoju zubnej skloviny.
  • Zubné medzery - medzery medzi zubami môžu odrážať nedostatočnú zubnú hygienu alebo nesprávne zarovnanie zubov. Môžu tiež znamenať poruchy vývoja zubného oblúka.
  • Farba zubov - farba zubov môže byť ovplyvnená našou stravou. Príliš veľa kávy, čaju, vína, tabaku alebo farbených potravín môže spôsobiť zmeny farby zubov.

Prítomnosť otvorov alebo dutín (zubný kaz) môže odrážať nezdravé stravovanie, napríklad konzumáciu veľkého množstva sladkostí, škodlivých nápojov a nedostatočnú zubnú hygienu.

Je dôležité pravidelne navštevovať zubára a dodržiavať správnu zubnú hygienu, ako je pravidelné čistenie a používanie dentálnej nite. Pomáha to udržiavať zdravie zubov a identifikovať potenciálne problémy skôr, ako bude neskoro.

Ústna hygiena a reakcia zubov na zubný plak - prečo treba dbať na dôkladné čistenie zubov?

Pravidelné čistenie zubov je nevyhnutné na odstránenie zubného plaku a zabránenie vzniku zubného kameňa. Odporúča sa umývať zuby dvakrát denne po dobu minimálne dvoch minút. Používanie zubnej pasty obsahujúcej fluór je tiež veľmi dôležité, pretože fluór pomáha posilňovať zubnú sklovinu a pomáha predchádzať vzniku zubného kazu.

  • Okrem umývania zubov je tiež dôležité pravidelne používať dentálnu niť, aby sa odstránil plak z medzizubných priestorov, kde zubná kefka nedosiahne.
  • Dentálna niť sa používa jedným pohybom medzi zubmi a pod ľahkým tlakom, aby sa odstránila potrava a plak.

Pravidelné návštevy u zubného lekára sú tiež dôležité pre dôkladnú kontrolu a profesionálne čistenie zubov. Zubár môže odstrániť tvrdý zubný kameň a skontrolovať stav zubov a ďasien.

Dbať na dôkladnú ústnu hygienu je nevyhnutné pre udržanie zdravých zubov a ďasien. Tým sa minimalizuje riziko vzniku zubného kazu, zápalu ďasien a iných vážnych ústnych problémov.

Vznik zubného kazu

Zubný kaz je ochorenie zubov, ktoré postihuje zubnú sklovinu (tvrdú vonkajšiu vrstvu zubu). Vzniká v dôsledku pôsobenia baktérií a ich produkovaných kyselín na zubný povrch.

Proces vzniku zubného kazu prebieha nasledovne:

  • V ústnej dutine sa vyskytuje množstvo baktérií, ktoré tvoria takzvaný zubný plak.
  • Tento plak je lepkavá a bezfarebná vrstva, ktorá sa ukladá na povrch zubov.
  • Ak nie je zubný plak odstránený pravidelným čistením zubov (čiže správnou ústnou hygienou), baktérie v ňom začnú produkovať kyseliny.
  • Tieto kyseliny postupne rozpúšťajú zubnú sklovinu, čo vedie k vzniku malých dierok.
  • Keď sa dostanú do pokročilejšieho štádia, môže dôjsť k prepuknutiu zubného kazu.
  • V tomto štádiu baktérie prenikajú hlbšie do zubu a postupne ničia zubnú drenážnu dutinu a zubnú dreň (mäkkú vnútornú časť zubu).

Ak sa zubný kaz nebude liečiť, môže sa rozšíriť aj do ďalších vrstiev zubu, až sa dostane k zubnému nervu. To môže spôsobiť zápal zubnej drene alebo zápal v okolí zubného koreňa.

Pre vznik zubného kazu sú teda potrebné najmä baktérie a kyseliny, ktoré tieto baktérie produkujú. Ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť vznik kazu, sú napríklad genetika, strava a úroveň ústnej hygieny.

Odporúčame aj: Najčastejšie chyby pri starostlivosti o zuby: Dopúšťate sa ich aj vy?

Čo poškodzuje zubnú sklovinu?

Ak veľmi často konzumujeme kyslé produkty, ako sú napríklad ovocné šťavy, zubná sklovina dočasne zmäkne. Kyslé potraviny a nápoje menia totiž rovnováhu pH v ústach.

A POZOR - po konzumácii kyslého nápoja trvá až 45 minút, kým sa ústa vrátia na neutrálne pH.

Čo má vplyv na zafarbenie zubov?

  • Káva
  • Červené víno
  • Čaj
  • Sladené nápoj
  • A dokonca aj niektoré lieky môžu zafarbiť zuby.

Tipy na potraviny na zdravý úsmev

Pre zdravé zuby sa odporúča konzumovať potraviny ako napríklad obyčajný jogurt, syr a mlieko. Tieto druhy potravín sú bohaté na vápnik a bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre pevnosť a zdravie zubov. Dbajte preto na zdravé každodenné stravovanie a správne stravovacie návyky.

Zdravie zubov a správna ústna hygiena

  • Umývajte si zuby dvakrát denne - ráno a večer. Prevencia je kľúčom k zdravým zubom.
  • Používajte správnu zubnú pastu a zubnú kefku - vyberte si fluoridovú pastu, ktorá pomáha posilniť zubnú sklovinu. Zubnú kefku by ste mali meniť každé 3 mesiace a používať mäkké štetiny, aby ste si nepoškodil ďasná.
  • Používajte zubnú niť a/alebo medzizubné kefky - zubná pasta nedosiahne všetky úzke priestory medzi zubami, takže je dôležité používať zubnú niť a/alebo medzizubné kefky na odstránenie zvyškov potravy a povlakov z týchto miest.
  • Zmeňte svoju stravu - ovocie, šaláty, zelenina a potraviny bohaté na vápnik majú pozitívny vplyv na zdravie zubov. Naopak, minimalizujte príjem sladkostí, nápojov s obsahom cukru a kyslých nápojov, ktoré môžu poškodzovať zubnú sklovinu.
  • Obmedzte príjem kávy a čaju - káva a čaj môžu spôsobiť zožltnutie zubov a spôsobiť zubný povlak, preto sa snažte obmedziť ich konzumáciu. Ak ich konzumujete pravidelne, vypláchnite si ústa vodou alebo použite zubnú pastu s bieliacim účinkom.
  • Pravidelne choďte na zubnú prehliadku - navštívte zubára minimálne raz za šesť mesiacov na kontrolu a čistenie zubov. Profesionálne čistenie a vyšetrenie môže odhaliť a riešiť problémy skôr, ako sa zhoršia.
  • Vyvarujte sa zlým návykom, ako sú fajčenie a žuvanie tabaku - tieto zvyky môžu spôsobiť zožltnutie, poškodzovanie zubov a vyvolávať ďalšie zdravotné problémy, ako je parodontitída a karcinóm ústnej dutiny.

Zdravé zuby a správna ústna hygiena nie sú len o estetike, ale aj o celkovej zdravotnej starostlivosti. Dodržiavaním týchto tipov a udržiavaním pravidelnej ústnej hygieny môžete zabezpečiť, že vaše zuby ostanú zdravé a silné.

Tip pre vás: Ako sa bez následkov na zdravie zbaviť nechceného zafarbenia vašich zubov

Ako si udržať zdravé zuby?

Tu je niekoľko tipov, ako si udržať zdravé zuby:

  • Pravidelné umývanie zubov - umývanie si zubov aspoň dvakrát denne po dobu dvoch minút. Používajte mäkkú zubnú kefku a fluoridovú pastu na zuby.
  • Používanie zubnej nite - používajte zubnú niť raz denne na odstránenie baktérií a zvyškov jedla medzi zubami.
  • Vyhnite sa nadmernému konzumovaniu sladkostí a jednoduchých cukrov - sladké potraviny a nápoje môžu prispieť k tvorbe zubného kazu, takže ich konzumujte s mierou.
  • Vyhnite sa fajčeniu a požívaniu alkoholu - fajčenie a nadmerné požívanie alkoholu môžu mať negatívny vplyv na zdravie zubov a ďasien.
  • Pravidelné návštevy zubára - navštevujte zubára aspoň raz za pol roka na preventívne vyšetrenia a čistenie zubov.
  • Pite veľa vody - voda pomáha odplavovať baktérie a zvyšky jedla z ústnej dutiny.
  • Používajte ústnu vodu - ústna voda s obsahom fluoridu môže pomôcť chrániť zuby pred kazom.

Nedostatok starostlivosti o zuby môže mať negatívny vplyv na celkové zdravie. Je dôležité pravidelne šetriť svoje zuby a ďasná, aby sme si udržali zdravý úsmev.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní