Bazálna teplota: Ako súvisí s ovuláciou a plodnými dňami?

Bazálna teplota: Ako súvisí s ovuláciou a plodnými dňami?
  • 11.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Bazálna telesná teplota je najnižšia pokojová teplota tela, ktorú možno zmerať ideálne hneď, ako sa ráno zobudíte. Aké je kľúčové spojenie medzi meraním bazálnej telesnej teploty, ovuláciou a vašimi plodnými dňami? Čo ovplyvňuje bazálnu teplotu a ako ju správne merať? Dnes vám zodpovieme všetky vaše otázky.

Pochopenie bazálnej teploty a všetkých jej významov vám môže pomôcť poskytnúť jedinečný pohľad ako na váš menštruačný cyklus, tak aj na všetky možnosti a kontrolu nad vašimi prípadnými cieľmi vtedy, ak plánujete otehotnieť.

V prípade bazálnej teploty ide o veľmi citlivé meranie. Existuje totiž súvislosť medzi ovuláciou a posunom bazálnej teploty po ovulácii v menštruačnom cykle. To je spôsobené zvýšením hladiny hormónu progesterónu. Tento posun v pokojovej telesnej teplote môže presne určiť, kde sa žena nachádza vo svojom cykle a tieto poznatky potom možno použiť na pomyselné nájdenie takzvaného plodného okna.

Bazálna teplota

Bazálna teplota je základná teplota ľudského organizmu v kľudovom režime. Jedným zo základných ukazovateľov konkrétnej fázy ženského cyklu a s tým spojeného plodného okna je práve meranie bazálnej teploty. Okrem samotnej ovulácie dokážu informácie zaznamenávania merania bazálnej teploty do grafu prezradiť aj blížiacu sa menštruáciu či prípadnú nezrovnalosť v menštruačnom cykle ženy.

Hodnoty bazálnej teploty sa menia v závislosti na zmenách produkcie a hladín hormónov vo vaječníkoch:

  • estrogénu, a
  • gestagénu.

Bazálna teplota tela sa meria v ústach, pošve alebo v konečníku. Namerané teplotné hodnoty si ženy, a to najmä vtedy, ak sa snažia otehotnieť, zvyknú pravidelne zaznamenávajú do grafu či tabuľky.

Odporúčame: Pálenie záhy v tehotenstve – ide bežný jav alebo vážny problém?

Ako správne merať bazálnu teplotu?

Bazálnu telesnú teplotu môžete merať pomocou špeciálneho teplomera, ktorý ukazuje dve desatinné miesta. Toto by ste mali urobiť ako prvú vec ráno predtým, ako vstanete, pretože potrebujete zachytiť najnižšiu pokojovú teplotu tela ešte v kľudovom režime.

Na trhu sú dostupné špeciálne teplomery na meranie bazálnej teploty, ktoré sú svojim tvarom prispôsobené na meranie teploty v pošve. Najdôležitejšie je merať bazálnu teplotu vždy rovnakým teplomerom a vždy na rovnakom mieste, buď:

  • v ústach,
  • v pošve,
  • v konečníku.

Aké sú dôvody na meranie bazálnej teploty?

Aj keď sa na meranie teploty sústredíme najmä vtedy, keď kontrolujeme horúčku, u žien existuje veľmi dobrý dôvod aj na pravidelnejšie meranie bazálnej teploty. Prečo?

  • Sledovanie zmien bazálnej telesnej teploty vám môže presne povedať, kde sa vo svojom cykle nachádzate, čo nemožno vedieť iba počítaním dní cyklu.
  • Táto presnosť je užitočná, ak hľadáte spôsob, ako zabrániť tehotenstvu bez užívania antikoncepcie.
  • Alebo ak chcete nájsť dni, kedy máte najväčšiu šancu na otehotnenie v prípade, ak sa pokúšate o dieťa.

Pre dosiahnutie čo najpresnejších výsledkov v prípade merania bazálnej teploty sa odporúča pravidelné meranie približne 5x do týždňa, aby ste získali dostatok údajov.

Hodnoty bazálnej teploty

Pomyselná „normálna“ hodnota bazálnej telesnej teploty v skutočnosti neexistuje, pretože každá z nás je iná. Avšak, pred ovuláciou sa bazálna teplota ženy pohybuje v priemere medzi 36,1 °C a 36,4 °C. Tieto hodnoty po ovulácii stúpajú a zostávajú vysoké v druhej polovici cyklu.

Po uvoľnení ženského vajíčka pri ovulácii sa bazálna teplota zvyšuje v priemere na 36,4 °C až 37,6 °C. Bazálna telesná teplota opäť klesne, ak nedôjde k otehoteneniu. Tento pokles teploty spôsobuje „odlupovanie" výstelky maternice, čo spôsobuje začiatok menštruácie a začiatok nového menštruačného cyklu.

Príklad teplotných hodnôt počas ženského cyklu – cyklus je v tomto prípade počítaný na 28 dní, a to s pravidelnou menštruáciou a ovuláciou:

  • 1. – 13. deň: Bazálna teplota je pred ovuláciou približne 36,1 °C až 36,4 °C.
  • 14. deň: Bazálna teplota sa zníži v období ovulácie na 35,7 °C až 36,1 °C.
  • Čas uvoľnenia vajíčka z folikulu prebieha za nižších teplôt. Následne v 3 po sebe idúcich dňoch teplota stúpne, pričom je stabilne vyššia ako v predchádzajúcich dňoch (36,6 °C až 37,2 °C).
  • Po skončení ovulácie a plodných dní sa v prípade neoplodnenia vajíčka bazálna teplota postupne vracia na 36,1 °C až 36,5 °C.
  • Počatie: Bazálna telesná teplota pri počatí po dosiahnutí vrcholu zostáva stále zvýšená na 36,6 °C až 37,2 °C.

Neprehliadnite: Zvýšená teplota – kedy je potrebné ju znižovať a ako na to?

Ďalšie príznaky ovulácie

Zvýšenie bazálnej teploty je jasným indikátorom ovulácie. Existuje však niekoľko ďalších príznakov ovulácie, ktoré vás upozornia na to, že práve ovulujete. Patrí medzi ne napríklad:

  • prudký nárast luteinizačného hormónu v dňoch pred ovuláciou,
  • zvýšená sexuálna túžba, 
  • zmena konzistencie hlienu krčka maternice.

Aj keď sú to indikátory ovulácie a môžu poukazovať na skutočnosť, že ovulácia sa môže blížiť, na potvrdenie ovulácie by ste mali pravidelne merať práve bazálnu teplotu.

Čo ovplyvňuje bazálnu teplotu?

Okrem ovulácie môže bazálnu teplotu ovplyvniť aj:

  • nedostatok spánku,
  • nadmerná konzumácia alkoholu,
  • nevoľnosť alebo horúčka,
  • menopauza.

Bazálna teplota počas tehotenstva

Jedným z príznakov tehotenstva je neustále vysoká bazálna telesná teplota. Zvyčajne v menštruačnom cykle teplota opäť klesne tesne predtým, ako dostanete menštruáciu. Na začiatku tehotenstva však teplota zostáva vysoká.

Je to spôsobené zvýšenou hladinou hormónu progesterónu, ktorý bráni „odlupovaniu" steny maternice a pomáha pri implantácii oplodneného vajíčka.

Odporúčame aj: Tymianový čaj je fantastický liek pre malých i veľkých! Aké má účinky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní