4 dôvody, prečo ste stále hladní, aj keď ste sa poriadne najedli!

4 dôvody, prečo ste stále hladní, aj keď ste sa poriadne najedli!
  • 16.03.2024
  • Lenka Biba Slovak

Hlad je fyzický pocit nedostatku potravy, keď telo signalizuje potrebu jesť, aby sa získala energia a živiny potrebné pre správne fungovanie organizmu. Hlad môže byť spôsobený dlhším obdobím bez jedla alebo nedostatočným príjmom potravy.

Hlad je zároveň aj pocit nedostatku potravy a živín v tele, ktorý sa prejavuje ako fyzická potreba jesť. Ľudské telo potrebuje pravidelný príjem potravy na to, aby mohlo fungovať správne a zabezpečiť energiu pre svoju činnosť.

Nemáte dostatok jedla?

Hlad môže vznikať z rôznych dôvodov, ako napríklad nedostatočný príjem potravy, nezdravé stravovacie návyky, stres, alebo nejaká choroba. V niektorých krajinách, hlavne v rozvojových oblastiach, je hlad bežným problémom, keďže ľudia nemajú dostatok zdrojov na to, aby si mohli kúpiť potraviny.

Zabúdate jesť?

  • Hlad môže mať vážne následky pre zdravie, ako sú slabosť, únava, nízky krvný tlak, podvýživa a v extrémnych prípadoch aj smrť.
  • Preto je dôležité si uvedomiť dôležitosť pravidelného a zdravého stravovania pre udržanie dobrého stavu zdravia.

Každý by mal mať prístup k dostatočnému množstvu zdravých potravín, aby mohol žiť plnohodnotný a zdravý život.

Neprehliadnite: Varenie s deťmi: Ako zapojiť rodinu do procesu varenia a zábavy v kuchyni

Jete príliš veľa a ste stále hladní?

Príčinou toho, že aj napriek tomu, že jete veľké množstvo jedla, stále cítite hlad, môže byť niekoľko faktorov.

  • Jednou z možných príčin môže byť nízka kvalita potravín, ktoré konzumujete. Pokiaľ jete potraviny s vysokým obsahom rýchlych sacharidov alebo potraviny s nízkym glykemickým indexom, môže to spôsobiť náhly nárast hladiny cukru v krvi a následný pokles, čo bude spôsobovať pocit hladu.
  • Ďalšou možnou príčinou môže byť nedostatočný príjem vlákniny a bielkovín, ktoré sú dôležité pre udržanie sýtosti. Ak jete potraviny chudé na vlákninu a bielkoviny, váš organizmus môže nedostatočne regulovať hladinu hladiny hormónov, ktoré zodpovedajú za pocit plnosti.
  • Okrem toho, môže mať vplyv aj nedostatok spánku, stres alebo nedostatočný príjem vody. V prípade, že trpíte na nejaké zdravotné problémy alebo užívate určité lieky, môže to mať rovnako vplyv na váš apetít.

Je dôležité sledovať, čo a ako jete a ak sa s týmto problémom neviete vysporiadať, odporúča sa konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Máte pod kontrolou svoje kalórie?

Počítanie kalórií pri stravovaní je užitočné z niekoľkých dôvodov:

  • Kontrola váhy: Výpočet kalórií môže pomôcť udržať si konzistentnú váhu alebo dosiahnuť cieľovú váhu.
  • Zdravie: Vedieť, koľko kalórií denne konzumujete, môže pomôcť zabezpečiť, že sa stravujete vyvážene a nepríjemne sa nepresýtite.
  • Orientácia v množstve: Počítanie kalórií môže pomôcť zistiť, ako veľa jedla je potrebné pre uspokojenie hladu.
  • Motivácia: Sledovanie vstupu kalórií môže byť motivujúce a poskytnúť jasný obraz o tom, ako sa stravujete.

V každom prípade je dôležité mať na pamäti, že kalórie nie sú jediným faktorom pri zdravom stravovaní. Je rovnako dôležité sledovať aj obsah živín a výživovú hodnotu jedál.

Odporúčame aj: Kuracie prsia s medvedím cesnakom – zdravý obed zo sezónnej suroviny

Najčastejšie príčiny, prečo ste stále hladní

Existuje niekoľko možných príčin a dôvodov prečo sa môžeme cítiť stále hladní, aj keď jeme pravidelne.

Častý pocit hladu je prítomný napríklad aj vtedy, keď ste dehydrovaný a málo pijete, nejete dosť vyváženej stravy, prijímate málo vlákniny, máte chudobné raňajky, slabý pitný režim, na vašom tanieri je zlá skladba potravín či nadmerné jedlo, chýbajú vám pre telo potrebné živiny, vláknina v jedálničku a bielkoviny v strave a podobne:

  • Nedostatočný príjem kalórií: Možno jeme, ale nezjeme dosť kalórií.
  • Nedostatočný príjem živín: Ak jeme veľa nezdravých jedál s minimálnym obsahom živín, môže to viesť k tomu, že náš organizmus bude stále hladný, pretože mu chýbajú potrebné živiny.
  • Neregulárny príjem jedla: Ak nejeme v pravidelných intervaloch, môžeme mať neustále hlad, pretože náš metabolizmus nie je optimalizovaný.
  • Vysoký príjem rafinovaných cukrov a jednoduchých sacharidov: Tieto potraviny môžu spôsobiť rýchly nárast hladiny cukru v krvi a následné prudké poklesy, čo spôsobuje hlad.
  • Nízka hladina vlákniny: Ak jeme málo vlákniny, môže to spôsobiť rýchle vyprázdnenie žalúdka a zvýšenie hladu.
  • Neintenzívna fyzická aktivita: Ak máme sedavý životný štýl a nevykonávame dostatočne fyzickú aktivitu, naše telo nemusí vyžadovať toľko energie a preto sa môžeme cítiť hladní aj po jedle.

Ak sa cítite stále hladní aj po pravidelnom stravovaní, môže byť užitočné znížiť konzumáciu rafinovaných cukrov a jednoduchých sacharidov, zlepšiť príjem živín a vlákniny a zvýšiť fyzickú aktivitu. Ak problém pretrváva, odporúčame to konzultovať s lekárom alebo nutričným poradcom.

Tip pre vás: TOP tipy na zdravé recepty s medvedím cesnakom: Ktorý vyskúšate?

1. Nedostatok živín, nedostatok vlákniny, nedostatok bielkovín, nedostatok hydratácie

Nedostatok živín, vlákniny, bielkovín a hydratácie môže mať vážne dôsledky pre ľudský organizmus.

  • Nedostatok živín môže viesť k nedostatočnému fungovaniu orgánov a systémov v tele, čo môže spôsobiť problémy s imunitou, energiou a celkovým zdravím.
  • Nedostatok vlákniny a hydratácie môže mať negatívny vplyv na tráviaci systém a spôsobiť problémy s trávením a zdravím čriev.
  • Nedostatok bielkovín môže viesť k strate svalovej hmoty a oslabeniu svalov.
  • Neustály pocit hladu môže viesť k prejedaniu, nesprávnemu stravovaciemu správaniu a nárastu hmotnosti.

Je dôležité dodržiavať vyváženú stravu a dostatočne sa hydratovať, aby sme udržali dobré zdravie a celkovú pohodu. Ak máte pocit, že máte nedostatok nejakej živiny, je dôležité konzultovať so svojím lekárom alebo nutričným poradcom, aby vám pomohli nájsť vhodné riešenie a vyváženú stravu pre váš organizmus.

2. Jete málo (malé porcie) a neprijímate dostatok živín a vitamínov

Nepravidelná strava a nedostatočný príjem živín môžu mať negatívny vplyv na ľudský organizmus. Ak jete málo a neprijímate dostatok živín a vitamínov, môžete mať nedostatok energie, slabosť, problémy s imunitným systémom, nezdravú stratu hmotnosti a dokonca vážne zdravotné komplikácie. Neustály pocit hladu môže viesť k prejedaniu sa nesprávnymi potravinami a následnému nárastu váhy.

Je dôležité zabezpečiť si dostatočný príjem živín a vitamínov zo zdravých a vyvážených potravín, aby sa udržala správna funkcia organizmu a zabezpečila optimálna výkonnosť.

3. Hlad a nekvalitný spánok - alebo málo spíte?

Hlad a nezdravý spánok sú úzko späté a môžu mať veľký vplyv na ľudský organizmus.

Keď človek nedostatočne spí, jeho telo produkuje viac hormónov hladu, čo vedie k zvýšenému pocitu hladu a následne k prejedaniu.

  • Okrem toho, nedostatok spánku môže ovplyvniť aj metabolizmus a hormonálnu rovnováhu organizmu, čo môže spôsobiť problémy s hmotnosťou a inými zdravotnými komplikáciami.
  • Neustály pocit hladu môže viesť k nadmernej konzumácii nezdravých potravín, čo môže mať negatívny vplyv na celkové zdravie.

Preto je dôležité venovať dostatok pozornosti svojmu spánku a zabezpečiť si správnu stravu, aby sme udržali zdravý a vyvážený životný štýl.

Prečítajte si aj: TOP spôsoby, ako použiť levanduľu: Skúsite čaj či domáci voňavý olej?

4. Hlad a stres - emocionálne jedenie

Psychické jedlo alebo emocionálne jedenie je konzumácia potravy nie z dôvodu fyzického hladu, ale z dôvodu emocionálnych potrieb. Ľudia môžu jesť kvôli stresu, smútku, nudy alebo iným negatívnym emocionálnym stavom. Tento druh jedenia môže mať škodlivé účinky na ľudský organizmus a spôsobiť mnoho zdravotných problémov.

  • Emocionálne jedenie môže viesť k prejedaniu, čo znamená konzumovať viac kalórií, ako je telo schopné spáliť.
  • To môže viesť k nárastu hmotnosti a následne k rôznym zdravotným problémom ako srdcové ochorenia, cukrovka alebo problémy s trávením.
  • Okrem fyzických účinkov môže emocionálne jedenie tiež viesť k emocionálnej závislosti od jedla.
  • Ľudia, ktorí sú zvyknutí jesť vo chvíľach stresu alebo smútku, môžu mať problémy s riadením svojich emocionálnych stavov a hlbším riešením problémov.

Ďalším vedľajším účinkom emocionálneho jedenia je neustály pocit hladu. Potrava konzumovaná v dôsledku emocionálnych potrieb nie vždy poskytuje telu všetky potrebné živiny a môže viesť k nedostatku energie a pocitu hladu aj po jedle.

Preto je dôležité byť si vedomí svojich emocionálnych potrieb a hľadať iné spôsoby, ako zvládať negatívne emócie a stres, ako napríklad cvičenie, meditácia alebo hľadanie podpory u blízkych ľudí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní