Mikrovlnka a jej iné využitie – vedeli ste o týchto užitočných trikoch?

Mikrovlnka a jej iné využitie – vedeli ste o týchto užitočných trikoch?

Mikrovlnná rúra je užitočným a praktickým pomocníkom, bez ktorého si to v kuchyni nevedia predstaviť mnohí. Ako vlastne funguje? Mikrovlnka pracuje na princípe mikrovlnného žiarenia, ktorého zdrojom je magnetron. Žiarenie vytvára striedavé pole, ktoré rozkmitáva molekuly vody a tie trením menia pohybovú energiu na tepelnú. 

A viete vôbec, kto stojí za objavom tohto kuchynského spotrebiča? Hoci mikrovlnné žiarenie bolo objavené už v 80. rokoch 19. storočia, vznik prvej mikrovlnky podnietil až objav Percyho Spencera v roku 1945, ktorý pri výrobe magnetronu pre radar zistil, že sa mu vo vrecku rozpustila čokoláda, čo pripísal pôsobeniu mikrovĺn. Avšak, možno vás to prekvapí, no mikrovlnná rúra nie je užitočná len na ohrev jedla. Prinášame 10 zaujímavých trikov s mikrovlnkou, ktoré musíte vyskúšať!

Chlieb ako čerstvý

Kto by nemiloval čerstvý chrumkavý chlieb? Žiaľ, chlieb ani pri dobrom skladovaní rozhodne nevydrží večnosť, najlahodnejší je spravidla len prvých pár dní. Ak nabudúce nájdete suchší tuhý zvyšok chleba, neváhajte mu vdýchnuť druhý život. Ako na to? Zabaľte ho do vlhšej utierky a dajte ho na plný výkon na 10 až 20 sekúnd do mikrovlnnej rúry. Na chlebíku si pochutnáte omnoho viac. 

Šúpanie cesnaku

Mikrovlnku môžete využiť aj pri šúpaní cesnaku, ktoré je neraz tak trochu otravné a zdĺhavé. Ak strúčiky dáte do mikrovlnky na 15 až 20 sekúnd, zo šupiek vyskočia prakticky sami. Podobne si však môžete uľahčiť napríklad aj šúpanie paradajok. Ak ich do nejakého receptu potrebujete bez šupiek, vložte ich najskôr na 30 sekúnd do mikrovlnky. Šúpanie bude oveľa jednoduchšie. 

Odporúčame: Voskové obrúsky sú stále populárnejšie! Ako si ich vyrobiť doma?

chipsy

Zdroj: Shutterstock®

Chrumkavé chipsy

Aj vám sa už stalo, že ste zo skrinky či špajze vytiahli otvorený balík chipsov? V tom prípade určite viete, že na vzduchu odstáte zemiakové lupienky vôbec nie sú lahodné. Sú obvykle zvlhnuté a nie sú chrumkavé. Ak nabudúce takýto otvorený balíček chipsov nájdete, nevyhadzujte ho. Miesto toho lupienky nasypte do misky a prikryte ich papierovou utierkou. Aby boli znova chrumkavé, zohrejte ich v mikrovlne na plný výkon počas 15 sekúnd. Podobne môžete oživiť aj zvlhnuté krekery, tie však ponechajte v mikrovlnke 30 sekúnd. 

Strukoviny bez namáčania

To, že strukoviny sa musia pred varením dostatočne dlhú dobu namáčať, vie každý, kto v kuchyni už čo-to navaril. Namáčanie strukovín urýchľuje ich následné varenie a navyše napomáha predchádzať tráviacim ťažkostiam, napríklad nadúvaniu, ktoré zvyknú strukoviny vyvolávať. Ak však napríklad fazuľu zabudnete na noc namočiť, nezúfajte. Zalejte ju v miske vodou a nechajte ju zohrievať asi 10 minút na vysokom stupni ohrevu. Potom ju zakrytú nechajte odstáť aspoň pol hodinu, zalejte ju v hrnci čistou vodou a pokračujte v bežnom varení. 

Krájanie cibule

Slzenie je pri krájaní cibule úplne bežný jav. Krájaním totiž narúšame bunky cibule, čo vedie k uvoľneniu prchavých zlúčenín síry, ktoré na vzduchu pôsobia dráždivo. Dá sa cibuľa nakrájať bez toho, aby sme pri tom nevyronili ani jednu slzu? Nuž známych je viacero trikov, vyskúšať môžete i ten s mikrovlnnou rúrou. Cibuľu rozkrojte na polovicu a následne nechajte v mikrovlnke zohrievať 30 sekúnd. Potom pokračujte v bežnom krájaní cibule, tentokrát však už bez sĺz.

Tekutý med

Ak sa med v nádobke trošku skryštalizuje a stuhne, nie je to v podstate žiaden veľký problém. Ak však práve potrebuje tekutý a vláčny med, napríklad do koláča, rovnako sa môžete spoľahnúť na mikrovlnku. Odoberte med do menšej misky a dajte ho do mikrovlnnej rúry na asi 30 až 40 sekúnd. Med opäť nadobudne tekutejšiu konzistenciu. 

Odporúčame: Syndróm dráždivého čreva – pomôže prejavy zmierniť FODMAP diéta?

citróny

Zdroj: Shutterstock®

Odšťavovanie citrusov

Dokonca i keď sa chystáte odšťavovať nejaký citrus, je vhodné predtým použiť práve mikrovlnnú rúru. Prečo? No predsa aby sme z plodov dostali viac šťavy! Najmä z tvrdších citrónov, limetiek či pomarančov je niekedy problém vyžmýkať toľko šťavy, koľko by sme chceli. Plod preto najskôr nechajte trošku zmäknúť v mikrovlnke počas 15 až 20 sekúnd. Následne odšťavovanie pôjde oveľa jednoduchšie. 

Sušenie byliniek

Aj vy si na okne v kuchyni či počas leta na balkóne pestujete vlastné bylinky? Potom určite viete, že pre ich úspešný rast je ich potrebné aj pravidelne zberať. Čo však v prípade, ak rastú jedna radosť a nestačíme ich spotrebovať? V tom prípade sa odporúča bylinky sušiť do zásoby. Proces sušenia, ktorý je neraz zdĺhavý, rovnako urýchli mikrovlnná rúra. Bylinky v tenkej vrstve naukladajte medzi dva papierové obrúsky a dajte do mikrovlnky. Ideálne je ich zohrievať 2 až 4 minúty, no počas tejto doby ich pravidelne otáčajte. V mikrovlnke vysušené bylinky už môžete bežne uskladniť, najlepšie v dobre uzatvárateľnej nádobe na suchom a tmavom mieste. 

Voňavé korenie

Koreniny sú nenahraditeľným pomocníkom v kuchyni pri varení aj pečení. Jedlu totiž dodávajú nezameniteľnú arómu a chuť. Ak však skladujeme koreniny dlhšiu dobu a v nie úplne ideálnych podmienkach, ľahko sa môže stať, že strácajú svoju vôňu. S jej obnovou rovnako pomôže mikrovlnná rúra. Korenie nasypte na tanierik a dajte ho do mikrovlnky na asi 15 sekúnd. Následne korenie presypte do vhodnej nádobky. Tento trik skvelo funguje napríklad so škoricou či rascou, ale aj rôznymi semienkami a orechmi. 

Čistá špongia

Ako posledný ešte môžeme spomenúť trik s mikrovlnnou rúrou a dezinfekciou špongií či hubiek na riad. Tie by sme mali pravidelne obmieňať, pretože okrem iného poskytujú skvelý priestor pre množenie baktérií. S ich udržiavaním však pomôže mikrovlnka. Hubku či špongiu očistite pod vodou a poriadne vyžmýkajte. Následne ju vložke do mikrovlnky na asi 3 až 5 minút, čím sa zbavíte väčšiny mikroorganizmov. 

Odporúčame: Lufa – zázračný pomocník pre krásu i do domácnosti


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní