Pivný pupok: Už dávno to nie je „benefit" muža, ale závažný zdravotný problém!

Pivný pupok: Už dávno to nie je „benefit
  • 22.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Aj napriek tomu, že dnešná spoločnosť po celom svete uprednostňuje a propaguje zdravý životný štýl, v mnohých krajinách sa, paradoxne, pivné brucho u muža stále považuje za akýsi symbol mužnosti a blahobytu. Dokonca ani my na Slovensku nie sme výnimkou.

V niektorých rodinách či minoritách sú dodnes chlapci a muži povzbudzovaní k tomu, aby sa „vypapkali" do veľkých rozmerov, pretože tak bude okolie a predovšetkým ženy ako potenciálne budúce manželky vidieť, že žijú v blahobyte a nemajú núdzu o peniaze.

Znie to priam neuveriteľne, avšak v nasledujúcich riadkoch vás presvedčíme, že to tak je v mnohých krajinách naprieč celým svetom. A to aj napriek tomu, že takzvaný pivný pupok je zdrojom mnohých zdravotných problémov muža, ktoré majú výrazný negatívny dopad na celkovú kvalitu ich života.

Veľké brucho u mužov už dávno nie je sexi

Verte či nie, aj v dnešnej dobe sú mnohí muži pyšní na svoje veľké brucho. Pre iných veľký pupok predstavuje, naopak, problém a radi by sa ho raz a navždy zbavili. To však zvyčajne vôbec nebýva jednoduché. Vo všeobecnosti sa ale odporúča, aby sa muži s týmto problémom zamerali predovšetkým na:

  • obmedzenie sacharidov v strave,
  • zaradenie celozrnných potravín do stravovacích návykov,
  • vylúčenie konzumácie prázdnych cukrov a sladkých nápojov,
  • a, samozrejme, pravidelný pohyb ideálne v podobe kardiotréningu.

Odporúčame: Ako behať so psom: Návod pre začiatočníkov

Veľký pupok ako fenomén mnohých kultúr

Ak sa povie, že má niekto pivný pupok, všetci okamžite vieme, čo tým myslíme a čo to znamená. Toto označenie sa udomácnilo ako aj ďalšie prívlastky, ktoré sa spájajú s jednotlivými časťami ľudského tela a negatívnymi dopadmi na naše zdravie. Ako napríklad syndróm dráždivého čreva, ploché nohy a podobne.

Pivný pupok sa síce spája s pivom, avšak vôbec s ním súvisieť nemusí. Veľa mužov hrdo vystavuje svoje veľké bruchá doslova na obdiv aj vtedy, pokiaľ nie sú fanúšikmi tohto nápoja. Bolo zaužívané si myslieť, že veľký či dokonca až obrovský pupok predstavuje blahobyt, bohatstvo, krásu, vysoké postavenie v spoločnosti a podobne.

Myslíte si, že tieto časy sú už preč?

Veľké brucho ako devíza?

I dnes sa stretávame s tým, že veľké brucho je u muža považované za výhodu. Ako je možné, že štíhli muži niekde na svete dokonca gratulujú či závidia tým pupkatým? Dnešný svet síce uprednostňuje dokonalosť a kult štíhlosti, ale aj napriek sú na svete kultúry, ktoré u mužov uprednostňujú veľké brucho.

Maria Simonson, emeritná profesorka Nemocnice Johna Hopkinsa v Baltimore, robila prieskum v 26 krajinách sveta ohľadom vnímania mužov s veľkým bruchom, pričom iba v piatich krajinách spoločnosť preferovala u mužov štíhlosť. „USA boli jedným z mála zástancov mužskej štíhlosti,“ konštatuje pani profesorka. „Amerika je však rozdelená. Najmä muži robotníci svojím veľkým bruchom budia vo svojej komunite značný rešpekt. Môžu byť napríklad impotentní ako starý cap, ale ak majú dostatočne veľký pupok, tešia sa záujmu, obdivu a autorite.“ A výnimkou nie je ani Afrika, kde je v niektorých štátoch považovaný veľký pupok za obrovskú devízu.

Niektoré kultúry vnímajú pupkatých mužov ako bohatých, úspešných, silných a v živote tých spokojných. Dokonca vedú aj mladých chlapcov k tomu, aby z nich raz boli podobne stavaní chlapi.

Neprehliadnite: Nedostatok pohybu telo ničí. Tu je 10 signálov, že sa týka aj vás!

Veľké bruchá a zdravotné komplikácie

Mať pivný pupok nie je iba „ozdobou" u pánov, ale predstavuje aj výrazné zdravotné riziko. Keď totiž muži priberajú, tak zväčša iba do brucha. Koža sa však nedokáže rozpínať donekonečna, a preto keď je brucho už roztiahnuté do svojich maximálnych rozmerov, tuk sa začne usádzať aj vo vnútorných orgánoch, čo už začína byť veľký problém.

Viscelárny tuk začne ohrozovať napríklad pečeň, pankreas, srdce či svaly. S tým prichádzajú zdravotné problémy a komplikácie, akými sú predovšetkým:

  • cukrovka druhého typu,
  • vysoký krvný tlak,
  • vysoký cholesterol,
  • kardiovaskulárne choroby,
  • problémy s potenciou,
  • depresie či úzkostné stavy a podobne.

Ženy sú v tomto prípade oproti mužom v miernej výhode. Vďaka estrogénu totiž majú tendenciu ukladať tuk hlavne na bokoch a na stehnách, alebo priberajú aj do pŕs. Tuk v týchto oblastiach sa rozloží lepšie a jeho ukladanie nie je spojené s rovnakými zdravotnými problémami, ako to býva pri neželanom brušnom tuku.

Odporúčame aj: Najčastejšie polopravdy a mýty o chudnutí – čo platí a čo nie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní