Psychická záťaž je sprievodným javom duševnej práce: Nepodceňujte odpočinok!

Psychická záťaž je sprievodným javom duševnej práce: Nepodceňujte odpočinok!
  • 10.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Doba v ktorej žijeme sa mení, a preto už nie je ničím výnimočným, ak sa pracovne presúvame čím ďalej tým viac do online priestoru. To znamená, že zamestnávame hlavu oveľa viac, ako to býva pri manuálnej práci. Deň strávený prácou pri počítači môže byť ale rovnako náročný, prečo?

Vedci tvrdia, že duševná práca či práca pri počítači je pre ľudské telo rovnako vyčerpávajúca ako manuálna činnosť. Nadmerné premýšľanie či kreatívne tvorenie totiž v našom mozgu uvoľňuje toxíny, ktoré ľudské telo doslova núti spomaliť.

V dnešných dňoch je „home office" ešte stále realitou, dokonca ho v mnohých prípadoch uprednostňujú ako zamestnávatelia, tak aj samotní zamestnanci. Dajte ale pozor na to, aby ste to s prácou nepreháňali.

Počúvajte svoje telo a nedovoľte, aby vám únava spôsobená prácou ukradla čas strávený s rodinou alebo čas, ktorý by ste radi venovali vašim koníčkom.

Prehnané premýšľanie vám môže uškodiť

Prehnaná psychická práca, premýšľanie a s tým spojená psychická záťaž vedie na základe vedeckých poznatkov k preťaženiu mozgu a jeho pomalším reakciám. Chemické procesy, ktoré sa pri psychickej záťaži vo forme nadmernej práce odohrávajú, majú za následok nielen intenzívnu mozgovú činnosť, ale aj vyššie hladiny glutamátu.

To sú chemické látky v mozgovej kôre, ktoré sú zodpovedné za to, ako sa jednotlivé podnety v mozgu šíria. Práve prítomnosť glutamátu určuje ďalšiu mozgovú aktivitu, pričom spomaľuje kognitívne funkcie.

Odporúčame: Tipy na domáci relax: Vyskúšate kúpeľ či radšej knihu?

Glutamát - látka, ktorú mozog potrebuje

Pri učení a v pamäti má glutamát svoju nezastupiteľnú funkciu. Vysoké koncentrácie práve tejto látky v mozgu vedci prvýkrát pozorovali v 30-tych rokoch 20. storočia.

Dnes už vieme, že glutamát je hlavný a rýchlo pôsobiaci excitačný neuroprenášač mozgových a miechových neurónov. Nachádza sa všade v centrálnom nervovom systéme a podľa odbornej literatúry je dokonca zodpovedný až za ¾ excitačného prenosu v mozgu.

Pozor ale na preťaženie mozgu

Ak je mozog vašou psychickou a duševnou činnosťou už preťažený, prinúti vaše telo spomaliť. Vtedy už potrebuje čas na regeneráciu. Počas tejto doby by ste si mali dať prestávku a venovať sa odpočinku alebo fyzickej aktivite, ktorá mozog nebude priveľmi zaťažovať.

Mathias Pessiglione z univerzitnej nemocnice v Paríži hovorí: „Mnohé teórie naznačovali, že únava je druh ilúzie, ktorú mozog vytvára, aby nás prinútil zastaviť našu akúkoľvek činnosť, ktorú práve robíme, a obrátiť svoju pozornosť na odpočinok. Naše zistenia ale ukazujú, že kognitívne funkcie majú za následok skutočnú funkčnú zmenu – akumuláciu škodlivých látok – takže únava je naozaj signál, ktorý nás núti prestať pracovať, ale za iným účelom: zachovať integritu fungovania mozgu."

Neprehliadnite: Aký je dôležitý dostatok spánku a výber vhodného matraca?

Najdôležitejší je spánok

Ak ste unavený a cítite, že potrebujete odpočinok, najúčinnejším liekom je kvalitný a pravidelný spánok. Nepodceňujte prejavy svojho tela a nemajte výčitky spomaliť napríklad aj počas dňa.

Ak práve nemáte priestor na krátke zdriemnutie, vyskúšajte relaxačné cvičenia, krátku meditáciu alebo si iba nájdite miesto, kde môžete byť v tichu a pokoji so zavretými očami.

Odporúčame aj: Bielkoviny v strave – máte ich dosť? Tieto skupiny ich potrebujú ešte viac!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní