Sirup na zmäkčenie stolice: Na čo si treba dať pozor pri užívaní preháňadla?

Sirup na zmäkčenie stolice: Na čo si treba dať pozor pri užívaní preháňadla?
  • 31.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Vedeli ste, že zápchou trpí asi 30 % populácie, pričom jej výskyt s vekom iba narastá? Tento veľmi nepríjemný a značne obmedzujúci problém znemožňuje bežné fungovanie človeka a ovplyvňuje aj kvalitu života. Problém zápchy je nutné riešiť, pretože inak hrozí neželaný kontakt škodlivín s črevnou stenou.

Zápcha je, keď je stolica tuhá, suchá a má problém prejsť črevami a konečníkom von. Dôvodmi na vznik zápchy môžu byť napríklad zlé stravovacie návyky, nedostatok pohybu, zlý pitný režim, stres, syndróm dráždivého čreva, ale aj Parkinsonova choroba. Na začiatku je potrebná diéta a zmena životného štýlu, kam patrí zvýšený príjem tekutín, vlákniny a probiotík. No v prípade núdze sú nám k dispozícii preháňadlá. 

Účinné preháňadlo je to, ktoré pôsobí priamo v hrubom čreve a zároveň sa nevstrebáva. Malo by zvyšovať kyslosť črevného obsahu, znižovať tvorbu amoniaku a dusičnanov, čo nakoniec spôsobuje zmäkčenie stolice. Takisto by nemalo ovplyvňovať fyziologickú činnosť čriev.

Laxatíva

Laxatíva môžu pomôcť zmierniť a zabrániť zápche. Ale nie všetky laxatíva sú bezpečné na dlhodobé užívanie. Nadmerné používanie určitých laxatív môže viesť k závislosti a zníženiu funkcie čriev. Ak ste niekedy mali zápchu, možno ste vyskúšali voľnopredajné preháňadlá. Množstvo faktorov môže narušiť normálnu funkciu čriev a spôsobiť zápchu, a to vrátane:

  • zlej stravy,
  • nízkeho príjmu tekutín,
  • fyzickej nečinnosti, 
  • niektorých druhov liekov.

Na liečbu príležitostnej zápchy rôznymi spôsobmi je k dispozícii mnoho bezpečných, účinných voľnopredajných preháňadiel. Je však veľmi dôležité pozorne si prečítať pokyny na priloženom obale a používať ich podľa pokynov.

Nadmerné používanie laxatív totiž môže spôsobiť, že sa na nich stanete závislými.

Odporúčame: Hemoroidy: Ako ich účinne liečiť aj doma?

Čo robiť pred nasadením laxatív?

Frekvencia stolice sa líši, ale ľudia majú zvyčajne tri stolice za deň až tri za týždeň. Môžete mať zápchu, ak máte menej stolice, ako je váš priemer. Okrem toho môže zápcha zahŕňať aj stolicu, ktorá je ťažko priechodná, pretože je tvrdá, suchá alebo malá. Avšak skôr, ako sa pustíte do preháňadiel, vyskúšajte tieto zmeny životného štýlu, ktoré vám pomôžu pri zápche:

  • jedzte potraviny bohaté na vlákninu, ako sú pšeničné otruby, čerstvé ovocie a zelenina a ovos,
  • priemerný dospelý človek by mal prijať 25 až 31 gramov vlákniny denne,
  • pite veľa tekutín denne – približne 8 až 10 pohárov nekofeínových nealkoholických nápojov počas dňa,
  • pravidelne sa hýbte.

Zlepšenie životného štýlu mnohým ľuďom uľaví od zápchy, ale ak problémy napriek týmto zmenám pretrvávajú, vašou ďalšou voľbou môže byť mierne preháňadlo, ako je napríklad aj sirup na zmäkčenie stolice.

Ako laxatíva zmierňujú zápchu?

Laxatíva fungujú rôznymi spôsobmi a účinnosť každého typu laxatív sa líši. Vo všeobecnosti sú objemovo tvoriace laxatíva označované aj ako vlákninové doplnky, najšetrnejšie k vášmu telu a najbezpečnejšie na dlhodobé užívanie.

Aj keď je veľa laxatív dostupných vo voľnom predaji, najlepšie je porozprávať sa so svojím lekárom o použití laxatív a o tom, ktorý druh môže byť pre vás najlepší.

  • Perorálne laxatíva – môžu interferovať s absorpciou niektorých liekov a živín vo vašom tele.
  • Niektoré laxatíva môžu viesť k nerovnováhe elektrolytov, najmä po dlhšom používaní.
  • Elektrolyty – medzi ktoré patrí vápnik, chlorid, draslík, horčík a sodík, regulujú množstvo telesných funkcií. Nerovnováha elektrolytov môže spôsobiť abnormálny srdcový rytmus, slabosť, zmätenosť a záchvaty.
  • Kombinované laxatíva – niektoré produkty kombinujú rôzne druhy laxatív, ako je stimulant a zmäkčovač stolice. Ale kombinované produkty nemusia nevyhnutne fungovať efektívnejšie ako produkty s jednou zložkou. Okrem toho môžu s väčšou pravdepodobnosťou spôsobovať vedľajšie účinky.

Neprehliadnite: Tvrdá stolica je problémom detí aj dospelých. Aké sú príčiny a ako ťažkosti odstrániť?

Riziká užívania laxatív

  • Interakcia s liekmi – vaša anamnéza a lieky, ktoré užívate, môžu obmedziť vaše laxatívne možnosti. Laxatíva môžu dokonca ovplyvniť účinnosť niektorých antibiotík, ako aj určité lieky na srdce a kosti. 
  • Závažné komplikácie – užívanie laxatív môže byť nebezpečné, ak je zápcha spôsobená vážnym stavom, ako je apendicitída alebo obštrukcia čriev. Ak určité laxatíva používate niekoľko týždňov alebo mesiacov, môžu znížiť schopnosť vášho hrubého čreva sťahovať sa a v skutočnosti môžu zápchu ešte zhoršiť.
  • Bezpečnostné opatrenia pre tehotné ženy a deti – nedávajte deťom mladším ako 6 rokov preháňadlá bez odporúčania lekára. Ak ste tehotná, pred použitím preháňadiel sa opýtajte svojho lekára. Hromadné laxatíva a zmäkčovače stolice sú vo všeobecnosti bezpečné počas tehotenstva, ale stimulačné laxatíva môžu byť škodlivé. Ak ste nedávno porodili, pred použitím preháňadiel sa poraďte so svojím lekárom. Hoci sú zvyčajne bezpečné na použitie počas dojčenia, niektoré zložky môžu prechádzať do materského mlieka a spôsobiť hnačku u dojčiat.

Užívajte laxatíva opatrne. Ak ste pri vyprázdňovaní odkázaní na laxatíva, požiadajte svojho lekára o návrhy, ako ich postupne vysadiť a obnoviť prirodzenú schopnosť kontrakcie hrubého čreva.

Kedy už treba vyhľadať lekára?

Problém zápchy môžu pomôcť vyriešiť zmäkčovače stolice vo forme sirupu či iné druhy laxatív. Avšak, ak sa u vás vyskytnú niektoré z týchto neželaných problémov, mali by ste vyhľadať lekára:

  • silné brušné kŕče alebo bolesť,
  • nevysvetliteľné zmeny v stolici,
  • krvavá stolica alebo krvácanie z konečníka,
  • zápcha, ktorá napriek užívaniu laxatív trvá dlhšie ako sedem dní,
  • slabosť alebo nezvyčajná únava,
  • závraty.

Odporúčame aj: Zápal čreva: Aké sú symptómy a následná liečba?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní