Stres a jeho príznaky – ako sa môže prejavovať nadmiera stresu?

Stres a jeho príznaky – ako sa môže prejavovať nadmiera stresu?

Na stres sa zväčša pozeráme ako na niečo škodlivé a nežiaduce. Existuje však aj pozitívny stres, ktorý nám pomôže zlepšiť výkon, podporí našu tvorivosť, mobilizuje energiu a, takpovediac, nás nakopne k dosiahnutiu určitého cieľa. Tento druh stresu sa spája najmä s prežívaním alebo očakávaním nejakej pozitívnej udalosti. Potrebujeme ho, aby nás v živote stimuloval. Avšak oproti tomu často prežívame aj negatívny stres, ktorý má na nás presne opačný efekt. Ak pretrváva dlhodobo, môže predstavovať pre ľudský organizmus obrovskú záťaž. Akými príznakmi sa môže prejavovať nadmiera stresu? 

Bolesti brucha, zápcha či iné problémy s trávením

Rôzne tráviace ťažkosti dnes patria v populácii prakticky k najčastejším zdravotným problémom. Veď koho z času na čas netrápi zlé zažívanie? Ak sa však problémy opakujú, je potrebné hľadať príčinu. Niekedy môžu byť vinníkom i vážne ochorenia, inokedy je to našou stravou, no príčinou môže byť aj stres. Dlhodobé prežívanie stresu v nadmernom množstve sa u mnohých osôb prejavuje častejšími bolesťami žalúdka a celkovo brucha (stresové brucho), nafukovaním, hnačkami alebo naopak zápchou, prípadne nevoľnosťami. 

Nechutenstvo alebo zvýšená chuť do jedla

Stres môže do značnej miery ovplyvňovať náš apetít, respektíve môže viesť k zmenám chuti do jedla. U niektorých ľudí dlhé stresové obdobie sprevádzajú problémy s nechutenstvom, v dôsledku čoho môže časom dochádzať aj k poklesu telesnej hmotnosti. Iní jedinci však môžu na stres reagovať aj presne opačne. Objaviť sa teda u nich môže zvýšená chuť do jedla, prípadne zvýšená chuť špeciálne na sladké či nezdravé pokrmy. V stresových situáciách tak ľahšie prepadajú prejedaniu sa, čo zase postupne neraz vedie k priberaniu. 

Odporúčame: Voskové obrúsky sú stále populárnejšie! Ako si ich vyrobiť doma?

padanie vlasov

Zdroj: Shutterstock®

Vypadávanie vlasov

Vypadávanie vlasov je úplne prirodzený jav. Každý vlas má svoju životnosť a v určitej fáze sa s ním skrátka musíme rozlúčiť. Avšak nadmerná strata vlasov predstavuje problém, ktorý je nevyhnutné riešiť. Príčinou totižto môžu byť napríklad rôzne ochorenia, ktorých liečbu je potrebné vložiť do rúk lekára. Vypadávaním vlasov sa môžu prejavovať hormonálne poruchy, ochorenia štítnej žľazy, kožné choroby, prípadne môže ísť o nežiaduci účinok užívaných liekov. Častou príčinou však býva aj nedostatočná výživa a vinníkom môže byť, samozrejme, i stres. 

Nekvalitný spánok

Dostatočne dlhý, ale aj kvalitný spánok je pre správnu funkciu ľudského organizmu nevyhnutný. Bez spánku sa naše telo nedokáže správne regenerovať a nezíska dostatok energie na ďalší deň. Na kvalitu spánku má pritom vplyv obrovské množstvo faktorov. Negatívne môže vplývať nekvalitný matrac i rušivé elementy v miestnosti, v ktorej jedinec spí. Ani v obdobiach stresu nie je náš spánok tak kvalitný, ako by mal byť. Ak prežívame stres a hlavu máme plnú negatívnych myšlienok, ľahko sa môžu dostaviť problémy so zaspávaním aj častým budením počas noci, čo vedie k tomu, že sa ráno vôbec necítime oddýchnuto.

Škrípanie zubami

Viete, čo je bruxizmus? Ide o zvýšený stereotypný rytmický pohyb žuvacích svalov, sprevádzaný zatínaním, skusovaním a škrípaním zubov. Na bruxizmus, ktorý sa častejšie prejavuje v noci, môže poukazovať ranné napätie v tvárovom svalstve a stuhnutosť v čeľustnom kĺbe, zvýšená citlivosť zubov, bolesti tváre, hlavy a krku a časom i zväčšenie žuvacieho svalstva. A čo je príčinou? Presné príčiny známe nie sú, no odborníci tento problém dávajú najčastejšie do spojitosti s nadmerným emocionálnym stresom, tiež psychickou záťažou či potláčaním emócií. 

Slabá imunita

Mnohé rôznorodé faktory môžu do menšej alebo väčšej miery oslabovať náš imunitný systém. Významný vplyv má napríklad strava. Biely cukor, smažené pokrmy, alkohol, neustále diéty, nedostatočný prísun dôležitých živín – to všetko pôsobí na imunitu nie práve priaznivo. Rovnako škodí nedostatok spánku a pohybu, dlhodobé užívanie niektorých liekov, ako aj znečistené ovzdušie okolo nás. K oslabeniu imunitného systému však výrazne prispievať aj nadmerný a dlhodobý stres. 

Problémy s kožou

Stres môže byť dokonca príčinou viacerých kožných problémov, prípadne môže prispieť minimálne k zhoršeniu stavu pokožky. Ak je naše telo dlhodobo zaťažené nadmierou stresu, prejavovať sa to môže aj nepríjemných svrbením kože i tvorbou vyrážok. Pleť môže byť vysušenejšia, bez jasu, náchylnejšia k vzniku vrások, objavovať sa môžu červené žilky aj tmavé kruhy pod očami. V prípade výskytu akné, lupienky či atopického ekzému môže byť práve nadmerný stres jedným z faktorov, ktoré prispievajú k zhoršeniu stavu kože. 

Odporúčame: Civilizačné choroby sú častou príčinou úmrtí. Prečo nás trápia čoraz viac?

problémy s pamäťou

Zdroj: Shutterstock®

Problémy so sústredením a pamäťou

Mávate často pocit, že vaša pamäť neslúži tak, ako by mala? Máte problém si zapamätať nové veci a príliš často zabúdate? Je pre vás obrovským problémom sa na nejakú činnosť dostatočne sústrediť a koncentrovať, prípadne sa vaša produktivita znížila? I týmito signálmi vám môže dávať telo najavo, že je v dlhodobom strese. 

Vysoký krvný tlak

Ak pociťujeme stres vo väčšej miere, prechodne to spravidla zvyšuje náš krvný tlak. U mnohých ľudí sa môže objavovať aj rýchly tlkot srdca až nepríjemné búšenie. Po odznení akútneho stresu sa stav spravidla vracia do normálu. Takéto kolísanie krvného tlaku môže byť nežiaduce najmä u osôb s hypertenziou, teda vysokým krvným tlakom. Chronický stres však celkovo patrí k rizikovým faktorom s nepriaznivým účinkom na kardiovaskulárny systém, teda srdca a cievy, a to spolu so sedavým spôsobom života, nadváhou, fajčením či nezdravou stravou. 

Sexuálne problémy

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že u niektorých sa v obdobiach plných stresu objavujú zmeny v sexuálnej aktivite. Zníženie libida, čiže akejsi intenzity sexuálnej túžby, je často zapríčinené poklesom hladín dôležitých pohlavných hormónov. Príčinou môžu byť rovnako iné zdravotné ťažkosti, strava či lieky, avšak pôvod vzniku problému možno hľadať aj v psychike. Medzi príčiny zníženého sexuálneho apetítu psychologického charakteru radíme prepracovanosť, depresívne nálady, nespokojnosť so vzhľadom, ako aj dlhodobý stres. 

Tipy, ako sa zbaviť stresu:

  • snažte sa identifikovať spúšťače stresu a podľa možností sa im vyhýbajte,
  • obklopujte sa blízkymi osobami, na ktorých vám záleží a na ktoré sa môžete spoľahnúť, 
  • v boji proti stresu je skvelým pomocníkom pohyb, venujte sa pohybovým aktivitám pravidelne, ideálne každý deň,
  • trávte viac času v prírode na čerstvom vzduchu,
  • zabezpečte telu dostatok magnézia a vitamínu B6 – pomáhajú telu lepšie odolávať stresu,
  • telu doprajte dostatok kvalitného a dlhého spánku,
  • nájdite si čas na pravidelný relax, dôležité je nájsť rovnováhu medzi prácou a odpočinkom,
  • naučte sa hovoriť nie a nenakladajte si na svoje plecia príliš veľa (ak usúdite, že je to správne, skrátka povedzte nie),
  • v prípade potreby sa neobávajte požiadať druhých o pomoc (napr. aj odbornú pomoc psychológa),
  • stres môže pomôcť potláčať napríklad aj hudba, masáže, venovanie sa koníčkom, čas strávený s domácimi miláčikmi, esenciálne oleje.

Odporúčame: Kofeínová bolesť hlavy: Možno ňou trpíte tiež a ani o tom neviete


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní