7 dôvodov, prečo jesť chia semená: Prekvapivé, čo všetko dokážu

7 dôvodov, prečo jesť chia semená: Prekvapivé, čo všetko dokážu

Poznáte šalviu hispánsku? Ide o bylinku z čeľade hluchavkovité, ktorej domovinou je Stredná Amerika. Túto jednoročnú rastlinu s peknými fialkovými kvetmi poznali už kedysi dávno napríklad i Aztékovia. 

Dodnes je pestovaná pre svoje drobné semienka sivej až čiernej farby, ktoré sú známe ako chia semená. Tie majú blahodarný vplyv na ľudský organizmus a sú plné dôležitých živín. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, prečo jesť chia semená pravidelne a ako môžu podporiť i vaše zdravie.

Čo sú to chia semienka?

Videli ste už niekedy chia semiačka? Ide o oválne semená so sivým sfarbením, čiernymi a bielymi škvrnami, ktoré majú veľkosť približne 1 milimeter. Síce sú malinké, no medzi najväčšie výhody chia semienok (vlastnosti chia semienok) patrí ich schopnosť absorbovať vodu. Tej dokážu nasať až 12-násobok svojej hmotnosti.

Ak sa pýtate, či sú chia semienka zdravé, tak posúďte sami. Na 100 g obsahujú:

  • 486 kalórií,

  • 31 g tukov,

  • 42 g sacharidov,

  • 34 g vlákniny,

  • 16,5 g bielkovín.

Okrem tohto však obsahujú celý rad vitamínov a minerálov. Medzi tieto výživové látky patrí napríklad:

  • vitamín A,

  • vitamín B1,

  • vitamín B2, vitamín C,

  • vitamín E,

  • mangán,

  • fosfor,

  • horčík,

  • vápnik,

  • železo,

  • zinok.

Vďaka obsahu vlákniny, vitamínov, minerálov a ďalších látok chia semienka pomáhajú pri mnohých zdravotných problémoch. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie, antioxidanty pomáhajú redukovať chronické zápalové stavy, podporujú imunitný systém, zdravie kostí a pod. 

Aká je odporúčaná denná dávka chia semienok?

Koľko konzumovať chia semienok denne? Nuž, v tomto prípade platí, že všetko treba konzumovať s mierou. j napriek tomu, že sú chia semiačka vhodné pre každého, bez ohľadu na intolerancie či alergie, odporúča sa denne prijať približne 15 g - 2 lyžice chia semienok denne.

Niektoré zdroje uvádzajú vyšší príjem, a to 25 až 25 g a pri fyzickej záťaží aktivite dokonca až 30 g chia semienok. Treba však do úvahy vziať aj svoju telesnú hmotnosť.

7 dôvodov, prečo jesť chia semienka

1. Telu doplnia bielkoviny i zdravé tuky

Hoci tu hovoríme o drobných malých semienkach, pravdou je, že ide o skutočne výživnú potravinu, ktorá telu doplní množstvo nenahraditeľných látok. Ideálne je pritom dopriať si denne jednu až dve lyžice týchto semien. Telu tak doplníte bielkoviny, vrátane mnohých aminokyselín a taktiež zdravé tuky. Chia semienka sú skvelým zdrojom omega-3 aj omega-6 mastných kyselín.

Odporúčame: Ako si pripraviť hummus? Túto zdravú pochúťku máte hotovú raz-dva!

zdroje vápnika

Zdroj: Shutterstock®

2. Sú skvelým zdrojom vápnika

Zdravé chia semienka sú rovnako plné vitamínov a minerálov. Zaradiť ich môžeme medzi skvelé zdroje vápnika. To znamená, že výborne podporujú zdravie zubov a kostí a prispievajú i k prevencii mnohých vážnych ochorení, napríklad aj obávanej osteoporózy. Z minerálov sa však v chia semenách ukrýva aj mangán, fosfor, horčík, zinok a ďalšie. Rovnako sú zdrojom vitamínov skupiny B a vitamínu E.

3. Zasýtia a doplnia energiu

Ak si do jedla, napríklad ovsenej kaše, pudingu či jogurtu, pridáte jednu alebo dve lyžice chia semien, prispejete tak k lepšiemu pocitu nasýtenia. Tieto semená nepôsobia negatívne na hladinu cukru v krvi a postupne telu dodávajú energiu. Ochránia vás tak pred návalmi hladu - môžete vďaka ním pocítiť sýtosť a energiu.

4. Upravujú trávenie

Okrem vyššie spomínaných živín a dôležitých účinných látok chia semená rovnako obsahujú poriadnu dávku cennej vlákniny, a to až okolo 25 percent z celkovej hmotnosti. Ak vás trápia rozličné tráviace ťažkosti, napríklad plynatosť či zápcha, ideálne je do jedálnička zaradiť rozličné zdroje vlákniny, a teda okrem iných i tieto semienka. Navyše pôsobia prečisťujúco a detoxikačne pre tráviaci trakt.

podpora trávenia

Zdroj: Shutterstock®

5. Upravujú hladinu cholesterolu

Zdravé semienka chia majú pozitívny vplyv aj na hladinu cholesterolu. Vďaka spomínanému obsahu vlákniny znižujú cholesterol a úroveň triglyceridov v krvi. Vysoký obsah omega mastných kyselín však blahodarne vplýva i na celý kardiovaskulárny systém (sú vhodné pre zdravé srdce). Chia semená sa oplatí do jedálnička zaradiť aj pri problémoch s vyšším krvným tlakom. Vo všeobecnosti tak prispievajú k zníženiu rizika rozvoja vážnych chorôb srdca a ciev.

6. Pomáhajú udržiavať zdravú pokožku

Malé čierne semienka chia ďalej priaznivo ovplyvňujú i stav pokožky tela, a to vďaka svojmu bohatému zloženiu. Zlepšujú jej vzhľad a podporujú jej obnovu a regeneráciu. Vysoký obsah antioxidantov v tele bojuje proti škodlivým vplyvom voľných radikálov. Tie môžu spôsobovať až predčasné starnutie buniek, a teda i kože. Antioxidanty však predstavujú prevenciu pred takýmto poškodením a pokožku celého tela účinne chránia.

Bude vás zaujímať: Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!

zdravá pokožka

Zdroj: Shutterstock®

7. Sú užitočné pri redukcii váhy aj budovaní svalovej hmoty

Chia semená sú vítanou súčasťou jedálnička osôb, ktoré sa snažia znížiť svoju hmotnosť. Zlepšujú metabolizmus a keďže výrazne prispievajú k pocitu plnosti, chránia človeka pred prejedaním sa. Zabezpečia chudnutie bez pocitu hladu. Do jedálnička by ich však mali zaradiť i športovci a pohybovo aktívni jedinci, a to kvôli ich vysokému obsahu proteínov. Chia semená tak môžu byť skvelým pomocníkom napríklad pri budovaní svalovej hmoty.

Tipy, ako použiť semienka chia a ako pripraviť chia semienka


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní