Aké choroby trápia obéznych okrem obezity?

Aké choroby trápia obéznych okrem obezity?

Obezita je ťažké ochorenie, pri ktorom množstvo tuku v ľudskom tele začína byť pre človeka až nebezpečné. Dokáže sa nabaliť na vnútorné orgány a ohroziť ich správne fungovanie. Nanešťastie, obezita ako taká často zvyšuje riziko vzniku iných vážnych ochorení, ktoré netreba brať na ľahkú váhu. Často však nejde len o fyzické zdravie tela, ale aj o to psychické. To, že ich obézny človek dostane, nie je dané, ale je tu určitá zvýšená pravdepodobnosť. Aké choroby trápia obéznych ľudí okrem obezity?

Najčastejšie choroby obéznych

Vedeli ste, že v roku 2016 malo nadváhu až 39 percent dospelej populácie? Trinásť percent z toho boli ľudia obézni. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa od roku 1975 obezita strojnásobila, čo je naozaj alarmujúci údaj. A môžeme predpokladať, že dnešné štatistiky by ukázali ešte horšie cifry. Obezita pritom nie je len vyššie číslo na váhe, ale vplýva na celý organizmus – na nervový, tráviaci, dýchací, kardiovaskulárny aj endokrinný systém, na pohybový aparát, na rozmnožovanie a iné oblasti tela. Poďme sa pozrieť na ochorenia, ktoré najčastejšie sprevádzajú obezitu.

Neprehliadni: Viete, čo spôsobuje škvŕkanie v bruchu? Nie, nie je to len hlad!

1 z 7

Diabetes typu 2

Obezita môže organizmus urobiť odolnejším voči inzulínu, čím prirodzene dochádza k zvýšenej hladine cukru v krvi. Tá zvyšuje riziko vzniku diabetu typu 2. Niekedy stačí naozaj málo, napríklad zhodiť len 5 až 7 percent telesnej hmotnosti, aby sa hladina cukru v krvi ustálila.

- Anketa

MALI STE NIEKEDY PROBLÉM S KILAMI NAVYŠE?

Odpovedalo 171 ľudí  

Bojujem s nimi celý život!
20%
Niekedy, ale už to je za mnou.
6%
Zatiaľ nie.
3%
Mám nadváhu/obezitu.
71%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní