Viete, čo spôsobuje škvŕkanie v bruchu? Nie, nie je to len hlad!

Viete, čo spôsobuje škvŕkanie v bruchu? Nie, nie je to len hlad!

Ľudské telo je bezpochyby veľmi záhadné. V súčasnosti už o ňom máme množstvo poznatkov, no stále je mnoho toho, na čo je ešte len potrebné prísť. Na rozdiel od toho dokáže byť ľudské telo niekedy i pomerne zábavné. 

Zoberme do úvahy len koľko tak trošku vtipných telesných zvukov dokáže zo seba vydať. Asi najúsmevnejšia je štikútka, ktorá dokáže byť skutočne otravná. 

Keď sa objaví, snažíme sa jej čo najskôr zbaviť. Potom tu máme napríklad ešte kýchanie, ktoré rovnako prichádza neraz v nevhodnej chvíli. 

Jeho príčiny môžu byť rôzne, no vo všeobecnosti ide o prirodzený obranný mechanizmus nášho tela, vďaka ktorému sa organizmus dokáže zbaviť choroboplodných zárodkov alebo rozličných dráždivých čiastočiek v dýchacej sústave. A čo také škvŕkanie v bruchu? To je najčastejšie spájané práve s hladom. 

Pozná to asi každý, že keď je už najvyšší čas na jedlo, telo nám to dá najavo hlasnými zvukmi, ktoré sa najčastejšie šíria najmä z oblasti žalúdka. Môže však rovnako otravné škvŕkanie signalizovať aj niečo iné? Na to sa pozrieme v nasledujúcom článku.

príčiny škvŕkania v bruchu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú ďalšie príčiny?

Primárnou príčinou škvŕkania v bruchu je jednoducho hlad, respektíve nedostatok potravy. Prečo však vôbec dochádza k vzniku týchto čudesných zvukov? Tie vznikajú v dôsledku premiešavania a presúvania tekutého obsahu tráviacich orgánov a vzduchových bublín. Priestor na škvŕkanie tak vzniká vtedy, ak je tráviaca trubica jednoducho prázdna. Čím je tu viac vzduchu, tým sú aj spravidla zvuky oveľa intenzívnejšie.

Škvŕkanie však môže nastať i v prípadoch, kedy človek vôbec hladný nie je, dokonca sa brucho môže ozývať aj po jedle. Je to zvyčajne iba náznak toho, že sa potrava presúva tráviacim traktom, respektíve, že prebieha proces jej trávenia.

V niektorých prípadoch môže hlasné škvŕkanie naznačovať nejaký menší či väčší problém s tráviacou sústavou človeka. Objavuje sa napríklad vtedy, ak je v trakte nadmerné množstvo plynov, a to najmä v črevnej oblasti, k čomu dochádza pri ich nadmernom zadržiavaní alebo zvýšenej tvorbe.

Častejšie škvŕkanie sa tak môže objaviť u jedincov, ktorých trápi plynatosť a nadúvanie, respektíve takzvaný meteorizmus. Tento problém sa neraz upraví po zmene stravy. Ak prebieha dlhodobo, je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Zvuky sa z brušnej oblasti môžu šíriť aj pri syndróme dráždivého čreva, črevných neurózach či zvýšenej peristaltike čriev.

Stres a škvŕkanie v bruchu

Zažil to každý! Pri nadmernom strese sa môže dostaviť aj tráviaci problém, ktorý je sprevádzaný kŕčmi v bruchu a dokonca až hnačkou. Nevoľnosť, pocity na odpadnutie či dokonca nechutenstvo sú častokrát prvotnými príznakmi stresu - či už toho krátkodobého alebo dlhodobého. Avšak, i škvŕkanie v bruchu môže byť príznakom stresu. A nielen stresu, ale aj preťaženia organizmu. 

V tomto prípade teda platí, že ak chcete zmierniť problémy so škvŕkaním v bruchu, mali by ste obmedziť stres. Skvelým spôsobom, ako znížiť stres na minimum je meditácia, ale aj cvičenie (napr. joga), čítanie kníh, relax a mentálny detox. 

tráviace problémy

Zdroj: Shutterstock®

Treba navštíviť lekára?

V niektorých prípadoch môžu byť príčiny škvŕkania vážnejšie, a to najmä vtedy, ak sa tento problém vyskytuje neprirodzene často alebo je veľmi intenzívny. Môže za ním stáť i nejaké ochorenie. Tu však platí, že škvŕkanie je často len jedným z mnohých príznakov ochorenia.

To znamená, že je dôležité sledovať svoj zdravotný stav a v prípade výskytu viacerých ťažkostí je vhodné ho prekonzultovať s lekárom. Švŕkanie sa vo zvýšenej miere vyskytuje u jedincov, ktorých trápi laktózová intolerancia. Tu však do hry vstupujú aj ďalšie príznaky, a to najmä bolesti brucha, kŕče, nadúvanie či hnačky.

Škvŕkanie s pocitmi prelievania sa v brušnej oblasti niekedy naznačujú problémy s hrubým črevom. Tieto príznaky sú časté pri väčšine infekčných črevných zápalov, a to bakteriálnych aj vírusových. K tomu sa pridávajú kŕče v bruchu, hnačka i nevoľnosť či horúčka.

Škvŕkanie sa tiež môže objaviť aj pri ochoreniach tráviaceho systému, akými sú Crohnova choroba či diverkulitída, taktiež pri vredoch či nádoroch v tráviacom trakte. Ako sme však už spomenuli, škvŕkanie v bruchu je vo väčšine prípadov úplne prirodzené, návšteva lekára je teda vhodná v prípade výskytu viacerých tráviacich ťažkostí rôzneho druhu. 

Bude vás zaujímať: Zázračný jazmínový olej: Počuli ste už o jeho účinkoch?

Aktualizovaný článok: 20.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní