Aké je použitie tekvicového oleja? Vážne toto všetko dokáže?

Aké je použitie tekvicového oleja? Vážne toto všetko dokáže?

Jeseň je obdobím mnohých plodov a jedným z nich sú dozaista i tekvice. Ich domovinou je Amerika, pričom v súčasnosti sú pestované aj naprieč Európou, Austráliou či Áziou. Dnes to však nebude ani tak o týchto plodoch, z ktorých sa dá pripraviť množstvo chutných jedál, ako skôr o ich semenách, respektíve výrobkoch z nich. Nielenže si môžeme na tekvicových semienkach priamo pochutnávať, ale dokonca sa z nich pripravuje aj jeden úžasný olej. Tekvicový olej je určený na vonkajšie i vnútorné použitie, pričom dokáže podporiť zdravie aj krásu človeka. V článku vám prezradíme, aké je použitie tekvicového oleja aj aké sú jeho účinky.

Poznáte tekvicový olej?

Tekvicový olej sa pripravuje zo semien tekvice lisovaním za studena. Pri príprave niektorých olejov sú semená vopred mierne opražené, čo zintenzívňuje ich chuť. Tá je príjemne oriešková. Charakteristický je však najmä svojou farbou a konzistenciou. Tento olej je totižto trochu hustejší a jeho farba je tmavá, prevažne zelenohnedá. Tekvicový olej v sebe ukrýva množstvo cenných látok. Tvorený je hlavne dôležitými mononenasýtenými a polynenasýtenými mastnými kyselinami. Okrem toho obsahuje vitamín E aj niektoré vitamíny skupiny B. Skrýva sa v ňom i množstvo minerálnych látok a stopových prvkov, a to napríklad zinok, selén, vápnik, železo či dokonca fosfor. Olej z tekvicových semien je možné využívať zvonka aj zvnútra. Poobzerať sa po ňom môžete na internete, vo väčších supermarketoch aj predajniach so zdravou výživou. 

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory cukrovky 2. typu? Na toto si dajte pozor!

vnútorné použitie tekvicového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ako podporí zdravie človeka?

Hoci je tekvicový olej určený na vonkajšie aj vnútorné použitie, vždy sa uistite, či konkrétny zakúpený olej je vhodný aj na konzumáciu alebo je určený len na kozmetické účely. Olej z tekvicových semien dokáže pri vnútornom užívaní blahodarne pôsobiť na zdravie človeka. Je zdrojom mnohých anitoxidantov, vďaka čomu napomáha v tele bojovať proti škodlivým účinkom voľných radikálov. Taktiež podporuje metabolizmus a proces trávenia. Pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu a má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu aj krvného tlaku. Priaznivo tak ovplyvňuje celý srdcovo-cievny systém.

Okrem toho upokojuje nervový systém a pozitívne vplýva na pamäť. Olej z tekvicových semien sa ukazuje aj ako dobrý pomocník pri problémoch s prostatou. Pomôcť môže napríklad pri nezhubnom zväčšení prostaty. V kuchyni ho môžete využiť rôznymi spôsobmi. Tekvicový olej v prvom rade predstavuje skvelé dochucovadlo. Dodá jedinečnú chuť polievkam, nátierkam, dressingom, šalátom aj omáčkam. Okrem toho je ho možné v prípade zdravotných ťažkostí užívať i priamo. Zvyčajne sa pritom užívajú denne dve lyžice tohto oleja. Účinky tekvicového oleja je, samozrejme, možné zaznamenať hlavne po dlhodobom užívaní.

vonkajšie použitie tekvicového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho využiť zvonka?

Ako sme spomenuli už vyššie, tekvicový olej je šikovným pomocníkom pri starostlivosti o krásu, pričom je ho možné používať na pleť, vlasy aj nechty. V prvom rade napomáha regenerovať bunky pokožky, preto je skvelým pleťovým a telovým olejom. Na pokožke nezanecháva pocit mastnoty. Pleť dostatočne vyživí a zároveň rieši problém so suchou kožou a predčasným starnutím. Navyše podporuje a urýchľuje hojenie rán. Dokonca môže zlepšiť vzhľad stareckých škvŕn. Vhodný je aj na ošetrenie slnkom spálenej pokožky či kože postihnutej nejakým ochorením, napríklad ekzémom.

Tekvicový olej je tiež skvelým masážnym olejom a vhodný je aj na ošetrenie nechtov. Vyskúšajte ho, ak vás trápia lámavé nechty. Podporíte tak ich pružnosť a rast. Olej z tekvicových semien nechtové lôžko poriadne vyživí. Nakoniec je tento olej i vítaným pomocníkom pri starostlivosti o vlasy. Využiť ho môžete pri príprave domácich masiek či zábalov. Podporuje regeneráciu vlasov a zmierňuje ich vypadávanie. Poškodeným a namáhaným vlasom dodá krásny lesk.

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť rukolu: Podporte ňou svoje zdravie aj vy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní