Aké sú účinky olív? Toto je dobrý dôvod, prečo ich jesť pravidelne!

Aké sú účinky olív? Toto je dobrý dôvod, prečo ich jesť pravidelne!

Jedni ich milujú a druhí zase nenávidia. Reč je o olivách, ktoré sú jedinečné najmä svojou kyslastou, horkou, slanou a zároveň i sladkastou chuťou. Kým o pozitívnych účinkoch olivového oleja, ktorý sa z nich vyrába, počúvame často, samotné plody sú neraz považované len za pochúťku, ktorú je možné použiť pri príprave obložených chlebíčkov, jednohubiek, omáčok či pizze. Pravdou však je, že i keď si pochutnáme na samotných olivách, urobíme tak niečo pre svoje zdravie. Aké sú účinky olív a prečo sa ich oplatí konzumovať pravidelne, to vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Sú plné dôležitých živín

Olivy nie sú len takými obyčajnými zelenými či čiernymi bobuľami, ale hlavne zdravou potravinou. V priemere obsahujú okolo 130 kalórií na stogramovú porciu. Sú zdrojom menšieho množstva bielkovín a obsahujú slušnú dávku cennej vlákniny. Rovnako sa v nich ukrýva množstvo zdravých tukov. Asi z 80 percent sú pritom tvorené len vodou. Z vitamínov vám doplnia dôležitý vitamín E aj K. Taktiež sú zdrojom sodíka a draslíka, fosforu či horčíka.

Pozri aj: Ako udržať kosti a kĺby v dobrom stave? Zistite, aké má kolagén účinky na pohyb!

dobré trávenie

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšujú trávenie

Ako sme spomenuli vyššie, tieto drobné dužinaté kôstkovice guľovitého až vajcovitého tvaru obsahujú istú dávku vlákniny, takže prispievajú k správnej činnosti tráviaceho traktu. Konkrétne podporujú dobrú funkciu čriev. Sú veľmi ľahko stráviteľné, pričom prispievajú k rýchlejšiemu pocitu nasýtenia. Aj preto sú vítanou súčasťou jedálnička pri rozličných redukčných diétach.

Starajú sa o srdce a cievy

Lahodné olivy majú blahodarný vplyv aj na stav kardiovaskulárneho systému. Bojujú proti zlému LDL cholesterolu, ktorého ukladanie v cievach môže viesť k rozvoju mnohých vážnych komplikácií. Pri ochorení zvanom ateroskleróza dochádza k ukladaniu tukových látok v poškodených cievnych stenách, čo zhoršuje prietok krvi a zároveň zásobovanie buniek a tkanív krvou. Olivy napomáhajú udržiavať cievy čistejšie, čím v nich umožňujú aj voľné prúdenie krvi. Prispievajú tak k znižovaniu rizika mnohých zákerných srdcovo-cievnych ochorení.

imunitný systém

Zdroj: Shutterstock®

Prispievajú k dobrej imunite

Vďaka svojmu zloženiu sú olivy pomocníkom i pre náš imunitný systém. Ich pravidelnou konzumáciou môžeme podporiť svoju obranyschopnosť. Napomáhajú chrániť telo pred vznikom infekcie vírusového, bakteriálneho či plesňového pôvodu. Navyše majú olivy detoxikačné a hlavne protizápalové účinky. Ich pravidelná konzumácia sa odporúča pri problémoch s chronickými zápalovými stavmi v organizme. Môžu napríklad pomôcť zlepšiť stav a podporiť liečbu pri artritídach.

Spomaľujú starnutie

Olivy majú, vďaka látkam, ktoré obsahujú, antioxidačné účinky. Vďaka tomu napomáhajú chrániť telo pred škodlivým vplyvom voľných radikálov, ktoré vo veľkom množstve môžu zvyšovať riziko rozvoja mnohých civilizačných ochorení, vrátane srdcovo-cievnych chorôb i rakoviny. Oxidačný stres, ktorý v našom tele vzniká ako dôsledok nerovnováhy medzi antioxidačnou kapacitou bunky a množstvom voľných radikálov, spôsobuje poškodzovanie buniek a vedie k rýchlejšiemu starnutiu. Olivy vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam napomáhajú tieto procesy brzdiť a pôsobia omladzujúco.

Odporúčame: 5 fantastických dôvodov, prečo jesť ružičkový kel


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní