Ako funguje vasektómia? Ide skutočne o 100-percentnú antikoncepciu?

Ako funguje vasektómia? Ide skutočne o 100-percentnú antikoncepciu?

V prípade, že hovoríme o antikoncepčných metódach, väčšinou sa o ochranu proti otehotneniu stará žena, odhliadnuc od kondómov, ktoré môže zabezpečiť žena, ale aj muž. Reč je skôr o antikoncepčných tabletkách, telieskach, náplastiach, prípadne špeciálnych aplikáciách na plodné a neplodné dni. Áno, proces, ako neotehotnieť, máva väčšinou pod palcom nežné pohlavie. Nie však, ak ide o pánsku sterilizáciu, nazývanú vasektómia. Pomerne rýchle a v niektorých prípadoch permanentné opatrenie znie možno desivo, no zaručene ide o účinnú formu antikoncepcie. Ako funguje vasektómia?

Pozri aj: Ako spoznáš chýbajúci estrogén v tele? Tieto symptómy neignoruj!

proces vasektómie

Zdroj: Shutterstock®

Čo je vasektómia? ​

Ako bolo naznačené vyššie, vasektómia je v podstate mužská sterilizácia, vďaka ktorej muž svoju partnerku nemôže oplodniť. Ide o pomerne krátky chirurgický zákrok, ktorý spôsobí to, že mužský ejakulát viac nebude obsahovať spermie. Aj keď sa často o vasektómii hovorí ako o strašiakovi, ktorý silnejšie pohlavie zbavuje mužnosti, ide o bežnú procedúru a po celom svete má viac, ako 50 miliónov verných priaznivcov. Zákrok sa praktizuje v lokálnej anestézii, trvá asi 20 minút a vyžaduje jeden alebo žiadny štich. Vasektómia oslavuje dokonca aj svoj deň, ktorý každoročne pripadá na 17. novembra.

Mýtus o strate mužnosti ​

Mnoho mužov sa vasektómie obáva ako čert kríža, pretože o nej kolujú nepekné povery. Hovorí sa totiž, že po vasektómii už nie je muž mužom. To však nie je vôbec pravda a ide o celkom obyčajný mýtus. Na mužovi sa po vasektómii nemení naozaj nič. Nestráca chuť na sex, výkonnosť a partnerka si vlastne žiadnu zmenu nevšimne. Dôležité je len sa o vasektómii dôkladne porozprávať, pretože ide v podstate o nevratné rozhodnutie. Vôbec sa neodporúča mladým mužom a mužom, ktorí ešte nemajú deti.

vasektómia a jej následky

Zdroj: Shutterstock®

Nezaberá ihneď ​

Samotný zákrok vasektómie prebieha nesmierne rýchlo a odporúča sa len 1 deň na lôžku a približne týždeň fyzického šetrenia sa. Oveľa dlhšie sa však partneri po vykonaní vasektómie na túto formu antikoncepcie nemôžu stopercentne spoliehať. Tesne po vasektómii sa totiž ešte môže stať, že sa spermie do ejakulátu vylúčia. Treba byť trpezliví a počkať niekoľko desiatok ejakulátov na to, kým úplne vysadíte iné formy antikoncepcie a spoľahnete sa úplne na mužskú sterilizáciu. Potom už vám v nechránenom pohlavnom styku nebráni naozaj nič, a to až do konca vašich dní.

Bude sa ti páčiť: Štípanie jazyka z ananásu alebo z kiwi: Neuveríš, prečo vzniká!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní