Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu B12? Týchto 7 prejavov neignorujte!

Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu B12? Týchto 7 prejavov neignorujte!

Vitamín B12 radíme medzi mnohé vitamíny skupiny B, ktoré majú v našom organizme množstvo funkcií. Táto látka má význam pri metabolizme, bunkovom raste, tvorbe červených krviniek aj fungovaní centrálneho nervového systému. Tak, ako v prípade iných dôležitých látok, tak aj nedostatok tohto vitamínu sa môže prejaviť v podobe zhoršenia zdravotného stavu jedinca. 

V nasledujúcom článku vám prezradíme, ako sa nedostatok vitamínu B12 prejavuje a na ktoré zmeny v zdravotnom stave si treba dávať pozor.

Denná dávka vitamínu B12

Príjem vitamínu B12 je pre ľudské telo a jeho funkciu nevyhnutný. Avšak, pravdou je, že nám ho stačí naozaj máličko. Aký je odporúčaný denný prijem vitamínu B12? Je to asi 2,4 µg (mikrogramov) pre dospelú osobu. Pre lepšiu predstavu, za celý život potrebujeme vitamínu B12 asi toľko, koľko váži jediné zrnko obilia. 

Avšak, ak telo nedostáva vitamín B12 a po rokoch sa minú v tele všetky zásoby, dôjsť môže k rozvoju mnohých zdravotných problémov. Medzi najzávažnejšie následky nedostatku vitamínu B12 patrí napríklad perniciózna anémia. Význam vitamínu B12 nemožno podceňovať. 

Znížená hladina vitamínu B12 – aké sú možné príčiny?

  • Dostatočný príjem vitamínu B12 nie je zabezpečený stravou – Medzi potraviny bohaté na túto látku patria hlavne potraviny živočíšneho pôvodu. Vegetariáni a najmä vegáni sú preto viac ohrození nedostatkom tohto vitamínu.´, ak neužívajú výživové doplnky.
  • Narušené vstrebávanie vitamínu B12 z dôvodu ochorenia – Niektoré zdravotné stavy môžu narušiť absorpciu vitamínu B12 z čreva do krvného obehu. Medzi ne patrí atrofická gastritída, celiakia, Crohnova choroba a mnohé iné postihujúce tráviaci trakt.
  • Užívanie niektorých liekov – Aj dlhodobé užívanie niektorých liekov, ako sú napr. antacidá (pri refluxe kyseliny), môže znižovať absorpciu vitamínu B12 a spôsobiť dlhodobý nedostatok vitamínu B12.
  • Chirurgické zákroky na črevách alebo žalúdku – Operácie, ako je odstránenie časti žalúdka alebo tenkého čreva, môžu ovplyvniť schopnosť tela absorbovať vitamín B12.
  • Vyšší vek: So zvyšujúcim sa vekom môže dochádzať k zníženej produkcii kyseliny v žalúdku a zníženej absorpcii vitamínu B12.
  • Alkoholizmus: Nadmerná konzumácia alkoholu môže tiež negatívne ovplyvniť absorpciu vitamínu B12.

Odporúčame: Ako sa prejavuje rakovina prostaty? Neignorujte tieto signály!

brnenie v nohách

Zdroj: Shutterstock®

Hlavné príznaky nedostatku vitamínu B12:

1. Nadmerná únava

Vitamín B12, nazývaný aj kobalamín, predstavuje akéhosi nositeľa životnej energie. Niet sa teda čomu čudovať, že aj má človek akútny nedostatok vitamínu B12, práve energia mu chýba. Nedostatok spomínaného vitamínu skupiny B sa tak v prvom rade prejavuje nadmernou únavou a celkovou slabosťou, ktorá nesúvisí s nedostatkom spánku a odpočinku.

Nadmerná únava je však prejavom mnohých ochorení a zdravotných problémov, preto je nevyhnutné sledovať aj ďalšie signály tela. 

2. Brnenie v končatinách

Ako sme spomenuli vyššie, vitamín B12 sa podieľa na správnej funkcii nervového systému, ktorá môže byť kvôli nedostatku narušená. Pri dlhodobom deficite začínajú byť nervové zakončenia menej citlivé.

Človek môže pociťovať nepríjemné brnenie a pichanie, a to najmä na nohách, rukách či prstoch, čo je spôsobené poškodením nervov. Tento príznak je skutočne závažný a v prípade, že pretrváva dlhšie obdobie, je vhodné prekonzultovať zdravotný stav s lekárom.

3. Poruchy pamäte

K brneniu alebo aj strate citlivosti v končatinách sa môžu pridať poruchy pamäte. Ak máte dlhšie obdobie väčšie problémy so zabúdaním, za ktorými určite nestojí nedostatok spánku, stres či prepracovanosť, je opäť vhodné navštíviť lekára.

Poruchy pamäte totiž nemusia byť spôsobené len nízkou hladinou kobalamínu, ale aj mnohými vážnymi ochoreniami.

Bude vás zaujímať: TOP zaujímavosti o ľudských svaloch: Ktorý je najmenší a ktorý najväčší?

dýchavičnosť

Zdroj: Shutterstock®

4. Dýchavičnosť

Ďalším príznakom, ktorý nás môže upozorňovať na dlhodobý nedostatok vitamínu B12, je aj dýchavičnosť. Dychová nedostatočnosť totiž nemusí ukazovať len na nejaký problém s dýchacou sústavou, ale aj na deficit dôležitej látky. 

Pri deficite vitamínu B12 sa môže dostaviť aj točenie hlavy a závraty. Dôležité je pritom zmieniť, že príznaky nedostatku kobalmínu sa môžu objaviť až veľmi dlhú po tom, čo začal telu chýbať. Prevenciou komplikácií je konzumácia zdrojov tejto látky, medzi ktoré radíme vnútornosti, ryby a ďalšie druhy mäsa či vajcia.

5. Zhoršený zrak

Vo vážnych prípadoch môže akútny nedostatok vitamínu B12 viesť až k poškodeniu zrakového nervu, ktorého úlohou je najmä prenášať informácie a signály z oka do mozgu. V dôsledku deficitu spomínanej látky tak môže byť táto funkcia narušená.

Postihnutého môže následne trápiť zhoršenie zraku, a to hlavne zdvojené či rozmazané videnie.

Odporúčame: Vieš, aká je perniciózna anémia? Toto je jej príčinou!

zlá nálada

Zdroj: Shutterstock®

6. Zlá nálada

Jedinec trpiaci na nedostatok vitamínu B 12 sa nemusí cítiť len neustále unavený, ale aj akýsi smutný. Nízka hladina menovanej látky v organizme totiž môže súvisieť s výskytom porúch a častou zmenou nálad či dokonca depresií.

Tento vitamín totiž okrem iného zohráva aj úlohu pri syntéze a metabolizme serotonínu, ktorý pôsobí ako neurotransmiter. Ten prispieva k pocitom pohody a šťastia a jeho nedostatok sa môže prejaviť depresívnymi náladami.

7. Kožné problémy

Signálom, že telu chýba vitamín B12, môžu byť nakoniec aj rôzne kožné problémy. Naša pokožka je totiž veľmi citlivá na deficit viacerých vitamínov skupiny B.

Ak vás teda s niektorými vyššie spomínanými ťažkosťami trápi aj nejaká dermatitída či akné a podobne, uistite sa u lekára, že príčinou nie je práve nedostatok daného vitamínu alebo niektorého ďalšieho. Pri kožných problémoch sa celkovo odporúča zvýšiť príjem vitamínov skupiny B v strave.

Liečba nedostatku vitamínu B12, resp. príznakov spôsobených deficitom danej látky, spočíva najmä v doplnení konkrétneho vitamínu. Dostatočný príjem vitamínu b12 je možné zabezpečiť stravou alebo výživovými doplnkami. 

Článok aktualizovaný 4.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní