Ako sa prejavuje rakovina prostaty? Neignorujte tieto signály!

Ako sa prejavuje rakovina prostaty? Neignorujte tieto signály!

Nedávno sme vám priniesli článok o ochorení zvanom varikokéla, ktoré trápi mužskú časť populácie. Dnes vám prinášame rovnako dôležité informácie o zákernej a v tomto prípade i veľmi vážnej chorobe mužov, a to o rakovine prostaty. Onkologické ochorenia sú neustále obrovským strašiakom ľudí, pretože predstavujú častú príčinu úmrtí, i keď pre človeka sú stále nebezpečnejšie a rizikovejšie ochorenia ciev a srdca. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, čo zvyšuje riziko vzniku rakoviny prostaty, ako sa toto ochorenie prejavuje a akými spôsobmi je ho možné liečiť.

Čo by sme mali vedieť?

Pod pojmom rakovina prostaty rozumieme zhubné nádorové ochorenie predstojnice, respektíve prostaty, pričom najčastejšie hovoríme hlavne o karcinóme prostaty. Predstojnica predstavuje nepárový žľaznatý orgán v tvare gaštanu s hmotnosťou okolo 20 g, ktorý je súčasťou rozmnožovacej sústavy muža. Uložená je v blízkosti močového mechúra. Rakovina prostaty patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce nádorové ochorenia u mužov. V dôsledku určitých zmien v organizme dochádza k nekontrolovanému deleniu buniek v postihnutej oblasti a následne šíreniu nádorových buniek. Presné príčiny vzniku tejto choroby nie je možné jasne stanoviť, no známe sú mnohé rizikové faktory, ktoré k rozvoju rakoviny tohto druhu prispievajú.

Najvýraznejším rizikovým faktorom je v prvom rade vek. Výskyt ochorenia totiž rastie so stúpajúcim vekom, pričom o niečo častejšie sa rakovina prostaty vyskytuje u mužov po 50. až 65. roku života. Táto choroba však neobchádza ani mladšie ročníky. Významný vplyv má aj genetika. Viac ohrození sú jedinci, u ktorých sa už toto ochorenie vyskytlo v rodinnej anamnéze. Vplyv môže mať i to, odkiaľ človek pochádza. Nižší počet výskytov rakoviny prostaty je napríklad zaznamenaný v Ázii. Okrem toho sa na rozvoji ochorenia môžu podieľať i hormonálne zmeny v tele či životný štýl a stravovacie návyky muža. Rizikové je fajčenie, obezita, nadmerná konzumácia červeného mäsa, nedostatok vitamínu D aj nadmerný príjem tukov.

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudských svaloch: Ktorý je najmenší a ktorý najväčší?

prejavy rakoviny prostaty

Zdroj: Shutterstock®

Tieto signály neignorujte!

Konkrétne prejavy rakoviny prostaty u jednotlivých pacientov môžu byť odlišné. Niektoré nádory sú totiž menej invazívne a rozvíjajú sa dlhú dobu. Naopak, u niektorých môžu byť nádory agresívnejšie a môžu rýchlo metastázovať. Vo všeobecnosti sú však prvotné fázy rakoviny prostaty často bezpríznakové, čiže postihnutý jedinec o vznikajúcom probléme ani nevie. Ak sa v tomto štádiu rakovina odhalí, často je to len náhodou počas preventívnych prehliadok. Medzi prvotné príznaky ochorenia radíme najmä rozličné problémy s močením. Charakteristická je potreba často vyprázdňovať mechúr, a to hlavne v noci, pričom začať s močením je niekedy náročnejšie.

Vyskytnúť sa však môže i neschopnosť moč zadržať či dostatočne sa vyprázdniť. Rovnako býva príznakom slabý a prerušovaný prúd moču. V neskorších fázach ochorenia sa môže vyskytnúť bolesť pri močení či krv v moči. Nemenej bežné sú problémy s erekciou. Najmä v prípade metastáz je u postihnutého často prítomná chronická bolesť v dolnej časti chrbta aj v oblasti panvy a hornej časti stehien. Okrem toho sa pridávajú i menej špecifické prejavy, ktoré sa však často vyskytujú pri mnohých druhoch rakoviny, ako aj rozličných iných ochoreniach, a to je napríklad únava, slabosť, nechutenstvo alebo chudnutie.

liečba rakoviny prostaty

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú možnosti liečby?

Ako aj pri iných druhoch rakoviny, tak aj v prípade rakoviny prostaty je rozhodujúca včasná diagnostika ochorenia. Práve preto je nevyhnutné sledovať svoj zdravotný stav a prípadné zdravotné problémy vždy konzultovať s lekárom. Kedže je rakovina prostaty často v prvých fázach bezpríznaková, nevyhnutné sú v tomto smere pravidelné prehliadky u lekára. Dbať by na to mali najmä jedinci v rizikových skupinách, a to hlavne starší muži. Platí, že čím skôr je rakovina prostaty diagnostikovaná, tým vyššia je šanca na úplné vyliečenie. Dobrou správou pritom je, že pri včasnej diagnostike a dôslednej liečbe býva prognóza ochorenia pomerne dobrá.

Liečbu stanovuje lekár po diagnostike ochorenia a dôkladnom určení zdravotného stavu konkrétneho pacienta. Pri liečbe rakoviny prostaty sa často postupuje ako pri liečení iných druhov rakoviny. V niektorých prípadoch, najmä pri pomaly rastúcich nádoroch, je zdravotný stav pacientov a vývoj ochorenia určitú dobu len monitorovaný. Možnosťou je aj rádioterapia alebo hormonálna liečba a taktiež sa často pristupuje k chirurgickému zákroku, pri ktorom sa nádor odstráni. Potrebné môže byť celkové odstránenie prostaty a niekedy aj semenníkov.

Pozri aj: 5 dôvodov, prečo používať avokádový olej: Čo urobí pre vaše zdravie a krásu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní