Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu C? Toto je 5 typických prejavov!

Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu C? Toto je 5 typických prejavov!

Vitamín C asi nie je potrebné nijako zvlášť predstavovať. Vieme, že je veľmi dôležitý pre obranyschopnosť organizmu, podporuje hojenie rán a má silné antioxidačné účinky. Spomenúť môžeme ešte jeho vplyv na tvorbu bielych krviniek a kolagénu. Kyselina askorbová, ako vitamínu C inak hovoríme, tiež pôsobí na pevnosť stien krvných ciev či dobrý stav zubov. Nedostatok tejto látky sa dokáže rýchlo prejaviť v podobne zhoršeného zdravia. Charakteristickým príznakom deficitu vitamínu C je ochorenie zvané skorbut.

Skorbut sa však dnes objavuje už vzácne a k jeho rozvoju vedie skutočne dlhodobý a výrazný nedostatok tohto dôležitého vitamínu. Týmto ochorením kedysi trpeli napríklad námorníci. My si však môžeme spomenúť niekoľko ďalších príznakov deficitu kyseliny askorbovej, ktoré je možné spozorovať aj na vlastnom tele. Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu C? Zistíte to v nasledujúcom článku!

Pozri aj: Aké sú prejavy nedostatku vitamínu D? Tieto príznaky neprehliadaj!

nachladnutie

Zdroj: Shutterstock®

1. Slabá odolnosť voči infekciám

Medzi najčastejšie príznaky nedostatku vitamínu C radíme hlavne zníženú obranyschopnosť. Ak telu táto látka chýba, je pre neho oveľa ťažšie sa pred infekciami ubrániť. V prípade, že ste často nachladnutý alebo pomerne ľahko chytíte napríklad chrípku, skúste telu dodať viac dôležitého vitamínu. Aj jeho menší deficit môže dokonca zvýšiť riziko vzniku rozličných chronických zápalových ochorení. Vďaka dostatočnej funkcii imunitného systému je naopak organizmus lepšie chránený pred infekčnými a vírusovými chorobami.

2. Pomalé hojenie rán

Ak spozorujete pomalšie hojenie aj menej vážnych kožných rán, mali by ste vedieť, že za tým môže stáť práve deficit kyseliny askorbovej. Kvôli nedostatku vitamínu C však trpí celá pokožka. Môže byť veľmi suchá a šupinatá, dokonca môže strácať elasticitu a rýchlejšie starnúť. Okrem toho je typickým znakom nedostatku vitamínu C aj lámavosť nechtov či vlasov. Dostatočnú hladinu tejto látky podporíte konzumáciou kivi, jahôd, červenej papriky aj brokolice.

zápal ďasien

Zdroj: Shutterstock®

3. Problémy s ďasnami

V prípade nedostatku kyseliny askorbovej môžu jedinca potrápiť i rozličné problémy s ďasnami. Časté je najmä krvácanie a zápaly ďasien. Pridružiť sa môžu aj opuchy. Nedostatočný príjem vitamínu C môže mať však veľmi negatívny vplyv aj na zuby. V dôsledku poruchy funkcie spojivového tkaniva môže dôjsť až k uvoľňovaniu a kývaniu zubov a pri výraznom deficite dokonca až k ich vypadávaniu. Okrem nepríjemností s ďasnami a zubami sa pri nedostatku vitamínu C môžu objaviť aj problémy s kĺbmi a u mladých jedincov dokonca i poruchy kostí.

4. Únava a spomalený metabolizmus

Ďalším prejavom nedostatku vitamínu C je aj nadmerná únava. Ak sa cítite často vyčerpaný a bez energie, ste menej produktívny, ťažšie vstávate z postele alebo pociťujete nechuť až akúsi slabosť, určite neváhajte do svojho jedálnička zaradiť väčšie množstvo potravín, ktoré sú dobrým zdrojom kyseliny askorbovej. Okrem toho vedie deficit tejto látky aj k spomaleniu metabolizmu. Pre jeho dobrú funkciu je nevyhnutná správna životospráva aj pohyb.

anémia

Zdroj: Shutterstock®

5. Chudokrvnosť

Za príčinu chudokrvnosti, respektíve anémie sa najčastejšie považuje nedostatok železa. Vedeli ste však o tom, že vinníkom môže byť i nízka hladina vitamínu C v organizme? Práve táto látka má totižto priaznivý vplyv na vstrebávanie železa, ktoré je pre správnu funkciu červených krviniek nevyhnutné. Typickým prejavom nedostatku vitamínu C je nakoniec i vysoká náchylnosť na tvorbu modrín či časté krvácanie z nosa.

Odporúčame: Ako naklíčiť mungo fazule? Pochutnaj si na zdravých klíčkoch aj ty!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní