INTERMITTENT FASTING: 5 spôsobov prerušovaného pôstu

INTERMITTENT FASTING: 5 spôsobov prerušovaného pôstu
  • 30.07.2022
  • Zuzana Andrášová

Intermittent fasting – prerušovaný pôst je spôsob, ktorý je jedným z najpopulárnejších trendov v poslednom desaťročí. Mnohým ľuďom pomáha kontrolovať chuť do jedla a váhu. Zároveň podporuje optimálne zdravie. Môžete teda schudnúť bez toho, aby ste veľmi zmenili svoj jedálniček.

Portál Healthline však upozorňuje, že prerušovaný pôst nemusí byť vhodný pre každého. Dôvody sú rôzne. Môže ísť o zdravotné ťažkosti alebo postup Intermittent fasting nezodpovedá predstave o výživnej a udržateľnej strave.

Pozri aj: Mladá žena trpí nezvyčajnou chorobou: Voda a pot jej spôsobujú muky

Prerušovaný pôst

Metóda prerušovaného pôstu je založená na striedaní časových úsekov, kedy jete a času, kedy sa postíte. Počas doby postenia sa zdržíte konzumácie akýkoľvek kalórii. Postiť môžete od 12 do 40 hodín. Voda, káva a iné nekalorické nápoje sú počas pôstu dovolené. Jesť však nesmiete jedlá a nápoje s obsahom kalórii.

Pre mužov sa odporúča režim 16/8 a u žien 14/10. Prvé číslo označuje hodiny, ktoré nejete, druhé číslo hodiny, počas ktorých jete.

Ako reaguje vaše telo na čas pôstu a čas jedenia? Ak niečo zjete, do vašej krvi sa začne vyplavovať inzulín. Ten spaľuje cukry prijaté z potravy. V tomto čase telo nemá dôvod siahať po tukových energetických zásobách. Ak však nastane čas predlženej pauzy medzi jedlom, telo je nútené siahnuť práve na nahromadený tuk.

Vzorce Intermittent fasting

Prerušovaný pôst môžete vyskúšať na 5 rôznych spôsobov: 

  1. Časovo obmedzené stravovanie - zahŕňa v sebe už spomínané hodiny pôstu a jedenie v zostávajúcich hodinách. Ak si zvolíte metódu 14/10, 14 hodín budete bez jedla a do desiatich hodín si môžete rozložiť napríklad 3 chody jedla.
  2. Diéta 5:2 - zahŕňa v sebe stravovanie ako ste bežne zvyknuté počas 5 dní v týždni. Počas zvyšných dvoch dní obmedzte príjem kalórii na 500 až 600.
  3. Eat Stop Eat - zahŕňa 24-hodinový pôst raz alebo dvakrát týždenne.
  4. Pravidelný pôst – počas tohto vzorca stravovania striedate deň pôstu s dňom jedenia, čiže jete každý druhý deň.
  5. Diéta bojovníka – počas nej jete malé množstvá ovocia a zeleniny počas dňa, v noci si dáte jedno hlavné jedlo.

A ako by mal vyzerať váš jedalníček? Mal by vychádzať z princípu zdravého stravovania. Obsahovať by mal zeleninu, bielkoviny, vlákninu, kvalitné tuky a sacharidy.

Neprehliadni: Psyllium – TOP pomocník proti zápche. Čo ďalšie dokáže?

Komu nie je určený prerušovaný pôst?

Prerušovaný pôst sa vo všeobecnosti považuje za bezpečný. Najlepšie je však v začiatkoch postupovať opatrne.

Obmedzenie príjmu kalórií na dlhší čas môže byť nebezpečné pre:

  • deti a dospievajúcich,
  • pre tehotné alebo dojčiace ženy,
  • pre ľudí s cukrovkou,
  • pre ľudí, ktorí užívajú určité lieky,
  • pre ľudí s poruchami príjmu potravy.

Predtým, ako sa pustíte do prerušovaného hladovania alebo iných výrazných zmien vo vašom stravovaní, poraďte sa s odborníkom, ktorý vám pomôže bezpečne začať.

Odporúčame: Siahnite denne po malinách či černiciach, vaše telo sa vám poďakuje


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní