Trojdňová vojenská diéta sľubuje rýchly úbytok váhy. Ako je to s ňou v skutočnosti?

Trojdňová vojenská diéta sľubuje rýchly úbytok váhy. Ako je to s ňou v skutočnosti?

Nie je diéta ako diéta. Hoci sa nám diéty spájajú predovšetkým s chudnutím, v prvom rade ide o predpísaný spôsob stravovania najmä pri rôznych chorobách. Takáto úprava stravovania môže byť potrebná napríklad pri ochoreniach pečene a žlčníka, ale aj pri infekčných či chronických zápalových chorobách tráviaceho traktu, dokonca i pri liečbe dny či vysokého cholesterolu a mnohých iných chorôb, pri ktorých zmena stravovacích návykov dokáže priaznivo vplývať na zdravotný stav jedinca. 

No a niekedy je cieľom diéty i spomínané znižovanie telesnej hmotnosti. Existuje obrovské množstvo diét, ktoré sľubujú rýchle či výrazné chudnutie. Nie každá diéta však môže byť vhodná. Kým niektoré diéty sú založené na racionálnom stravovaní, pri iných sa stretávame s výrazným znižovaním prijatých kalórií či vyraďovaním veľkého počtu potravín z jedálnička. Dnes sa pozrieme na takzvanú vojenskú diétu, ktorá sľubuje naozaj rýchly úbytok váhy, pričom trvá len tri dni. Je pre naše telo vôbec vhodná?

Čo je vojenská diéta?

Počuli ste už o takzvanej vojenskej diéte, ktorá je v zahraničí známa aj ako military diet či army diet? Jej pôvod možno hľadať v Amerike, a to podľa niektorých zdrojov priamo v americkej armáde. Údajne ju dodržiavali vojaci, keď potrebovali za pár dní značne schudnúť. Nech je pôvod vojenskej diéty akýkoľvek, tento diétny plán sľubuje stratu viac ako 4 kg počas týždňa, a to pri dodržaní stanoveného trojdňového jedálnička. Vojenská diéta teda funguje tak, že človek sa tri dni stravuje podľa určeného plánu a zvyšné štyri dni si dáva pauzu. 

Táto diéta je pomerne prísna a striktná a spočíva najmä vo výraznom znížení príjmu kalórií. Obvykle sa počas dňa pri vojenskej diéte konzumuje približne 1000 až 1400 kcal. To je skutočne nízky kalorický príjem, preto sa odporúča dodržiavať diétu maximálne tri dni a zvyšok týždňa si dať pauzu. Pre úspešné chudnutie sa však aj zvyšné štyri dni v týždni odporúča prijímať o trochu nižší počet kalórií a hlavne jesť zdravo a vyvážene. Tento model trojdňovej diéty a štvordňovej pauzy je následne možné podľa potreby opakovať ďalší a ďalší týždeň až do dosiahnutia požadovaného úbytku váhy. 

Odporúčame: Čo je to kondícia? Jej 5 hlavných prvkov vás naozaj prekvapí!

jedálniček

Zdroj: Shutterstock®

Stravovanie pri vojenskej diéte

Vojenská diéta má striktne daný jedálniček a povolené sú len minimálne obmeny, a to napríklad v prípade vegetariánstva či nejakých potravinových alergií a intolerancií.

  • Mäso je v takomto prípade možné nahradiť rovnakým množstvom tofu alebo šošovicou, klasické párky zase tofu párkami, tuniaka napríklad hummusom a avokádom (stanovené množstvo tuniaka za 2 PL hummusu a polku avokáda).
  • Pri vegánstve možno 1 vajce nahradiť 1/2 avokáda.
  • Pri alergii na arašidy je podľa možností vhodné použiť napríklad mandľové maslo.
  • Možné je tiež zamieňať kusy ovocia a zeleniny. Napríklad polovicu banána nahradia 2 kivi či 2 marhule, 1 jablko možno nahradiť slivkou alebo broskyňou, mrkvu rovnakým množstvom tekvice alebo repy. 

Pitný režim by mal pozostávať z vody (aspoň 2 l), z nápojov je povolená káva bez cukru a mlieka a nesladený čaj. Jedlo je počas dňa rozdelené len do troch chodov, medzi ktorými by človek nemal konzumovať žiadne malé druhy občerstvenia. Pri tepelnej úprave potravín je povolené iba varenie vo vode alebo príprava na pare. Vo všeobecnosti sa pri chudnutí odporúča kombinovať úpravu stravy so zvýšením fyzickej aktivity. Avšak pri vojenskej diéte nie je výraznejšia fyzická záťaž vhodná, keďže človek prijíma nízke množstvo kalórií. Počas trojdňovej diéty sú vhodné maximálne prechádzky. 

Jedálniček:

Jedálniček na 1. deň:

  • raňajky – 1/2 grapefruitu, 1 krajec toastu, 2 PL kvalitného arašidového masla, šálka čiernej kávy alebo čaju,

  • obed – 1 krajec toastu, 1/2 šálky tuniaka, šálka čiernej kávy alebo čaju,
  • večera – 1 pohár zelených fazuliek, 85 g ľubovoľného mäsa (tofu), 1/2 banánu, 1 malé jablko, 1 pohár vanilkovej zmrzliny.

Jedálniček na 2. deň:

  • raňajky – 1 krajec toastu, vajce natvrdo, 1/2 grapefruitu, šálka čiernej kávy alebo čaju,

  • obed – 1 šálka cottage syru, vajce natvrdo, 5 slaných sušienok,
  • večera – 100 g varenej brokolice, 2 párky, 1/2 šálky varenej mrkvy, 1/2 banánu, 1/2 pohára vanilkovej zmrzliny.

Jedálniček na 3. deň:

  • raňajky – 5 slaných sušienok, 1 plátok syra, malé jablko, šálka čiernej kávy alebo čaju,

  • obed – 1 krajec toastu, 1 vajce natvrdo alebo namäkko, 
  • večera – 1 šálka tuniaka, 1/2 banánu, 1 pohár vanilkovej zmrzliny. 

Výhody a nevýhody vojenskej diéty

Podobne ako iné diéty, tak aj v súvislosti s vojenskou diétou môžeme hovoriť o viacerých výhodách a naopak aj nevýhodách. Veľkým plusom vojenskej diéty je v prvom rade jej účinnosť, a to v pomerne krátkom čase. Na druhú stanu však takýto spôsob stravovania nie je dlhodobo udržateľný, keďže táto diéta je pomerne striktná. Zároveň platí, že jej dlhodobé dodržiavanie ani nie je zdraviu bezpečné, a to nielen pre nízky príjem kalórií. 

Výhody vojenskej diéty možno zhrnúť nasledovne:

  • je vhodná na rýchle schudnutie (napríklad pred nejakou špeciálnou udalosťou), alebo ako odrazový mostík pred dlhodobým chudnutím,

  • z hľadiska pravidiel je pomerne jednoduchá na dodržiavanie (keďže má striktne daný jedálniček a všetky potraviny sú ľahko merateľné, jedlá sa dajú ľahko pripraviť),
  • povoľuje menšie obmeny jedálnička v prípade istých obmedzení v stravovaní (vegetariánstvo, vegánstvo, intolerancie a pod.),
  • nevylučuje potravinové skupiny (zahŕňa príjem bielkovín, tukov, cukrov, ovocia i zeleniny),
  • nie je potrebné cvičenie.

Oproti tomu sa vojenská diéta môže spájať s nasledujúcimi nevýhodami a rizikami:

  • telu poskytuje príliš nízky podiel kalórií, v dôsledku čoho sa môže spájať s nedostatkom energie,

  • neučí človeka k dobrým stravovacím návykom,
  • zahŕňa aj spracované potraviny, napr. zmrzlinu, párky a pod.,
  • príjem všetkých živín nemusí byť v požadovanom množstve, 
  • rozhodne nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy, ako aj osoby so zhoršeným zdravotným stavom.

Odporúčame: 15-minútový ranný tréning: Lepšie sa deň naštartovať ani nedá!

ako schudnúť

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na jojo efekt a následky prísnych diét!

Vojenská diéta sa môže javiť ako dobrý pomocník pri potrebe rýchlo zhodiť zopár kíl. Na druhú stranu s ňou však nemožno počítať ako s dlhodobým pomocníkom na udržiavanie si vhodnej telesnej hmotnosti. S vojenskou diétou, ako aj mnohými ďalšími krátkodobými prísnymi diétami, sa môže spájať ešte jeden problém, a tým je jojo efekt. Vojenská diéta možno počas niekoľkotýždňových cyklov zabezpečí pokles váhy, no ak sa následne človek vráti v rámci stravovania do starých koľají, je veľká pravdepodobnosť, že sa vrátia i prebytočné kilá. 

Rôznorodé prísne diéty sú však nevhodné nielen z dôvodu takmer istého jojo efektu, ale v prvom rade je potrebné myslieť na to, že majú negatívny vplyv na naše zdravie. Jednostranná a nevyvážená strava, prípadne kombinovaná s nízkym kalorickým príjmom, neposkytuje telu dostatok energie a živín, čo vedie k podvýžive. Podvýživa môže byť následne príčinou oslabenia imunity, nadmernej únavy, tráviacich ťažkostí, problémov s kosťami, vlasmi aj pokožkou a môže zvyšovať riziko mnohých ochorení. 

Pri potrebe schudnúť odborníci vždy odporúčajú primeraný kalorický deficit, vyváženú a zdravú stravu a dostatok pohybu. Pre následné udržiavanie si zdravej telesnej hmotnosti je nevyhnutný primeraný príjem kalórií a opäť zdravá strava s dostatkom fyzickej aktivity. 

- Anketa

AKÝ JE VÁŠ VZŤAH K DIÉTAM?

Odpovedalo 18 ľudí  

Z času na čas si doprajem nejakú krátku diétu.
22%
Dávam prednosť dlhodobej racionálnej a zdravej strave.
56%
V jedle sa nijako neobmedzujem.
22%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní