Ako si vybrať zdravé müsli? Týmto sa v obchode oblúkom vyhnite!

Ako si vybrať zdravé müsli? Týmto sa v obchode oblúkom vyhnite!

Zdravá strava je pre udržiavanie si pevného zdravia veľmi dôležitá. Naše telo potrebuje všetky základné živiny, minerály, vitamíny i ďalšie látky, aby mohlo správne fungovať. Ideálne je pritom konzumovať niekoľko menších porcií jedla denne, prostredníctvom ktorých telu dodáme dostatok bielkovín, sacharidov i zdravých tukoch. Zabúdať by sme pritom nikdy nemali na raňajky. Význam raňajok je skutočne nezanedbateľný. Toto prvé jedlo dňa dodá telu dostatok energie, ktorá je nevyhnutná pre úspešný štart do nového dňa. Kvalitnými raňajkami naštartujeme metabolizmus a vyhneme sa ospalosti, zníženej koncentrácii i tráviacim ťažkostiam.

A čo si na tanier v ranných hodinách naservírovať? Mnohí obľubujú rozličné müsli a raňajkové cereálie, ktoré stačí pridať do mlieka alebo jogurtu a raňajky sú na svete za pár minút. Tu by sa mohlo zdať, že hovoríme o vcelku zdravých raňajkách. Najmä celozrnné výrobky sú bohaté na potrebnú vlákninu, ktorá u človeka zvyšuje pocit nasýtenia a stará sa o správnu činnosť čriev. V müsli sa navyše mnohokrát ukrýva sušené ovocie, rozličné semienka či oriešky, ktoré sú plné dôležitých vitamínov. Kde je teda problém? Pravdou je, že müsli a raňajkové cereálie sú neraz veľmi zradné a aj keď majú na sebe nálepku zdravej potraviny, opak je pravdou. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ktoré müsli zdravé rozhodne nie sú a na čo všetko si treba dať pri ich nákupe pozor. 

Odporúčame: Hľadáte prírodný liek na vysoký tlak? Bylinkári odporúčajú túto rastlinu!

nezdravé müsli

Zdroj: Shutterstock®

V čom je najväčší problém?

Problémom müsli a raňajkových cereálií je, samozrejme, ich zloženie, ktoré vo väčšine prípadov vôbec nie je ideálne. Jednou z hlavných ingrediencií veľkého množstva rozličných cereálnych zmesí je totiž obyčajný cukor v rôznych podobách. V zložení môžeme nájsť glukózu alebo fruktózu i glukózovo-fruktózový sirup, vďaka čomu sú také sladké a chutné. Ich chuť aj farba a vzhľad sú navyše upravované taktiež rozličnými arómami a farbivami. Okrem toho väčšina z nich ukrýva aj rôzne zahusťovadlá či emulgátory a rovnako sú neraz plné trans-mastných kyselín.

Ďalším negatívom mnohých müsli a raňajkových cereálií je aj to, že obsahujú len minimum ovocia či orechov. Aj keď je ich príchuť uvedená i zobrazená na obale, neraz ju zaručujú len umelé zvýrazňovače chuti. Obsah orieškov by ste pritom mohli spočítať na jednej ruke. Problémom je taktiež obsah kandizovaného ovocia, ktoré na rozdiel od sušeného obsahuje ešte ďalší pridaný cukor. Nuž, pravdou je, že sladučké zapekané müsli s kúskami čokolády alebo raňajkové cereálie v podobne farebných guľôčok či mušličiek môžeme skôr zaradiť do kategórie sladkostí. Rozhodne ich nie je možné použiť na prípravu zdravých raňajok.  

domáce müsli

Zdroj: Shutterstock®

Čo tak skúsiť domáce?

Samozrejme, ani zďaleka nemôžeme všetky müsli hádzať do jedného vreca. Výber v obchodoch je skutočne široký, preto si treba vedieť v prvom rade správne zvoliť. Ako na to? Nuž, bez čítania zloženia produktu to pravdepodobne nepôjde. Pri kúpe cereálií v prvom rade skontrolujte obsah cukru. Dobrým znamením je, ak už vpredu na obale je uvedené, že dané müsli sú bez pridaného cukru. Vo všeobecnosti sa je možné riadiť tým, že zdravé a kvalitné müsli by mali mať čo najjednoduchšie a najčistejšie zloženie. V ňom by mala v prvom rade dominovať zmes obilnín. Ideálne je, ak müsli obsahujú rozličné druhy celozrnných vločiek. Chuť pridá sušené ovocie, ktoré je prirodzene sladké. Dosladenie müsli medom či javorovým sirupom nie je nežiaduce. Do tretice sú v zdravých a kvalitných cereáliách vítané semená a oriešky, ktoré sú zdrojom zdravých tukov.

Naopak, prítomnosť aróm, farbív a ďalších prídavných látok v zložení nie je vhodná. Nakoniec máme pre vás ešte jeden tip. Ak vás nebaví v obchodoch hľadať naozaj kvalitné müsli, z ktorých si budete môcť pripraviť zdravé raňajky, vyrobte si ich ľahko a rýchlo v pohodlí domova. Stačí, ak si pripravíte zmes zo svojich obľúbených ingrediencií. Základom sú ovsené, špaldové či pohánkové vločky. K nim pridajte tekvicové či slnečnicové semená, mandle, lieskovce, kešu orechy či vlašské orechy. Skvelou prísadou do domácich müsli je napríklad sušený kokos. Ďalej sa do nich hodia sušené hrozienka, banány aj papája. Zmes môžete dochutiť škoricou. Ak máte radi chrumkavé a sladšie müsli, do pripravenej zmesi pridajte trochu medu a kokosového oleja a dochrumkava ju upečte v rúre. Vyrobíte si tak chutnú granolu. Keď vychladne, uskladnite ju v sklenej nádobe. Ráno ju už len stačí pridať do mlieka či jogurtu. 

Bude vás zaujímať: TOP zaujímavosti o očiach: Tieto fakty vás prekvapia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní