Najlepšia domáca granola – plná živín a s chuťou čokolády

Najlepšia domáca granola – plná živín a s chuťou čokolády

    • Zdieľaj:
  • 0

Ak dávate prednosť sladkým raňajkám, ktoré sú navyše hotové raz-dva, dnes si prídete na svoje. Prinášame totiž tip na chutnú domácu granolu s orechmi a čokoládou. Ak neviete, čo je granola, predstaviť si ju môžete ako do chrumkava upečené müsli. Ide skrátka o druh raňajkových cereálií, ktoré pozostávajú vo väčšine prípadov z ovsených vločiek a ďalších ingrediencií, ako sú orechy, semienka, sušené ovocie a mnohé ďalšie. K tejto zmesi sa obvykle pridá nejaké sladidlo a tuk a všetko sa to spolu do zlatista upečie v rúre. Hotovú granolu možno podávať s mliekom, jogurtom, alebo aj ovocnou smoothie kašou.

Chutnú granolu v rôznych príchutiach ľahko zoženiete aj v obchode. Prečo si ju však radšej pripraviť doma? V prvom rade, ak sa granolu rozhodnete pripraviť doma, namiešať si ju môžete presne podľa svojej chuti. Druhou výhodou je fakt, že budete presne vedieť, čo sa skrýva v jej zložení. Nebudete tak musieť študovať zloženie na obale kupovaných cereálií. Raňajkové cereálie totiž bývajú neraz plné cukru a glukózovo-fruktózového sirupu. Domácu granolu môžete osladiť o niečo zdravšími sladidlami a v primeranom množstve. 

Ak si chcete pripraviť domácu granolu do zásoby a mať ju po ruke počas týždňa na prípravu rýchlych raňajok, postupovať môžete podľa receptu nižšie. Chutná čokoládová granola vám hneď z rána pridá dostatok živín a energie. Ovsené vločky sú plné polysacharidov a vlákniny, orechy zase bielkovín. Skúsite ju tiež?

Skúste aj: TIP na raňajky či olovrant – chutná fit tvarohová nátierka s mrkvou

čokoládová granola

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 450 g ovsených vločiek
  • 90 ml kokosového oleja
  • 180 ml javorového sirupu (alebo agáve sirupu, medu)
  • 45 g strúhaného kokosu 
  • 150 g horkej čokolády
  • 45 g kakaa
  • 120 g orechov (mandle, lieskovce, kešu)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipku soli

Postup prípravy:

  • Rozpustený kokosový olej, javorový sirup a vanilkový extrakt dôkladne zamiešame vo väčšej miske.
  • Následne do zmesi pridáme ovsené vločky s kokosom a vybranými druhmi orechov. Opäť premiešame. 
  • K zmesi nakoniec pridáme aj na malé kúsky posekanú horkú čokoládu, kakao a soľ.
  • Vymiešanú zmes na prípravu chrumkavej granoly rovnomerne rozprestrieme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C na asi 25 až 35 minút. Počas pečenia je vhodné zmes párkrát v rúre premiešať.
  • Upečenú a vychladnutú granolu uschováme v dobre uzatvárateľnej nádobe. Kedykoľvek pripravená na podávanie. Dobrú chuť!

TIP: Pri príprave granoly podľa uvedeného receptu neváhajte s niektorými ingredienciami aj trochu experimentovať, prípadne pridajte iné ingrediencie podľa chuti. Granolu môžete napríklad upiecť bez pridania kakaa a čokolády, pričom po upečení do nej prisypete obľúbené sušené ovocie – kúsky ananásu, hrozienka alebo brusnice. Záleží len na vašej chuti, prípadne na tom, čo doma nájdete.


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Zriedkavý Hodgkinov lymfóm – ktoré z bežných príznakov neignorovať?!
ZDRAVIE A PREVENCIA

Zriedkavý Hodgkinov lymfóm – ktoré z bežných príznakov neignorovať?!

  • 0
  • 19.05.2022
Karnozín a jeho účinky – ako pôsobí na ľudský mozog a celé telo?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Karnozín a jeho účinky – ako pôsobí na ľudský mozog a celé telo?

  • 0
  • 17.02.2022
Saturejka a jej použitie – ako ju pestovať a na čo je dobrá?
DOM A ZÁHRADA

Saturejka a jej použitie – ako ju pestovať a na čo je dobrá?

  • 0
  • 11.05.2022