KVÍZ: Krv a krvné skupiny – čo o nich viete?

KVÍZ: Krv a krvné skupiny – čo o nich viete?

Ľudská krv predstavuje nesmierne vzácnu tekutinu. Ide o kvapalné tkanivo, ktoré pozostáva z krvných buniek rozptýlených v krvnej plazme. Má typicky červené sfarbenie, no je svetlejšia, keď je okysličená a naopak tmavočervená, keď je odkysličená. V ľudskom tele plní krv mnoho dôležitých funkcií a jednou z nich je práve transport kyslíka v tele, tkanivá tiež zásobuje živinami. Okrem tohto sa podieľa na rozvádzaní hormónov v tele, ako aj odvádzaní odpadových produktov, dokonca sa podieľa na ochrane tela pred infekciami, keďže jej súčasťou sú aj zložky imunitného systému. 

Čo všetko viete o svojej krvi?

O ľudskej krvi, latinsky sanguis, by sme toho mohli rozprávať skutočne veľa, a to nielen o jej zložení či funkciách, ale napríklad aj o krvných skupinách, na ktoré obvykle krv delíme. Delenie z hľadiska krvných skupín je pritom nesmierne dôležité. Poukazuje totiž na to, že hoci krv vyzerá na prvý pohľad rovnako, rovnaká u každého jedinca rozhodne nie je. Na to treba myslieť napríklad aj pri transfúzii krvi. Človeku, ktorý potrebuje krv, totiž môže byť poskytnutá iba krv, ktorá je kompatibilná s tou jeho. 

Okrem toho ešte môžeme spomenúť, že dokonca i v súvislosti s krvou sa môžu vyskytnúť viaceré zdravotné problémy i vážne ochorenia. Napríklad sepsa, ktorú ľudovo často nazývame otrava krvi, je potenciálne život ohrozujúci stav, počas ktorého, v jednoduchosti povedané, dochádza k jej zaplaveniu baktériami a rôznymi toxínmi. Čo všetko by sme o svojej krvi mali vedieť? Čo viete o jej ochoreniach, krvných skupinách a ďalších dôležitých faktoroch? Overte svoje vedomosti v našom kvíze!

Ďalší kvíz: Baktérie a vírusy – máte o nich dostatok vedomostí?

  • Kvíz: Krv a krvné skupiny

  • 1 / 10

Približne koľko percent hmotnosti nášho tela tvorí krv?

  • 4 %
  • 8 %
  • 15 %
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní