Ako funguje tabletka po? Môže mať vedľajšie účinky?

Ako funguje tabletka po? Môže mať vedľajšie účinky?

V súčasnej dobe majú páry rôznorodé možnosti, ako pri pohlavnom styku zabrániť počatiu a predísť neželanému tehotenstvu. Medzi pravdepodobne najvyužívanejšie druhy antikoncepcie môžeme zaradiť prezervatívy alebo hormonálne antikoncepčné tablety, no k účinným antikoncepčným metódam patrí napríklad aj vnútromaternicové teliesko, vaginálny krúžok, pesar, antikoncepčný implantát či antikoncepčné injekcie. Menované typy antikoncepcie, ale aj mnohé ďalšie, spravidla podľa účinku a princípu fungovania delíme na hormonálne a nehormonálne. Obvykle má každá z týchto metód určité výhody a zároveň nevýhody, preto je ich výber potrebné dobre zvážiť. A čo takzvaná tabletka po, čiže tabletka po pohlavnom styku? 

Čo je tabletka po?

Tabletka po, tiež núdzová antikoncepčná tabletka či postkoitálna antikoncepcia, predstavuje druh núdzovej antikoncepcie, ktorá sa využíva na prevenciu neželaného tehotenstva v prípade zlyhania bežne využívaných iných druhov antikoncepcie alebo v prípade úplne nechráneného pohlavného styku. Tabletka po má zloženie podobné klasickým antikoncepčným tabletkám, ktoré žena užíva pravidelne, no v tabletke po je koncentrácia prítomných hormónov omnoho vyššia.

Na Slovensku je dostupných niekoľko núdzových antikoncepčných tabletiek, ktoré obvykle obsahujú hormón levonorgestrel (napr. tablety Escapelle a Postinor) alebo látku ulipristal acetát (napr. tablety ellaOne). Tabletka po funguje viacerými spôsobmi, záleží na fáze menštruačného cyklu ženy.

  • Ak žena užila tabletku pred ovuláciou, tabletka zastavuje alebo posúva uvoľnenie vajíčka z vaječníka, čím sa zabráni oplodneniu vajíčka. 
  • Ak žena tabletku užije v čase, keď ovulácia už nastala, látky obsiahnuté v tabletke zahusťujú vaginálnu tekutinu, čím sa zabráni oplodneniu vajíčka. 

Ako užívať núdzovú antikoncepciu?

Použitie núdzovej antikoncepcie zahŕňa užitie jedinej tabletky v krátkom čase po nechránenom pohlavnom styku, a to najlepšie do 12 hodín, kedy je aj účinnosť najvyššia. Tabletky po dostupné na Slovensku však väčšinou fungujú tak, že ich je možné užiť do 72 hodín po nechránenom pohlavnom styku. Dostupná je však aj núdzová antikoncepcia s možnosťou použitia do 5 dní od pohlavného styku. 

Odporúčame: Tendinitída – ako sa prejavuje zápal šliach a ako mu predísť?

kde kúpiť tabletku po

Zdroj: Shutterstock®

Aká je jej účinnosť?

Účinnosť núdzovej antikoncepčnej tabletky závisí v prvom rade od toho, v akom čase od pohlavného styku ju žena užije. Výrobcovia obvykle udávajú účinnosť 99 %, ak je tabletka po užitá počas prvých 12 hodín a ak je užitá od 12 do 24 hodín, tak účinnosť 95 %. Potom už účinnosť tabletky klesá výraznejšie.

Napríklad pri jej užití na poslednú chvíľu, teda v posledný deň (49 až 72 hodín po pohlavnom styku), jej účinnosť môže byť už len 58 %. Účinnosť tabletky môžu ovplyvňovať i ďalšie faktory: 

  • niektoré lieky (napr. na liečbu epilepsie, tuberkulózy, doplnky stravy s ľubovníkom bodkovaným),
  • vyššia nadváha,
  • alkohol.

Čo ak je tabletka po užitá neskoro?

Tabletka po musí byť užitá v stanovenom čase, inak nie je zaručená jej účinnosť. Je potrebné zmieniť, že nejde o potratovú tabletku. Ak pred užitím tabletky došlo k oplodneniu vajíčka, účinnosť už bude prakticky nulová. Tabletka v tomto prípade nemá nijaký vplyv na tehotenstvo a vyvíjajúci sa plod.

Kde je tabletka po dostupná?

Núdzové antikoncepčné tabletky od rôznych výrobcov s účinnosťou do 72 alebo 120 hodín sú bežne dostupné v lekárňach. Na ich zakúpenie nie je potrebný predpis od lekára, sú voľnopredajné. Ceny sa líšia v závislosti od konkrétneho druhu, respektíve značky. V priemere však stojí tabletka po okolo 20 eur.

Odporúčame: HDL a LDL cholesterol – aký dopad majú na naše telo, cievy a srdce?

vedľajšie účinky tabletky po

Zdroj: Shutterstock®

Možné vedľajšie účinky tabletky po

Tabletka po je vo všeobecnosti bezpečná a s jej užívaním sa nespájajú žiadne vážnejšie či dlhodobé vedľajšie účinky. Väčšina žien po užití tabletky po nepociťuje žiadne vedľajšie účinky, no v niektorých prípadoch sa mierne a krátkodobé vedľajšie účinky dostaviť môžu. 

Dostaviť sa môžu nasledujúce nežiaduce účinky:

  • závraty, nevoľnosť a pocity na zvracanie,

  • zvracanie,
  • bolesti hlavy,
  • hnačka, 
  • precitlivenosť alebo bolesť prsníkov,
  • bolesť v spodnej časti brucha,
  • nepravidelné krvácanie do ďalšej menštruácie,
  • nezvyčajne bolestivá nasledujúca menštruácia,
  • kožné prejavy, ako napr. žihľavka (zriedkavo),
  • opuch tváre (zriedkavo).

Používanie núdzových antikoncepčných tabletiek sa v niektorých prípadoch skôr neodporúča, a to napríklad pri vážnejších zdravotných problémoch s pečeňou, pri predchádzajúcom mimomaternicovom tehotenstve, pri zápale vaječníkov či nádorovom ochorení (napr. rakovina prsníka či maternice). Tabletku po rozhodne nemožno použiť pri alergii na niektorú zo zložiek lieku. Ak si nie ste istá vhodnosťou použitia tabletky po v prípade, že máte iné zdravotné problémy alebo užívate iné lieky, neváhajte sa poradiť s lekárnikom alebo lekárom. 

Je možné núdzovú antikoncepciu užívať častejšie?

Núdzová antikoncepčná tabletka nie je náhradou za bežné formy antikoncepcie, nemožno sa na ňu spoliehať pravidelne a rovnako platí, že nie je ochranou pred sexuálne prenosnými chorobami. Mala by byť použitá len v skutočne núdzových prípadoch. Hoci je tabletka po všeobecne bezpečná, jej časté používanie môže mať negatívny vplyv na hormonálny systém ženy. Výrobcovia vo všeobecnosti uvádzajú, že použitie je možné maximálne jedenkrát počas jedného menštruačného cyklu, avšak odborníci odporúčajú po nej siahnuť maximálne dvakrát ročne. 

Avšak v prípade, ak žena po užití núdzovej antikoncepcie zvracala, a to do 3 hodín po užití, je potrebné vziať si ďalšiu tabletku. Ak sa zvracanie dostavilo neskôr, opätovné užitie tabletky nie je potrebné. Tabletku po nikdy neužívajte dvakrát za sebou ani s cieľom zvýšiť jej účinnosť! 

Odporúčame: Ako rýchlo spaľovať kalórie? Objavte najlepší šport na chudnutie!

Aktualizovaný článok: 13.2.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní