Psychológ alebo psychiater? Kedy navštíviť psychológa a kedy už vyhľadať psychiatra?

Psychológ alebo psychiater? Kedy navštíviť psychológa a kedy už vyhľadať psychiatra?
  • 24.02.2024
  • Lívia Diabelko Korenková

Téma oblasti duševného zdravia je vždy aktuálna. Je prirodzené, že sa človek počas života necíti dobre a vyhľadá pomoc, najmä ak je psychický tlak z okolia veľký. V súčasnosti už téma duševných problémov nie je tabu a čoraz viac ľudí prejaví záujem o tento druh pomoci. Problémami duševného zdravia sa zaoberajú aj rôzne organizácie.

Ak si nie ste úplne istí, a trápi vás otázka, či potrebujete navštíviť psychiatra alebo je pre vás vhodnejšia psychologická starostlivosť, pomôžeme vám zorientovať sa.

Psychológ vs. psychiater

Rozhodnutie o tom, kedy navštíviť psychológa alebo psychiatra, závisí od povahy vašich problémov, potrieb a psychických ťažkostí. V oboch profesiách sú odborníci na duševné zdravie, špecializujúci sa na liečbu duševných ochorení, ale môžu sa líšiť vo svojich metódach a v prístupe k liečbe. Rozdiel medzi psychológom a psychiatrom je aj vo vzdelaní. Ak máte akékoľvek psychické problémy, je najvhodnejšie vyhľadať pomoc niektorého z odborníkov.

Kto je psychiater?

Psychiater je lekár, má medicínske vzdelanie a atestáciu v odbore psychiatria. Špecializuje sa na diagnostiku a liečbu psychických porúch a duševných ochorení.

Kedy navštíviť psychiatra?

Vyhľadajte pomoc psychiatra ak máte závažné psychické poruchy ako sú halucinácie, silné depresie, samovražedné sklony alebo iné silné nepríjemné pocity. Intenzita vášho prežívania vám neumožňuje žiť bežný život a vykonávať každodenné činnosti, nachádzate sa v stave, kedy sú lieky potrebné.

Psychiater môže predpisovať lieky na liečbu duševných porúch a môže ponúknuť kombináciu liečby - psychoterapia a lieky. Psychoterapiu vykonáva už zväčša psychológ.

Kedy sú lieky potrebné?

Ak psychoterapia nestačí, vhodná je medikamentózna liečba. Farmakologická liečba je namieste, ak prežívame akútne stavy ako napr. samovražedné a seba trestajúce myšlienky, úmrtie a traumy v rodine, problémy s nespavosťou a iné. Ak nie je prítomná závažná psychická porucha, môžu byť podávané len na preklenutie istého obdobia. Pri užívaní je nutné dodržiavať odporúčania psychiatra.

Kto je psychológ?

Psychológ má vzdelanie v oblasti psychológie, zameriava sa na poskytovanie psychoterapie, diagnostiky psychických porúch a psychologického poradenstva.

Psychológ sa zameriava na psychologické aspekty problémov duševného zdravia a na psychoterapie.

Kto je psychoterapeut?

Psychoterapeut je odborník v oblasti psychoterapie a špecializuje sa na poskytovanie terapeutických služieb na liečbu psychických problémov a emocionálnych ťažkostí.

Môže to byť psychológ, psychiater alebo iný odborník s odborným školením v psychoterapii.

Väčšina psychológov si po štúdiu vysokej školy urobia psychoterapeutický výcvik vo vybranom smere. Psychoterapeutická liečba si zväčša vyžaduje viacero stretnutí a trvá nejakú dobu.

Neprehliadnite: 4 typy temperamentu: Objavte svoju osobnosť!

Kedy navštíviť psychológa/psychoterapeuta?

Psychológa môžete navštíviť, ak máte ťažkosti s riešením osobných problémov, stresu, máte medziľudské a vzťahové problémy, emocionálne ťažkosti, problémy nízkej sebaúcty alebo ak sa cítite nespokojní so svojím životom. Intenzita vášho prežívania ťažkostí vám veľmi významne neovplyvňuje bežné fungovanie v živote.

Psychológovia vám môžu pomôcť zlepšiť svoje duševné zdravie prostredníctvom rôznych terapeutických metód a techník, zväčša nepredpisujú farmakologickú liečbu.

Potrebujem výmenný lístok alebo odporúčanie praktického lekára?

Od roka 2021 výmenný lístok na vyšetrenie u psychológa alebo psychiatra nie je potrebný.

Ako sa objednať k psychológovi a ako sa objednať k psychiatrovi?

Je viacero možností ako vyhľadať pomoc psychológa alebo vyhľadať psychiatra. Spomínaní odborníci pracujú v ambulanciách a to buď súkromných alebo štátnych, čo ovplyvňuje cenu vyšetrenia alebo terapie. Najistejšie dohľadanie s aktuálnymi informáciami o odborných ambulanciách v mieste vášho bydliska je pomocou google prehliadača.

Čo ak potrebujem psychoterapiu pre dieťa?

Na psychické zdravie nášho dieťatka nás zvyknú upozorniť pedagógovia či už v materských alebo základných školách. Škola môže odporučiť návštevu psychológa a vtedy sa zväčša jedná o návštevu Centra poradenstva a prevencie (CPP), ktoré môže byť štátne alebo i súkromné. Ak potrebujete vyhľadať pomoc psychológa pre vaše dieťa z vlastnej vôle, alebo na odporúčanie lekára, vhodné je rovnako CPP alebo klinický psychológ so zameraním na prácu s deťmi.

Najčastejšie varovné signály

Je dôležité mať na pamäti, že varovné signály môžu byť rôznorodé a individuálne, ale ak sa niektoré z nich vyskytnú opakovane alebo spôsobujú významné nepohodlie, mohlo by to byť dobrým dôvodom pre hľadanie odbornej pomoci a psychologickej starostlivosti.

Varovné signály a najčastejšie duševné poruchy:

  • smútok, bezveselosť, strata záujmu alebo radosti zo života, problémy so spánkom (nespavosť alebo nadmerné spanie) a nedostatok energie

  • prežívanie intenzívnych obáv, nervozita, strachy, panické ataky, úzkostná porucha alebo fyzické príznaky úzkosti (napríklad zvýšené tep, závraty, tlak na hrudi)

  • zmeny v správaní, napr. agresivita, sebapoškodzovanie, nadmerné užívanie alkoholu alebo drog

  • izolácia od priateľov a rodiny, odďaľovanie sa od sociálnych aktivít

  • zmeny v stravovacích návykoch (obezita, anorexia, bulímia)

  • nepodložené obavy o bezpečnosť alebo prehnane vnímanie hrozieb

  • problémy vo vzťahoch, opakovanie konfliktov a ťažkosti v interakciách s inými ľuďmi

  • zhoršenie výkonu v práci alebo škole, neschopnosť sústrediť sa, problémy s pamäťou a zhoršený výkon

  • myšlienky na samovraždu alebo sebapoškodzovanie

Ak sa u vás objavia tieto signály neváhajte vyhľadať odbornú pomoc. Hľadanie pomoci je dôležitým krokom na ceste k zlepšeniu duševného zdravia a pohody.

Online poradenstvo

V súčasnosti viacero psychológov a psychoterapeutov využíva možnosť - psychoterapia aj online, z pohodlia domova. Online poradenstvo môže ponúknuť viacero výhod, najmä ľuďom trpiacim na úzkostné poruchy spojené so sociálnym kontaktom, ľuďom s obmedzenou možnosťou pohybu, ľuďom žijúcim v zahraničí, študentom na internáte a pod.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní