Prevencia preležanín a pľuzgierov: Čo robiť a ako sa im vyhnúť?

Prevencia preležanín a pľuzgierov je dôležitou súčasťou starostlivosti o pacientov, ktorí sú obmedzení pohybom. Tieto problémy môžu spôsobiť bolesť a nepohodlie a v niektorých prípadoch môžu viesť k vážnym komplikáciám.

V dnešnom článku sa pozrieme na spôsoby, ako zabrániť vzniku preležanín a pľuzgierov - vrátane pravidelného otáčania pacientov, používania špeciálnych vankúšov a matracov, starostlivosti o pokožku a ďalších preventívnych opatrení. Buďte pripravení a chráňte svojich blízkych pred týmito bolestivými stavmi.

Starostlivosť o ľudí, ktorí sú obmedzení pohybom

Starostlivosť o ľudí, ktorí sú obmedzení pohybom, je veľmi dôležitá. Títo ľudia potrebujú špeciálnu starostlivosť a podporu, aby sa cítili pohodlne a bezpečne vo svojom každodennom živote.

Prvým krokom k starostlivosti o ľudí s obmedzením pohybu je porozumenie ich potrieb a obmedzení. Je dôležité komunikovať s nimi a zistiť, aké konkrétne problémy majú a ako im môžeme pomôcť. Napríklad môžeme sa dohodnúť na prispôsobení prostredia, aby bolo pre nich prístupnejšie, alebo im poskytnúť potrebné pomôcky na zvládnutie denných aktivít.

Okrem toho je dôležité poskytnúť ľuďom s obmedzením pohybu dostatočnú fyzickú a psychickú podporu. Môžeme im pomáhať s hygienou, obliekaním, stravovaním a inými dennými aktivitami, aby sa cítili čo najviac nezávislí.

Je tiež dôležité zabezpečiť, aby mali tieto osoby prístup k potrebnej zdravotnej starostlivosti a rehabilitácii. Pokiaľ je to možné, môžeme im pomôcť s návštevami lekárov, fyzioterapeutov a iných odborníkov, ktorí im môžu pomôcť zlepšiť ich pohybové schopnosti a kvalitu života.

  • Celkovo je starostlivosť o ľudí s obmedzením pohybu o vzájomnej úcte, porozumení a podpore.
  • S našou láskavosťou a starostlivosťou môžeme pomôcť týmto ľuďom cítiť sa dôležití, akceptovaní a šťastní vo svojom živote.

Prečo vznikajú preležaniny a pľuzgiere?

Preležaniny a pľuzgiere vznikajú v dôsledku dlhodobého tlaku alebo trenia na pokožku. Preležaniny sa často vyskytujú u osôb s obmedzenou pohyblivosťou, ktoré sú dlhodobo v jednej polohe a neustále naliehajú na určité časti tela. Tlak bráni prúdeniu krvi a kyslíka do týchto častí tela, čo vedie k poškodeniu tkaniva a tvorbe preležanín.

Pľuzgiere zase vznikajú v dôsledku trenia o pokožku, napríklad pri nosení nevhodnej obuvi alebo pri dlhodobom kontakte s povrchom, ktorý dráždi pokožku. Je dôležité dbať na prevenciu týchto problémov a starostlivo sledovať stav pokožky, aby sa predišlo komplikáciám a infekciám.

Neprehliadnite: Ako pomáha eukalyptový olej zdraviu? Tu je 10 tipov na jeho použitie!

preležaniny a pľuzgiere

Zdroj: Depositphotos

Prevencia tvorby preležanín a pľuzgierov

Preležaniny a pľuzgiere sú veľmi nepríjemné a bolestivé problémy, ktoré môžu byť veľmi vážne, ak sa nezačnú riadne liečiť a preventívne opatrenia nebudú dodržiavané.

Preto je dôležité venovať pozornosť prevencii týchto problémov.

  • Jedným z najdôležitejších opatrení pri prevencii tvorby preležanín a pľuzgierov je pravidelná presunutie váhy tela. Osoby, ktoré sú dlhodobo imobilizované a nemôžu sa samy pohnúť, by mali byť často presúvané, aby nedochádzalo k dlhodobému tlaku na určité časti tela. Je dôležité tiež používať špeciálne vankúše a matrace, ktoré znižujú tlak na telo.
  • Dôležitou súčasťou prevencie preležanín a pľuzgierov je aj udržiavanie pokožky čistej a suchej. Dôkladná hygiena a používanie vhodných krémov a masážnych olejov môže pomôcť udržať pokožku zdravú a zabrániť vzniku pľuzgierov.
  • Okrem toho je dôležité tiež dodržiavať správnu výživu a hydratáciu, pretože nedostatok živín a tekutín môže spomaliť proces hojenia pokožky a zvýšiť riziko vzniku preležanín a pľuzgierov.

V prípade, že sa preležaniny alebo pľuzgiere už vyskytli, je dôležité okamžite začať s liečbou a neodkladať návštevu lekára. Včasná liečba a starostlivosť môžu zabrániť komplikáciám a zmierniť bolesť.

Celkovo je dôležité venovať sa prevencii týchto problémov a dbať na správnu starostlivosť o pokožku, aby sa predišlo vážnym komplikáciám a bolestivým stavom.

Odporúčame aj: Voda je život: Ako ju piť správne?

pľuzgiere

Zdroj: Depositphotos

Ako liečiť preležaniny a pľuzgiere?

Liečba preležanín a pľuzgierov závisí od závažnosti a veľkosti postihnutého miesta. Pri liečbe preležanín je dôležité najprv odstrániť tlak na postihnutú oblasť a zabrániť ďalšiemu vzniku preležanín. To znamená, že je potrebné pravidelne meniť polohy tela a starostlivo sledovať stav pokožky.

  • Pri liečbe preležanín je tiež dôležité udržiavať postihnuté miesto čisté a suché, a používať špeciálne obväzy alebo vankúše určené na liečbu preležanín.
  • V niektorých prípadoch môže byť potrebné použiť aj špeciálne krémy alebo masť na liečbu postihnutého miesta.
  • Pri liečbe pľuzgierov je dôležité chrániť postihnutú oblasť pred ďalším trením alebo tlakom.
  • Zvyčajne sa odporúča neotvárať pľuzgier, ale nechať ho vyfukovať prirodzene.
  • Ak je však pľuzgier veľký alebo bolestivý, môže byť potrebné ho prebodnúť a dezinfikovať.

V prípade poškodenia pokožky alebo výskytu infekcie je dôležité vyhľadať lekársku pomoc. Doktor môže predpísať lieky alebo iné liečebné opatrenia, ktoré pomôžu urýchliť hojenie postihnutého miesta.

Ak sa preležaniny alebo pľuzgiere nezlepšujú alebo sa zhoršujú, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc čo najskôr. V niektorých prípadoch môže byť potrebné aj chirurgické zákroky alebo iné liečebné opatrenia na riešenie závažných prípadov preležanín alebo pľuzgierov.

Inšpirujte sa: Najčastejšie príčiny vzniku kurieho oka: Prečo sa neoplatí liečbu zanedbávať?

preležaniny

Zdroj: Depositphotos

Recepty na prírodné krémy na liečbu preležanín a pľuzgierov

Prírodný krém na preležaniny

  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1/4 šálky včelieho vosku
  • 1 lyžica medu
  • 10 kvapiek levanduľového oleja

Postup prípravy:

  • V malom hrnci zohrejte kokosový olej a včelí vosk na miernom ohni, kým sa vosk úplne nerozpustí.
  • Odstráňte hrniec z ohňa a pridajte med a levanduľový olej.
  • Dôkladne zmiešajte zmes a nalejte ju do malej nádoby na skladovanie.
  • Krém naneste na postihnuté miesto dvakrát denne a jemne vmasírujte do pokožky.

Prírodný krém na pľuzgiere

  • 2 lyžice aloe vera gélu
  • 1 lyžica medu
  • 5 kvapiek tea tree oleja

Postup prípravy:

  • V malom hrnci zohrejte aloe vera gél na miernom ohni.
  • Pridajte med a tea tree olej a dôkladne premiešajte.
  • Nechajte zmes vychladnúť a potom ju naneste na pľuzgier.
  • Krém používajte denne, aby sa zabránilo infekcii a aby ste zmiernili bolesti.
0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE