Ako správne užívať probiotiká – poznáte týchto 7 zásad, ktoré treba dodržiavať?

Ako správne užívať probiotiká – poznáte týchto 7 zásad, ktoré treba dodržiavať?

Poznáte hlavné účinky probiotík? Úzko prepojené sú napríklad probiotiká a trávenie. Tieto telu prospešné baktérie osídľujúce črevný trakt v prvom rade zabezpečujú, aby mala črevná mikroflóra optimálne zloženie, čo má následne priaznivý vplyv na tráviaci systém, ako aj imunitný systém a obranyschopnosť organizmu. 

Probiotiká môžeme svojmu telu doplniť prostredníctvom pestrej stravy, k dobrým zdrojom patria kyslomliečne výrobky, kvasená kapusta či tempeh. V prípade potreby sú však dostupné aj výživové doplnky, ktoré obsahujú živé probiotické baktérie. V článku sa pozrieme na to, ako takéto probiotické prípravky správne užívať. 

Vyskúšaj: Lososová nátierka: Čistá chuť lososa v jednoduchej pomazánke

Samozrejme, vždy platí, že pri ich užívaní by sme mali v prvom rade dodržiavať odporúčané dávkovanie a ďalšie pokyny z príbalového letáčika. Avšak, pozrime sa spolu na všeobecné zásady ich správneho užívania. V akom čase sa odporúča užívať probiotiká? Je lepšie užívať probiotiká nalačno alebo spolu s jedlom? A ako správne užívať probiotiká s antibiotikami? 

1. Kedy je najvhodnejšia doba na užitie probiotík – ráno alebo večer?

Najskôr sa pozrime na to, kedy užívať probiotiká – ráno alebo večer? Vo všeobecnosti platí, že probiotiká možno užívať prakticky kedykoľvek počas dňa. Niektoré lieky napríklad môžu spôsobovať ospalosť, preto sa ich odporúča užívať skôr večer. Pri probiotikách však podobné obmedzenia nie sú.

Pozri aj:  Toto je podľa odborníkov najzdravšia zelenina na svete. Je aj vo vašom jedálničku?

Užívanie probiotík ráno môže pomôcť stimulovať tráviaci trakt a podporiť rýchlosť metabolizmu. Užitie probiotík večer zase môže mať priaznivý účinok na procesy, ktoré prebiehajú v tele počas spánku. To znamená, že načasovanie užívania probiotík môže byť v podstate individuálne, každému vyhovuje v tomto smere niečo iné a je to v poriadku. 

Odporúčame: Ktorá ryža je najzdravšia? Na tieto druhy sa môžete spoľahnúť!

2. Ako by sme mali užívať probiotiká – nalačno, pred jedlom alebo po jedle?

Ohľadom načasovania užívania probiotík sa vynára aj ďalšia otázka – užívať probiotiká pred jedlom nalačno alebo sú lepšou voľbou probiotiká po jedle? V tomto prípade platí, že je najlepšie dodržiavať nariadenie ohľadom užívania z príbalového letáčika.

Vo väčšine prípadov sa však odporúča užívať probiotiká spolu s jedlom. Avšak, napríklad bifidobaktérie a laktobacily môžu veľmi dobre fungovať v tele, ak sa užijú zhruba 30 minút pred jedlom. Krátko po jedle je úroveň žalúdočnej kyseliny zvýšená, čo môže pre živé probiotické baktérie vytvárať nepriaznivé prostredie.

3. Ako užívať probiotiká pri antibiotikách?

Lekári obvykle odporúčajú užívať probiotiká počas antibiotík, resp. v priebehu antibiotickej liečby. Antibiotiká totiž v tele eliminujú aj množstvo prospešných baktérií, čo môže viesť k narušeniu črevnej mikroflóry. V rámci prevencie vzniku ďalších ťažkostí (napr. hnačiek) je dôležité užívať probiotiká.

Avšak, ak sa probotiká užívajú pri antibiotickej liečbe, tak je správne načasovanie ich užitia veľmi dôležité. Až na nejaké výnimky (niektoré probiotiká sú odolné voči antibiotikám) by sme ich nikdy užívať nemali spolu, pretože by užité probiotické prípravky nemohli správne účinkovať. Vo všeobecnosti sa odporúča probiotiká užívať 2 až 4 hodiny po zobratí antibiotika.

4. Ako dlho užívať probiotiká?

V prípade užívania probiotík z dôvodu liečby antibiotikami sa odporúča pokračovať s ich braním ešte aspoň dva až tri týždne po ukončení antibiotickej liečby. V prípade užívania probiotík preventívne alebo z iných dôvodov je v podstate možné dlhodobé užívanie probiotik bez časového ohraničenia (ak príbalový letáčik neuvádza obmedzenie).

5. V akom množstve je potrebné užívať probiotiká?

Ako často v priebehu dňa probiotiká užívať? Najčastejšie sa probiotiká užívajú 1 alebo 2 razy denne. Vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie z príbalového letáčika. V prípade užívania antibiotík dvakrát denne, teda každých 12 hodín, sa odporúča aj probiotiká užívať dvakrát denne, a to 2 až 4 hodiny po tabletke antibiotika.

V prípade preventívneho dlhodobého dopĺňania probiotík výživovými doplnkami obvykle postačuje jedna tableta denne (ak nie je v príbalovom letáčiku uvedené inak alebo to inak neurčí lekár). 

Odporúčame: ​Recept na hlivovú polievku: Je chutná, zdravá a posilní imunitu!

6. Ako je potrebné probiotiká skladovať?

Pri užívaní probiotík je vhodné myslieť aj na ich skladovanie. Vo všeobecnosti je ich potrebné uchovávať na suchom a tmavom mieste, mimo slnečného žiarenia. Avšak, niektoré probiotiká je nevyhnutné uchovávať v chlade alebo priamo v chladničke. Preto skontrolujte príbalový letáčik konkrétneho balenia.

7. Pri akých problémoch je vhodné užívať probiotiká?

Vyššie sme spomenuli, že probiotiká sa často odporúčajú ako doplnok k antibiotickej liečbe. Avšak, užívanie antibiotík nie je jediným dôvodom k tomu, aby sme doplnili množstvo probiotických baktérií v tele. Kedy ešte zvážiť užívanie probiotík? Probiotiká je v prvom rade možné užívať v rámci prevencie a na podporu tráviaceho traktu a imunity.

Okrem toho môže byť užívanie probiotík vhodné pre osoby, ktoré trápi zhoršené trávenie a rôzne tráviace ťažkosti, ako je napríklad aj zvýšená plynatosť, hnačky, zápchy. Napríklad osobám so syndrómom dráždivého čreva často pomáha dlhodobé užívanie probiotik.

Neraz bývajú probiotiká taktiež pomocníkom pri ekzémoch, potravinových intoleranciách, prípadne pri infekcii Helicobacter pylori či zápalových ochoreniach tráviaceho traktu. Avšak, reakcia tela na probiotiká pri rôznych zdravotných problémoch je individuálna. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní