TOP zdroje probiotík: V ktorých potravinách ich nájdeme?

TOP zdroje probiotík: V ktorých potravinách ich nájdeme?

Pod pojmom probiotiká si mnohí predstavia najmä doplnky stravy, ktoré lekári odporúčajú užívať popri liečbe antibiotikami. Je to hlavne z toho dôvodu, že antibiotiká nedokážu rozoznávať škodlivé a prospešné baktérie, preto ich užívanie môže viesť k narušeniu črevnej mikroflóry. Probiotiká však musíme v prvom rade chápať ako živé mikroorganizmy, ktoré prirodzene osídľujú ľudské telo, a to v značnom množstve tráviaci trak. Majú obrovský význam pre činnosť tráviaceho systému a keďže imunita sídli práve v našich črevách, tak aj pre imunitný systém. Probiotiká by sme mali svojmu telu pravidelne dopĺňať i pomocou stravy. Ktoré potraviny sú na tieto prospešné baktérie najbohatšie?

Jogurt

Snáď k najznámejším potravinovým zdrojom probiotík môžeme v prvom rade zaradiť jogurty. Samozrejme, nie každý jogurt je zdrojom týchto prospešných baktérií. Tie sú často počas výroby jogurtu znehodnotené. Preto ich mnohí výrobcovia do konkrétnych jogurtov dodávajú vo forme živých kultúr až po pasterizácii. To, či jogurt obsahuje probiotiká, nájdete spravidla uvedené na obale produktu. Do jogurtov sú často pridávaní najmä zástupcovia najznámejších kmeňov Lactobacillus a Bifidobacterium. Jogurt je navyše rovnako dobrým zdrojom dôležitých bielkovín či cenného vápnika. Vhodné je voliť kvalitné jogurty bez príchutí, umelých farbív a rôznych aróm. Najlepšie je si ich doma ochutiť čerstvým ovocím.

Odporúčame: Ako si doplniť pyridoxín? Získajte vitamín vďaka správnym potravinám!

bryndza

Zdroj: Shutterstock®

Bryndza

Dôležité probiotiká nájdeme v mnohých ďalších mliečnych výrobkoch, a to napríklad aj v kvalitnej pravej bryndzi. Chutná bryndza je pritom jedným z najhodnotnejších zdrojov týchto cenných baktérií. Ukrývať sa v nej môžete niekoľko desiatok probiotických kmeňov. Bryndza má priaznivý vplyv nielen na črevnú mikroflóru, ale rovnako pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi, dokonca je jej pripisované preventívne pôsobenie proti rakovinovým ochoreniam a alergiám. Kvalitná bryndza je tiež zdrojom bielkovín, viacerých vitamínov skupiny B, vitamínu D, vápnika, draslíka či fosforu.

Syry

Pri mliečnych výrobkoch ešte zostaneme. Aj v syroch nájdeme dôležité probiotiká, i keď nie vo všetkých druhoch. Zdrojom sú hlavne zrejúce syry. Do jedálnička môžete zaradiť napríklad čedar alebo goudu. Určitý objem probiotík si tiež zachováva parmezán, mozzarella či ementál. Dokonca i olomoucké syrečky obsahujú probiotiká. Obsah živých a aktívnych kultúr je spravidla rovnako možné overiť na obale produktu. Tieto syry sú v primeranom množstve vítanou súčasťou jedálnička. Obsahujú i proteíny, vitamín D, vitamín B12 a ďalšie vitamíny, vápnik či fosfor. 

kvasená zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Kyslá kapusta a fermentovaná zelenina

Ak chcete svojmu telu doplniť probiotiká a podporiť tak trávenie aj imunitu, spoľahnite sa aj na kyslú kapustu. Tá je pritom bohatá aj na mnohé ďalšie živiny. Ukrýva najmä veľa vitamínu C, ktorý je rovnako dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému. Kyslá kapusta je tiež zdrojom vlákniny, draslíka, niektorých B vitamínov, zinku aj železa. Značné množstvo probiotík vieme získať vo všeobecnosti z fermentovanej zeleniny, čiže napríklad aj z kvasených uhoriek, fermentovanej mrkvy aj fermentovanej cvikly. Skúsiť to môžete aj s kimchi, čo je kórejská zmes kvasenej zeleniny, najmä zmes kapusty, bielych reďkoviek, cibuli a ďalších druhov.

Kefír a acidofilné mlieko

Ak do svojho jedálnička zahrniete kefír a acidofilné mlieko, rovnako do svojho tráviaceho traktu dopravíte nejaké probiotiká. Kefír predstavuje kvasený mliečny nápoj, ktorý je výsledkom symbiózy mnohých druhov baktérií a⁠ kvasiniek, vplyvom ktorých v⁠ mlieku prebiehajú rôzne druhy kvasenia. Prevládajú v ňom kyslomliečne baktérie. Obsahuje mnohé ľahko stráviteľné živiny, vrátane viacerých vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Acidofilné mlieko zase predstavuje mlieko obohatené o probiotické kultúry.

tempeh

Zdroj: Shutterstock®

Tempeh

I tempeh je zdrojom nenahraditeľných probiotík. A čo to tempeh vlastne je? Ide o sójový výrobok, ktorý sa pripravuje kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov. Ide o tradičný pokrm z oblasti Indonézie. U nás ho nie je náročné nájsť vo väčších obchodoch s potravinami. Je zdrojom bielkovín, vápnika či vitamínu B12. Pre vegetariánov a vegánov predstavuje akúsi náhradu mäsa, no je vítaný v každom jedálničku. Tempeh možno pridávať do rozličných pokrmov, napríklad do rizota, omáčok, bezmäsitých fašírok, k rôznym prílohám a podobne. Môže sa variť, marinovať či dokonca vyprážať. 

Miso

Ako posledné spomenieme ešte miso, čo je tradičné japonské korenie. Ide o sójovú pastu, ktorá sa vyrába kvasením sójových bôbov s hubou koji (latinsky Aspergillus oryzae). Niekedy sú tiež sójové bôby pri výrobe miešané s jačmeňom či hnedou ryžou. Táto sôjová pasta sa používa najčastejšie na prípravu miso polievky. Miso by sa malo miešať len s teplou vodou, pre zachovanie dôležitých látok by nemalo prechádzať varom. Miso okrem probiotík ukrýva aj bielkoviny, vlákninu a ďalšie živiny. 

Odporúčame: Rizikové faktory rakoviny krčka maternice: Čo všetko zvyšuje riziko?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní