Ako sa môže prejaviť nadbytok vitamínov? Pozor na hypervitaminózu!

Ako sa môže prejaviť nadbytok vitamínov? Pozor na hypervitaminózu!

Rozličné vitamíny síce nepotrebujeme prijímať vo veľkom množstve, no sú pre nás nenahraditeľné a veľmi potrebné. Ich najlepších zdrojom je pestrá strava. Hojne sa ukrývajú najmä v ovocí a zelenine, no mnohé sú tiež dobre zastúpené v živočíšnych produktoch, strukovinách, obilninách a podobne. V súvislosti s vitamínmi sa pritom najčastejšie hovorí o zdravotných ťažkostiach, ktoré sa môžu vyskytnúť kvôli ich nedostatkom. Už len mierne znížená hladina niektorého vitamínu v tele môže na seba upozorniť rozličnými príznakmi. Čiastočný nedostatok niektorého vitamínu pritom odborne nazývame hypovitaminóza.

Oveľa vážnejšia však býva takzvaná avitaminóza, čo je ochorenie vznikajúce v dôsledku kritického až úplného nedostatku určitého vitamínu. Pre naše zdravie však predstavuje problém aj úplne opačný prípad, a teda nie nedostatok, ale nadbytok vitamínov. Vtedy hovoríme o takzvanej hypervitaminóze, čo je zdravotný stav, respektíve ochorenie spôsobené nadbytočným množstvom a nahromadením niektorého vitamínu v organizme. Ide v podstate o predávkovanie, respektíve otravu vitamínmi. Pri nadbytku ktorých vitamínov nám hrozia zdravotné problémy?

Odporúčame: Mrazená zelenina a ovocie: Aké sú ich najväčšie výhody?

vitamín C

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín C

Hypervitaminóza sa týka predovšetkým vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E a K), pretože práve tie sa v našom tele ukladajú do zásoby. Hypervitaminóza v prípade vitamínov rozpustných vo vode sa vyskytuje skôr vzácne. Vitamín C, ktorý patrí práve medzi vitamíny rozpustné vo vode, je pre nás dôležitý z hľadiska správnej funkcie imunitného systému, no má rovnako mnoho ďalších dôležitých úloh. Z vitamínu C sa v našom tele netvoria zásoby, nadbytok je bežne vylučovaný močom. Prejavy nadbytku tohto vitamínu sú skôr vzácne a môžu sa objaviť pri príjme céčka v skutočne vysokých dávkach. Dostaviť sa môžu hnačky, nevoľnosť či bolesti brucha. 

Vitamíny skupiny B

Aj vitamíny skupiny B radíme medzi vitamíny rozpustné vo vode a naše telo ich spravidla do zásoby neukladá. Tieto vitamíny sú dôležité pre správnu funkciu nervového systému, aj pre metabolizmus, svaly či kožu. Nadbytok B vitamínov je taktiež skôr zriedkavý a vzácny, podobne ako to je v prípade vyššie spomínaného vitamínu C. Pri niektorých konkrétnych vitamínoch z tejto kategórie sa však môžu v prípade nadmerného príjmu objaviť nežiaduce vedľajšie účinky. V prípade príjmu v toxických množstvách sa môžu objaviť dočasné problémy s pečeňou alebo nervami, taktiež kožné alebo tráviace problémy. Rizikový môže byť napríklad extrémny nadbytok vitamínov B1, B3 aj B6.

vitamín A

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín A

Ako sme spomenuli vyššie, hypervitaminóza sa týka predovšetkým vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré sú v našom tele ukladané do zásoby. Medzi tieto vitamíny v prvom rade patrí vitamín A. Tento vitamín je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, zdravé kosti, zrak, pokožku aj imunitný systém. Jeho vážny nedostatok okrem iného spôsobuje šerosleposť, čo je stav prejavujúci sa zhoršeným videním za šera a v noci. Aj hypervitaminóza tohto vitamínu však predstavuje vážny zdravotný problém. Nadbytok vitamínu A pôsobí toxicky. Charakteristickými prejavmi je praskanie a krvácanie pier, podráždenosť či nevoľnosť a strata chuti do jedla. Vo vážnych prípadoch sa môžu objaviť problémy s pečeňou, vlasmi i kosťami. Nadbytok vitamínu A je veľmi nebezpečný pre tehotné ženy. 

Vitamín D

Vitamín D sa tvorí v našej koži vplyvom slnečného žiarenia. Okrem toho si ho tiež dopĺňame stravou, a to napríklad mäsom, rybami, vajíčkami či mliečnymi výrobkami. Je dôležitý pre kosti, aj z hľadiska obranyschopnosti organizmu. Výrazný nadbytok tohto vitamínu môže byť pre človeka škodlivý. Hypervitaminóza vedie najmä k zvýšenej hladine vápnika v krvi, čiže takzvanej hyperkalcémii. V dôsledku toho sa ďalej môžu objaviť tráviace ťažkosti, ako nevoľnosť a bolesti brucha, nadmerný smäd a časté močenie. Nadbytok vitamínu D môže narušovať správny rast a poškodzovať obličky. K nadbytku vplyvom častého opaľovania sa však prísť nemôže. Nadbytok déčka súvisí najmä s nadmerným užívaním výživových doplnkov či nadmernou konzumáciou pečene a rybích olejov.

vitamín E

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín E

Ďalším vitamínom rozpustným vo vode, ktorého nadbytok môže viesť k rozvoju rôznych zdravotných problémov, je vitamín E. Ten je pre nás cenným antioxidantom, ktorý napomáha chrániť bunky tela pred poškodením zo strany voľných radikálov. Tento vitamín je dôležitý pre našu pokožku aj srdcovo-cievny systém. Ak nášmu telu chýba, objaviť sa môžu problémy s vlasmi aj pokožkou, taktiež problémy s plodnosťou či nervovým aj kardiovaskulárnym systémom. Hypervitaminóza v tomto prípade nie je tak častým a ani vážnym problémom, ako to bolo v prípade nadbytku predchádzajúcich vitamínov A a D. Nadmerný prísun vitamínu E sa však môže prejaviť hlavne prechodnými tráviacimi problémami, napríklad žalúdočnými ťažkosťami či hnačkou, prípadne bolesťami hlavy. 

Vitamín K

Nakoniec sa ešte môžeme pozrieť na vitamín K, čo je opäť vitamín rozpustný v tukoch. Ten je nevyhnutný pre správne zrážanie krvi, kvalitu kostí či funkciu pečene. Nedostatok tohto dôležitého vitamínu môže viesť najmä k zníženej zrážanlivosti krvi, krvácavosti a poklesu krvných doštičiek. Nadbytok vitamínu K je možný predovšetkým pri jeho nadmernom užívaní prostredníctvom výživových doplnkov. Vtedy sa môžu objaviť poruchy krvného obrazu, nechutenstvo, prípadne alergické kožné reakcie.

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť bataty: Prečo sú tou správnou voľbou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní