Mrazená zelenina a ovocie: Aké sú ich najväčšie výhody?

Mrazená zelenina a ovocie: Aké sú ich najväčšie výhody?

Čerstvá zelenina a ovocie by mali tvoriť značnú časť našich jedálničkov. Nášmu telu poskytujú cennú vlákninu, ktorá je nevyhnutná okrem iného aj pre správnu činnosť čriev. Tiež v nich nájdeme potrebné vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, antioxidanty a mnoho ďalších dôležitých látok. Ovocie a zeleninu však v obchodoch nájdeme nielen v čerstvej podobne, ale napríklad aj v mrazenej verzii. Na mrazené ovocie a zeleninu sa však často hľadí ako na niečo menejcenné, respektíve ako na niečo, čo sa svojou kvalitou čerstvým plodom nemôže ani len priblížiť. Pritom aj zelenina a ovocie v mrazenej forme sú plné živín a ponúkajú mnoho ďalších výhod. V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na to, prečo sú mrazené ovocie so zeleninou v našich jedálničkoch vítané podobne ako čerstvé plody. 

Šetrné uchovanie potravín

Ako prvé musíme zmieniť, že mrazenie predstavuje jeden z najlepších spôsobov konzervácie potravín. Ovocie a zelenina sa v tomto prípade konzervuje iba pomocou chladu, pričom nie je potrebné použitie rozličných aditív a konzervačných látok či ďalších nežiaducich prísad. Mrazenie je považované za zdravý aj veľmi šetrný spôsob konzervovania potravín pre ich dlhodobé uskladnenie. Nízke teploty zastavujú šírenie a rast mikroorganizmov a bránia tak aj znehodnocovaniu potravín. Zmrazené ovocie a zelenina nie sú tak náchylné na hnilobné procesy a pokazenie ako čerstvé plody, nehovoriac o tom, že zmrazenie tiež napomáha uchovávať vysoké percento ich živín a vitamínov.

Odporúčame: TOP zdroje antioxidantov: Ktoré potraviny sú bohaté na tieto cenné látky?

mrazené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Vysoký obsah živín

Ako sme spomenuli už vyššie, pri mrazení sa uchováva veľké množstvo dôležitých vitamínov a iných živín, ktoré sú obsiahnuté v ovocí a zelenine. Ovocie a zelenina určené pre zmrazovanie sa spravidla zberajú na vrchole zrelosti, kedy sú plné vitamínov a minerálov. Ich následným zmrazením dochádza k zastaveniu všetkých procesov v bunkách. Vďaka tomu je následná degradácia živín už minimálna. Pri mrazení prichádza zelenina a ovocie len o malú časť dôležitých látok (zachovaných môže byť okolo 80 až 90 percent). V tomto majú mrazené potraviny značnú výhodu oproti tým čerstvým. Čerstvé ovocie a zelenina sú naopak vystavované svetlu, kyslíku a ďalším vonkajším podmienkam, sú tak aj náchylnejšie na znehodnotenie. Čím dlhšie sú vystavené na pultoch v obchodoch alebo skladované doma, tým väčší podiel živín strácajú. Práve preto sú mrazené potraviny (ovocie a zelenina) vítané v jedálničkoch tak ako čerstvé plody. 

Dlhodobé skladovanie

Práve zmrazená zelenina a ovocie sú veľmi vhodné aj na dlhodobé skladovanie, čo o čerstvých plodoch nemožno povedať, keďže strácajú živiny a znehodnocujú sa. Pokiaľ teda máme väčšie množstvo zeleniny a ovocia, napríklad z vlastnej záhradky, ktoré nebudeme hneď konzumovať, práve mrazenie je skvelý spôsob, ako ich dlhodobo uskladniť, napríklad na postupné spotrebovávanie počas zimy. Čo sa týka konkrétne ovocia a zeleniny, tak tieto plody môžeme bez obáv skladovať v mrazničke približne 9 až 12 mesiacov. Zmrazovať je pritom možné skutočne rozličné druhy, tie s veľmi vysokým podielom vody sú však na mrazenie menej vhodné. V mrazničke je vhodné skladovať brokolicu, špenát, karfiol, zelenú fazuľku, kaleráb, hrášok, bobuľové ovocie a podobne. Pred domácim zmrazovaním je však vhodné myslieť aj na blanšírovanie, ktoré bráni zmene sfarbenia a takisto chuti plodov.

mrazenie potravín

Zdroj: Shutterstock®

Dostupnosť a cena

Ďalšou veľkou výhodou mrazeného ovocia a zeleniny je aj skvelá dostupnosť. Rozličné druhy mrazených potravín nájdeme v obchodoch celoročne. Áno, aj čerstvá zelenina a ovocie sú už v súčasnej dobe veľmi dobre dostupné počas roka, no ak napríklad nie je práve sezóna konkrétnych druhov, tak je nevyhnutné počítať aj s výrazne vyššou cenou, prípadne aj s nedostupnosťou. Najmä zimné mesiace sa spájajú s menšou ponukou čerstvého ovocia a zeleniny, preto je možné doplniť jedálniček práve mrazenými potravinami. Mnoho vitamínov si napríklad môžeme počas zimy doplniť mrazeným bobuľovým ovocím, ktoré má sezónu v lete. V zime nájdeme čučoriedky či maliny v obchodoch menej často a zvyčajne o dosť drahšie. Do smoothie nápojov, koláčov či raňajkovej kaše však môžeme použiť aj mrazené bobule. Podobne výhodná a užitočná môže byť mrazená zelenina. 

Praktickosť a jednoduché použitie

Ako posledné môžeme ešte v prospech mrazenej zeleniny a ovocia zmieniť to, že takéto mrazené potraviny sú skutočne ľahké na použitie a dajú sa využiť a spracovať rozličnými spôsobmi. Je skrátka praktické mať doma vždy v mrazničke nejaké vrecká s mrazenou zeleninou či ovocím. Vďaka tomu sa dajú i v prípade núdze, kedy napríklad nebol čas zájsť do obchodu, alebo je málo času na varenie, pripraviť rozličné chutné pokrmy, ktoré sú rovnako nutrične hodnotné, zdravé a plné živín. Mrazenú zeleninu je napríklad možné ľahko a rýchlo podusiť či pripraviť na pare a pridať k hlavnému jedlu. Tiež sa dá použiť na prípravu rizota, či rozličných pokrmov s cestovinami alebo strukovinami, ako aj polievok. I mrazené ovocie nájde svoje využitie. Hodí sa do rozličných koláčov, dezertov, kaší a podobne. 

Pozri aj: A túto listovú zeleninu poznáte? Zistite, prečo jesť polníček!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní