Ako funguje elektronický recept? Aké prináša výhody?

Ako funguje elektronický recept? Aké prináša výhody?

Mohlo by sa zdať, že dnes sa už všetko presúva do online sveta. Elektronizáciu možno badať v rôznych odvetviach nášho života. Mnoho vecí sa skrátka dá už vybaviť cez internet, a to z pohodlia domova. Je to pohodlné a dokáže nám to ušetriť obrovské množstvo času. Navyše, v súčasnej dobe, v dobe šíriaceho sa koronavírusu a s tým súvisiacich opatrení a obmedzení, je využívanie takýchto možností viac než potrebné a žiaduce. Elektronizáciou prebieha i zdravotníctvo. V rámci toho sú dnes dostupné viaceré funkcie, medzi inými i takzvaný eRecept. Klasický papierový recept tak postupne nahrádza ten elektronický. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako elektronický recept funguje a aké výhody prináša. 

Čo je elektronický recept?

Elektronizácia zdravotníctva predstavuje národný program, ktorý má za cieľ hlavne zvyšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, ako aj zefektívňovať systém zdieľania zdravotných informácií. Elektronické zdravotníctvo (eZdravie) má v súčasnej dobe viacero funkcií, ako je napríklad Elektronická zdravotná knižka (zdravotná dokumentácia pacienta v elektronickej podobe), Pacientsky sumár (základný prehľad klinických údajov pacienta), eObjednanie (možnosť objednania sa k lekárovi cez internet) a ďalšie. 

Radíme sem i funkciu eRecept, čo je v podstate elektronické predpisovanie a vydávanie liekov, zdravotníckych pomôcok či dietetických potravín. eRecept predstavuje transformáciu klasického papierového receptu do elektronickej podoby. Na elektronickom recepte, ktorý je ekvivalentom papierového, nahrádza pečiatku a podpis elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka. Cieľom funkcie, respektíve systému eRecept je prispieť k efektívnej, účelnej a bezpečnej liečbe pacienta. Lekár vďaka tomuto systému môže napríklad vidieť históriu liečby pacienta. Systém tiež prispieva z ľahšiemu zdieľaniu zdravotných záznamov medzi oprávnenými lekármi. Predstavuje tak dôležitý nástroj pre pohotové posúdenie stavu pacienta a stanovenie liečby.

Odporúčame: Aké sú prejavy syndrómu vyhorenia? Pri týchto príznakoch treba spozornieť!

recept od lekára

Zdroj: Shutterstock®

Ako to funguje?

Elektronický recept predpisuje lekár v podstate rovnakým spôsobom, ako ten papierový. Recept vystavuje lekár na základe vyšetrenia a potrieb konkrétneho pacienta. Pacient si však neodnáša recept v papierovej forme, ale ten je lekárom nahraný do databázy. Na pozadí systému sa zároveň realizuje kontrola. Lekár vďaka tomu získa informácie o duplicitách či potenciálnych liekových interakciách. Je napríklad upozornený na to, že medzi predpísanými liekmi môže existovať interakcia, alebo aj na to, že rovnaký liek bol pacientovi už predpísaný iným lekárom. 

Do databázy nahraný elektronický recept si následne pacient môže vyzdvihnúť v ktorejkoľvek lekárni či výdajni zdravotníckych pomôcok na Slovensku. K vyzdvihnutiu je potrebný identifikačný preukaz pacienta, buď preukaz poistenca, alebo občiansky preukaz s elektronickým čipom. Po identifikácii sú lekárnikovi či pracovníkovi vo výdajni zdravotníckych pomôcok zobrazené predpísané lieky, zdravotnícke pomôcky a podobne. Na základe týchto informácií lekárnik pacientovi vydá predpísané lieky, prípadne ich podľa potreby v prípade nedostupnosti objedná. 

V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 sa dnes odporúča tiež v prípade možnosti nenavštevovať lekára osobne, ale len požadovať predpísanie elektronického receptu prostredníctvom telefónu či e-mailu. Samozrejme, ide o vhodnú možnosť v prípade, ak nie je potrebné vyšetrenie pacienta. Napríklad pacienti, ktorí dlhodobo a opakovane užívajú niektoré liečivá, môžu práve telefonicky požiadať o recept na svoje lieky. V prípade pacientov s chronickým ochorením môže tiež lekár podľa stavu pacienta vydať aj takzvaný opakovaný elektronický recept. Vďaka nemu sa predpísané lieky vždy v určenom čase automaticky objavia v zozname nevydaných receptov, a tak si ich pacient môže opakovane vyzdvihnúť bez návštevy či kontaktovania lekára. Opakovaný erecept má platnosť 12 mesiacov. 

výhody elektronického receptu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú výhody elektronického receptu?

Možnosť elektronického predpisovania receptov a funkcia eRecept so sebou nesú viaceré nespochybniteľné výhody. Ako sme už spomenuli vyššie, funkcia eRecept prispieva k uľahčeniu zdieľania zdravotných záznamov medzi oprávnenými lekármi. Oprávnenému lekárovi tiež umožňuje vidieť aktuálne lieky pacienta či históriu jeho liečby. Lekár sa tak nemusí u svojho pacienta informovať o tom, aké liečivá momentálne užíva. To všetko výrazne zvyšuje bezpečnosť pacienta pri liečbe. Lekár si totižto už pri predpise liekov môže vďaka systému napríklad overiť prípadné liekové interakcie. To znamená, že sa výrazne obmedzuje riziko vzniku negatívnych účinkov liekov v kombinácii s inými užívanými liekmi.

Tiež je pacient chránený aj pred duplicitným predpisovaním rovnakých liekov od rôznych lekárov. Elektronický recept v súčasnej dobe výrazne obmedzuje potrebu tlačiť rôzne recepty v papierovej forme a má za cieľ túto potrebu časom odstrániť úplne. Elektronický recept v neposlednom rade šetrí i veľké množstvo času, či už lekárom, alebo aj pacientom, ktorým stačí, ak o recept len požiadajú telefonicky. Elektronický recept tiež minimalizuje počet návštev u lekára a čas strávený v ambulanciách, čo rovnako prispieva k bezpečnosti a ochrane nášho zdravia v súčasnej pandemickej situácii.

Zdroj info: www.ezdravotnictvo.sk

Odporúčame: Čo je avitaminóza? Spoznajte ochorenia z nedostatku vitamínov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní