Ako porozumieť zdravej strave? Tu je návod pre začiatočníkov!

Ako porozumieť zdravej strave? Tu je návod pre začiatočníkov!

Zdravé stravovanie sa stáva pomerne veľkým fenoménom a dá sa povedať, že silnie každým dňom. Má čoraz viac sympatizantov a vyznávačov, čo rozhodne nie je na škodu. S nezdravým životným štýlom, kam patrí aj nezdravé jedlo, sa totiž spájajú mnohé vážne ochorenia, ktoré môžu mať za následok až to najhoršie, teda smrť. Ako porozumieť zdravej strave dostatočne na to, aby sme ju mohli začať vyznávať hoci aj dnes?

Makro a mikro živiny

Každý, kto chce zdravšie žiť musí najskôr pochopiť čo sú makro a mikro živiny. Zatiaľ čo makroživiny potrebujeme prijímať v pomerne veľkom množstve, mikroživín nám stačí k zdravému fungovaniu oveľa menej. Makroživinami nazývame tuky, cukry a bielkoviny a každý človek by ich mal prijímať v takom pomere, aký vyžaduje jeho konkrétny spôsob života a jeho konkrétne potreby. Všetky makroživiny sa však v tele menia na kalórie.

Mikroživinami nazývame vitamíny a minerály. Aj keď ich potrebujeme v oveľa menšom množstve, pre zdravý organizmus sú kľúčové. V prípade, že jeme zdravú a vyváženú potravu, všetkých mikronutrientov by sme mali mať dostatok bez toho, aby sme potrebovali brať doplnky stravy.

Odporúčame ti: Ako začať s chudnutím? Tu sú tipy na novoročné zhadzovanie kíl!

ako byť zdravší

Zdroj: Shutterstock®

Príjem a výdaj v rovnováhe

Počítanie kalórií určite nie je pre každého, no nutriční poradcovia sa zhodujú na tom, že ide o pomerne dôležitý údaj, ktorý by sme si mali sledovať aspoň orientačne. Veľmi dôležité je, aby bol denný príjem kalórií a výdaj energie v rovnováhe. Ak príjem prevažuje dlhodobo nad výdajom, kalórie sa v tele hromadia v podobe tuku alebo svalov. Ak naopak prevažuje výdaj nad príjmom, z dlhodobého hľadiska to znamená úbytok telesnej hmotnosti.

Veľkosti porcií

Možno to znie drasticky, no k zdravému životnému štýlu vedie cesta cez kontrolu porcií. Veľkosti porcií sa pritom merajú rôzne a veľmi populárna je metóda hrstí a palcov. Väčšine ľudí totiž na jednu porciu jedla postačí hrsť sacharidov, 1 až 2 hrste bielkovín a 1 až 2 porcie zdravých tukov veľkosti palca. Pamätajte, že čo sa kalorického príjmu týka, prehnať to môžete aj s ovocím a zeleninou, napriek tomu že ide o zdravé jedlo.

veľkosti porcií

Zdroj: Shutterstock®

Rebríček (ne)vhodných jedál

Na záver si povieme niečo o vhodných jedlách a jedlách, ktoré by sme mali v zdravej strave obmedziť v čo najväčšej možnej miere. Zdravá strava by sa mala zakladať na ovocí a zelenine, rybách, mäse, orechoch a semenách, vajciach a mliečnych produktoch. Ďalej je dobré do jedálnička zakomponovať zdravé škroby, strukoviny a rôzne bylinky a koreniny. Nezabúdajme ani na tekutiny. Najlepšie je piť čistú vodu, no pitný režim môže dopĺňať aj čaj a káva.

Vo veľmi obmedzenom množstve by mali zdravý jedálniček tvoriť sladké jedlá a nápoje najmä s obsahom rafinovaného cukru, trans tuky, rafinované sacharidy a tiež zákerné rastlinné oleje. Obalamutiť by nás nemali ani nízkotučné produkty, ktoré často spôsobujú viac škody ako úžitku.

Inšpiruj sa: Čím zahnať chuť na jedlo pred spánkom? Tieto jedlá sú istota!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ema Novotná 14.06.21 12:09

EN
karma
-1.00

Super článok :) určite si z toho niečo zoberiem, ja som prednedávnom si našla jednu krabičkovú dieto, ktorú chcem vyskúšať :) ale z tohto si niečo tiež spravím potom

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní