Ako začať s chudnutím? Tu sú tipy na novoročné zhadzovanie kíl!

Ako začať s chudnutím? Tu sú tipy na novoročné zhadzovanie kíl!

Nový rok je tu a s ním aj novoročné predsavzatia, ktoré si mnohí ľudia začiatkom roka dávajú. Najčastejšie sa takéto novoročné ciele točia okolo cigariet a fajčenia, sociálneho života, kariéry, prípadne vzdelania či trávenia voľného času, no v obrovskom množstve prípadov súvisia predsavzatia aj s chudnutím a zdravším životným štýlom. Rozhodli ste sa tento rok zhadzovať prebytočné kilogramy či zlepšiť si postavu aj vy? V tom prípade máme pre vás zopár užitočných tipov. Chudnutie totiž nemusí byť najjednoduchšie a snahy schudnúť neraz končia neúspechom. Ako teda začať chudnúť správne, účinne a hlavne zdravo?

Dôvody pre chudnutie

Ako prvé je vhodné pouvažovať o tom, prečo si človek vlastne dáva predsavzatie chudnúť. Aké sú vaše dôvody? Tým hlavným dôvodom by vždy malo byť hlavne zdravie. Nadváha sa neraz spája so zvýšeným rizikom mnohých zdravotných problémov a strata váhy môže predstavovať značnú podporu zdravia. Pre niekoho je dôvodom na chudnutie vidina krajšej postavy či získanie si pozornosti okolia alebo opačného pohlavia. Nech je už váš dôvod akýkoľvek, mal by byť dosť silný na to, aby bol pre vás tou najväčšou motiváciou, vďaka ktorej to skrátka nevzdáte. V ideálnom prípade by však chudnutie malo byť niečo, čo robíte hlavne pre seba a preto, lebo to skutočne chcete. 

Odporúčame: Aké sú účinky hnedej ryže? Pre toto je vítanou súčasťou jedálnička!

diéty

Zdroj: Shutterstock®

Žiadne diéty

Ak ste sa pevne rozhodli a chcete začať s chudnutím, mali by ste okamžite zabudnúť na rozličné diéty. Diéty vo väčšine prípadov nepredstavujú tú správnu cestu, ako sa zbaviť nadbytočných kilogramov. Pre telo a zdravie môžu byť dokonca značne škodlivé, a to hlavne rozličné krátkodobé a drastické diéty, ktoré povoľujú konzumáciu len určitých potravín. Takéto diéty môžu síce zabezpečiť úbytok váhy, no človeka nenaučia racionálnemu zdravému stravovaniu. Navyše, ak človek následne takúto diétu ukončí, je tu veľké riziko jojo efektu a opätovného nárastu hmotnosti.

Pestrý jedálniček

Tou správnou cestou je zdravá a vyvážená strava. Je to spôsob, ako zhodiť prebytočné kilogramy, aj ako si následne udržiavať stabilnú a primeranú hmotnosť a tiež spôsob, ako podporiť svoje zdravie. Pri chudnutí však nezabúdajte na to, aby bol váš jedálniček dostatočne pestrý. Jednotvárna strava na jednu stranu človeka rýchlo omrzí a znechutí, na druhú stranu predstavuje riziko nedostatočného príjmu niektorých dôležitých živín a látok. Neváhajte pri chudnutí s jedlom experimentovať, objavujte nové chute, pridávajte do jedálnička nové druhy potravín. Receptov sa dá predsa na internete či v kuchárskych knihách nájsť neúrekom. Vďaka tomu bude pre vás chudnutie oveľa príjemnejšie a pôjde to ľahšie. 

zdravý jedálniček

Zdroj: Shutterstock®

Nevyraďovať, obmieňať

Pri chudnutí je tiež dobré držať sa pravidla, že je lepšie nahrádzať ako vyraďovať. Odopieranie si rozličných potravín či pokrmov a ich úplne vyraďovanie z jedálnička nemusí byť vždy tou najlepšou cestou. Biely chlieb či cestoviny z bielej múky nahradí zdravý celozrnný chlieb či celozrnné cestoviny. Bielu múku je vo všeobecnosti možné pri varení a pečení nahrádzať zdravšími druhmi múk. Miesto cukru sú zase v primeranom množstve vítané zdravšie sladidlá. Rôzne jedlá, alebo dokonca i koláče a iné dobroty sa vždy dajú pripraviť nejakým zdravším spôsobom. Menej smažte, viac varte na pare. Jedzte menej mäsa a naopak viac zeleniny či strukovín. Doprajte si menej sladkostí a viac ovocia. A čo ak vás prepadne chuť na niečo skutočne nezdravé? Tak si to predsa z času na čas v primeranom množstve môžete i tak bez výčitiek dopriať. Dôležité je skrátka hľadať kompromisy. 

Pitný režim

Pri chudnutí tiež vhodné nezabúdať na dostatočný pitný režim. Nedostatok tekutín môže v prvom rade spôsobiť rozličné ťažkosti, ako napríklad suchosť pokožky, bolesti hlavy aj závraty, únavu či tráviace ťažkosti a zápchu. Dokonca môže byť príznakom nedostatku aj hlad. Hovorí sa totižto, že hlad je len prezlečený smäd. Niekedy sa nám môže zdať, že nás trápi hlad, no pritom si len telo pýta viac tekutín. Preto je vhodné pri menších pocitoch hladu najprv prijať nejaké tekutiny. Ak hlad neustupuje, je skutočný a môžeme sa poobzerať po nejakom vhodnom jedle. Vďaka pravidelnému dopĺňaniu si tekutín sa môžeme ľahko vyhnúť takémuto klamlivému hladu a zároveň aj zbytočnému príjmu veľkého množstva kalórií. Súčasťou pitného režimu by pritom mala byť hlavne čistá voda, prípadne minerálne vody, bylinné a ovocné čaje či domáce ovocné a zeleninové šťavy. 

pravidelný pohyb

Zdroj: Shutterstock®

Pravidelný pohyb

Pri chudnutí hrá spôsob stravovania skutočne kľúčovú rolu, no nemožno zabúdať ani na pohyb. Sedavý spôsob života je veľmi škodlivý a môže zvyšovať riziko rozvoja problémov s pohybovým aparátom, trávením, spánkom i srdcovo-cievnym systémom. Nedostatok fyzickej aktivity tiež môže prispievať k vzniku problémov s nadváhou a obezitou. K zdravej strave je preto potrebné pri chudnutí alebo udržiavaní si váhy pridať aj pravidelný pohyb. Môže ísť prakticky o akékoľvek pohybové a fyzické aktivity, ktoré vám pomôžu nielen so zhadzovaním prebytočných kilogramov, ale aj s budovaním kondície a posilnením svalstva. Pohyb môžete svojmu telu dopriať prostredníctvom prechádzok, tanca, jogy a pilatesu, bicyklovania, jazdenia na korčuliach, behu, domáceho cvičenia či dokonca práce na záhradke aj chôdze po schodoch. Možností je mnoho a vždy sa dá hýbať iným spôsobom.  

Vlastná cesta

Naším posledným tipom ohľadom chudnutia je, aby ste sa nebáli vykročiť svojou vlastnou cestou. Je vhodné inšpirovať sa rozličnými zásadami zdravého stravovania, čo-to si zistiť o tom, ako by mal zdravý jedálniček vyzerať, prípadne aj o tom, ako cvičiť alebo čo iné robiť pre chudnutie, no zároveň je potrebné počúvať vlastné telo. Každý z nás je iný a každému vyhovuje niečo iné. Preto sa nebojte chudnúť, takpovediac, po svojom. Je najdôležitejšie, aby daný spôsob vyhovoval vám. Ako posledné ešte môžeme spomenúť, že pri chudnutí je dôležitá trpezlivosť. Nečakajte a ani nechcite rýchle výsledky. Rýchle chudnutie so sebou často prináša spomínaný jojo efekt. Pomalšie, zdravé, poctivé a racionálne chudnutie je udržateľné a skôr prinesie dlhodobé výsledky. 

Odporúčame: Zdravá desiata i olovrant – vhodná do školy, práce i doma v karanténe


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní