Poznáte najhoršie diéty? Tieto pri chudnutí radšej neskúšajte!

Poznáte najhoršie diéty? Tieto pri chudnutí radšej neskúšajte!

Štíhlu líniu a hlavne zdravé telo nám pomôže udržať jedine zdravé stravovanie v kombinácii s dostatkom pohybu a fyzickej aktivity. Pri zhadzovaní prebytočných kilogramov je preto veľmi dôležité pravidelne sa hýbať a hlavne upraviť jedálniček. Pri chudnutí pritom mnohí neváhajú vyskúšať najrozličnejšie diéty. Nie je však diéta ako diéta. Diétu je možné v prvom rade chápať ako dlhodobý spôsob zdravšieho stravovania. Príkladom je stredomorská diéta, ktorá je považovaná za jeden z najzdravších spôsobov stravovania. Zahŕňa konzumáciu rýb, celozrnných potravín a zeleniny aj ovocia. Ide o vyvážený jedálniček, ktorý prospieva zdraviu.

Avšak diétu je možné vnímať aj ako krátkodobý stravovací plán, ktorý sa rozhodne nedrží zásad zdravého stravovania a jeho cieľom je len rýchly úbytok váhy. Práve pri diétach z tejto kategórie však hrozia isté riziká, a to v prvom rade jojo efekt. Ak sa človek po takejto diéte vráti, takpovediac, do starých koľají, zhodené kilá sa môžu vrátiť a pokojne pribudnú i ďalšie. Sú tu však aj zdravotné riziká. V nasledujúcom článku sa pozrieme na niekoľko diét, ktoré rozhodne nedodržujú zásady zdravého a vyváženého stravovania a môžu telu skôr uškodiť.

Odporúčame: Viete, prečo piť kokosovú vodu? Tu je TOP 7 jej osvedčených účinkov!

Dukanova diéta

Zdroj: Shutterstock®

Dukanova diéta

Dukanova diéta bola v uplynulých rokoch extrémne populárna. Určité výsledky v chudnutí síce zabezpečuje, no nie je to práve najzdravšia cesta, ako sa zbaviť prebytočných kilogramov. Medzi najhoršie diéty ju radia mnohí odborníci aj lekári, ako aj U.S. News & World Report, kde je každoročne zverejnený zoznam najlepších a najhorších diét a stravovacích plánov, vytvorený odborníkmi. I v roku 2020 sa Dukanova diéta umiestnila v tomto rebríčku na posledných miestach. Táto diéta funguje tak, že jedinec počas jej držania prechádza niekoľkými fázami, pričom v každej fáze sú povolené len určité potraviny. Tejto diéte je vytýkané v prvom rade to, že zakazuje určité skupiny potravín, čím môžu človeku chýbať niektoré živiny a dôležité látky. Pri Dukanovej diéte človek konzumuje vo veľkej miere hlavne bielkoviny, kým príjem sacharidov je veľmi nízky. Z dlhodobého hľadiska môže takéto stravovanie spôsobiť rôzne zdravotné ťažkosti. Rýchly úbytok váhy pri tejto diéte ide ruka v ruke so spomínaným jojo efektom.  

Ketodiéta

Medzi najhoršími diétami v spomínanom rebríčku skončila okrem Dukanovej diéty i takzvaná keto diéta. Jej najväčším problémom podľa odborníkov je najmä to, že opäť uprednostňuje určitú skupinu základných živín v strave a vyraďuje z jedálnička niektoré potraviny. Keto diéta sa vyznačuje extrémne nízkym príjmom sacharidov a naopak vysokým podielom tukov v strave. Pri tejto diéte sa metabolizmus v tele mení, nastáva takzvaná ketóza. Ako zdroj energie vtedy začne telo používať práve tuky, nie sacharidy. Človek konzumuje mäso, ryby, orechy či nízkosacharidovú zeleninu, no v strave chýbajú strukoviny, ovocie či obilniny. Pri tejto diéte môže hroziť zápcha, nedostatok niektorých vitamínov a minerálov aj jojo efekt. Z dlhodobého hľadiska opäť nejde o vhodný a zdravý spôsob stravovania.

zeleninové šťavy

Zdroj: Shutterstock®

Breussova diéta

Výrazný deficit základných živín môže taktiež človeku hroziť pri takzvanej Breussovej diéte. Táto diéta bola navrhnutá primárne pre jedincov bojujúcich s rakovinou na očistu tela, no postupne si získala fanúšikov aj medzi širokou verejnosťou. Tento stravovací plán mal podľa tvorcu, podľa ktorého dostala diéta pomenovanie, zabezpečiť samoliečbu tela. Breussova diéta trvá 42 dní a človek pri nej neprijíma žiadnu tuhú stravu, len čerstvé zeleninové šťavy a bylinkové čaje. Táto diéta zabezpečuje extrémne rýchly úbytok váhy, no následne hrozí aj jojo efekt. Ďalšími rizikami sú nedostatok nenahraditeľných živín, pocity únavy, nedostatok energie, bolesti hlavy aj problémy s trávením. Pri tejto diéte dokonca nie je povolený šport a vyššia fyzická aktivita, pretože na to človek ani nemá dostatok energie a mohlo by prísť ku kolapsu. Takáto diéta je vhodná maximálne tak ako krátkodobá očistná kúra, napríklad v dĺžke dvoch až troch dní.

Tukožrútska diéta

Nevhodné, škodlivé až nebezpečné sú nielen diéty, pri ktorých sú zakázané niektoré skupiny zdravých potravín, ale aj tie, ktoré sú veľmi jednotvárne a povoľujú len príjem určitej jednej potraviny. Dobrým príkladom je tukožrútska diéta, ktorá si tiež zažila svoju veľkú slávu. Pri tejto diéte je jedinou konzumovanou potravinou, respektíve pokrmom, takzvaná tukožrútska polievka. Tá je pripravovaná z kapusty, rajčín, zeleru, cibule a paprík. Tukožrútsku polievku je počas diéty možné jesť v ľubovoľnom množstve. Jej výhodou je to, že je bohatá na vitamíny, no zároveň je chudobná na základné živiny, ako sú bielkoviny a zložené sacharidy, má tiež extrémne nízku energetickú hodnotu. Stravovanie sa výhradne touto polievkou je maximálne nevyvážené. V niektorých stravovacích plánoch sa popri tejto polievke postupne pridávajú do jedálnička aj iné potraviny. V každom prípade ide opäť o dlhodobo neudržateľný spôsob stravovania. Podobne sú na tom ďalšie diéty, pri ktorých je povolené konzumovať hlavne nejaký jeden druh potraviny. Spomenúť môžeme jablkovú, čokoládovú, mliečnu či zmrzlinovú diétu.

konzumácia alkoholu

Zdroj: Shutterstock®

Najšialenejšie z najšialenejších

Na záver môžeme spomenúť ešte zopár skutočne šialených diét, ktoré rozhodne nemajú nič spoločné so zdravým stravovaním. Chudnutie pomocou týchto diét môže byť skutočne riskantné a zdraviu škodlivé. Ako prvú môžeme spomenúť napríklad takzvanú baby diétu, pri ktorej človek konzumuje hlavne stravu pre bábätká, a to najmä rôzne kašičky. Táto diéta je nízkokalorická, zabezpečí úbytok váhy, no po vrátení sa k starým stravovacím praktikám ľahko môže dôjsť k jojo efektu. Veľmi nebezpečné a zdraviu škodlivé sú diéty, pri ktorých je jedlo nahrádzané alkoholom. Ak si myslíte, že alkoholová diéta je už skutočne cez čiaru, mali by ste vedieť, že ešte stále existujú diéty, pri ktorých človek neje napríklad vôbec nič a žije zo vzduchu. Ide o takzvanú kyslíkovú diétu. Najväčšou šialenosťou je však dozaista pásomnicová diéta. Pri tejto diéte človek zje vajíčko pásomnice. Pásomnica v čreve rastie, živí sa prijatou potravou a človek chudne, pričom hrozí až podvýživa. Parazit je v závere diéty zahubený antiparazitárnym prípravkom. 

Odporúčame: Tip na výživný obed: Čo tak skúsiť paradajky plnené mletým mäsom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní