Poznáte všetky príčiny upchatého nosa? Niektoré prekvapia

Poznáte všetky príčiny upchatého nosa? Niektoré prekvapia

Pocit plného nosa poznáme všetci. Bráni nám v plnohodnotnom dýchaní a niekedy aj vo vykonávaní bežných činností, ako je napríklad šport, nehovoriac o nekonečnom a najmä bezpredmetnom smrkaní.

Aj keď máme plný nos zafixovaný ako príznak chrípky či prechladnutia, ani zďaleka nejde o jediné príčiny upchatého nosa, aké existujú. Čo ešte môže stáť za večne upchatými dutinami a zároveň medzi vami a slobodným dýchaním?

Zápalové aj chronické ochorenie

Jedným z pomerne častých príčin plného nosa je zápal vedľajších nosových dutín, známy aj ako sinusitída. Spôsobiť ju môže vírus, baktéria aj alergén. V prípade bakteriálneho pôvodu zaberú antibiotiká, s vírusovým pôvodom sa však treba popasovať inak – použitím prípravkov na uvoľnenie dutín. Keď zaberú, dutiny vypláchnite sprejom s obsahom morskej soli. V prípade, že sinusitída pretrváva dni či týždne, ide o jej akútnu formu.

Chronickou sa stáva vtedy, keď jej príznaky neustupujú ani po 3 mesiacoch. Pri chronickom zápale vedľajších nosových dutín je nutné navštíviť odborníka, ktorý navrhne vhodnú liečbu, napríklad formou malého operačného zákroku.

Pozri aj: A túto listovú zeleninu poznáte? Zistite, prečo jesť polníček!

prečo mám nádchu

Zdroj: Shutterstock®

Genetika, úraz či tehotenstvo

Úzke nosné dutiny, to je niečo s čím sa človek narodí. Cez zúžený priestor prirodzene vzduch prúdi oveľa ťažšie, s čím sa spája aj upchatý nos a sťažené dýchanie. Ľudia s touto vrodenou diagnózou väčšinou dýchajú dobre v pokoji, no v stresovej situácii alebo počas športovej aktivity, kedy potrebujú dýchať rýchlejšie, nastáva problém. Život im môže zjednodušiť predpísané liečivo alebo operácia.

Niekedy zapríčiňuje problémy s dýchaním pre upchatý nos deformovaná nosová prepážka, ktorá vzniká najčastejšie pri úrazoch. Pri tejto diagnóze zväčša človek dokáže voľne dýchať len cez jednu nosnú dierku. Účinným riešením je v drvivej väčšine prípadov operácia.

Ak ste žena, ktorá sa chystá vynosiť dieťatko, ide aj o jeden z potenciálnych nepríjemných príznakov tehotenstva. Nazýva sa aj tehotenskou nádchou a niekedy trvá aj počas celých deviatich mesiacov. Tehotenskú nádchu spôsobuje prekrvenejší organizmus a keďže tehuľky by sa mali vyhýbať rôznym liečivám, musia sa často spoľahnúť len na soľný roztok v spreji. Ten môže poskytnúť úľavu, tehotenskú nádchu však zväčša úplne nevylieči.

deformácia nosnej prepážky

Zdroj: Shutterstock®

Kozmetika ako iritant

V neposlednom rade by sme nemali zabúdať ani na to, že plný nos trápi okrem chorých ľudí s nádchou, chrípkou či prechladnutím aj alergikov. Zapchaté dutiny sa môžu dostaviť aj pri zväčšení nosných mandlí a dokonca i vtedy, keď sme v strese. Ak ste si vedomí, že o žiaden z hore uvedených problémov nejde, skúste sa obzrieť okolo.

Často je totiž upchatý nos výsledkom toho, čo dýchame. Sviečky, osviežovače vzduchu, kozmetika či parfémy totiž môžu obsahovať chemické prísady, ktoré dráždia nosové dutiny. Tu je riešenie jasné – siahajte skôr po kozmetike bez parfumácie a vyberajte si vonné produkty, ktoré vám vyhovujú.

Zaujme ťa: Čo pomáha pri pálení záhy? Zbavte sa ťažkostí raz-dva!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní